סגור

אלה אבנון: מערכת הבריאות העתידית תושפע משינוי מודלי הפעלה, טכנולוגיה והון אנושי

אבנון, ראש מערך הייעוץ האסטרטגי ב-KPMG סומך חייקין, אמרה במהלך כנס Future of Health של כלכליסט, כי גם בקהילה יצטרכו ללמוד להתמודד עם חולים מורכבים יותר ממה שהיו רגילים עד כה, תוך שילוב של מודל טיפול פרונטלי ומרוחק


הדברים לא ישתנו אלא רק יילכו וייתעצמו, כך אמרת אלה אבנון, ראש מערך הייעוץ האסטרטגי ב-KPMG סומך חייקין, במהלך כנס Future of Health של כלכליסט בהתייחסה לעתיד המיידי של מערכות הבריאות בעולם.
לדבריה ישנם שלושה מרכיבים שישפיעו על שוק הבריאות בעתיד. "שינוי במודלי הפעולה, טכנולוגיה והון אנושי. הראשון מדבר על האופן בו פועלות מערכות וספקי בריאות, השני הוא כמובן האמצעים להפעלתו והשלישי מתחבר למחסור הכרוני בצוותי בריאות", אמרה אבנון.
מודל הפעולה המסורתי של מערכות הבריאות תמיד נסוב סביב בתי חולים. אולם מדובר במודל שכבר אינו מספק וכיום הטיפול בחולים עובר בהדרגה מבתי חולים לטיפול בקהילה ומשם לטיפול ואשפוז ביתי. "אשפוז בבית מספק יתרונות רבים", מדגישה אבנון. לדבריה, עלויות הטיפול קטנות יותר ועבור החולה הסביבה הביתית מגנה עליו מפני חשיפה לווירוסים או חיידקים כמו גם מספקת לו מקום מוכר ונעים יותר כדי שיוכל להחלים מהר יותר.
לדברי אבנון, בתי החולים מיועדים להתמודד עם החולים הקשים והמורכבים יותר. מנגד גם בקהילה (קופות חולים) יצטרכו ללמוד להתמודד עם חולים מורכבים יותר ממה שהיו רגילים עד כה. זאת תוך שילוב של מודל טיפול פרונטלי ומרוחק - כמו למשל דרך התקנים שניתן להפעיל מרחוק כגון שעונים חכמים, מכשירי בדיקה מחוברים או מערכות טיפול ניידות.
1 צפייה בגלריה
אלה אבנון כנס עתיד הבריאות
אלה אבנון כנס עתיד הבריאות
אלה אבנון
נושא נוסף שאבנון מתייחסת אליו הוא השינוי בדיכוטומיה בין רפואה ציבורית לפרטית, מהלך שרלוונטי מאוד לישראל. "כך למשל לפני כעשור יצא משרד הבריאות בניסיון לחזק את הרפואה הציבורית על חשבון זו הפרטית. אך לדברי אבנון כיום מבינים כי העתיד טמון בתמהיל של השתיים.
אבנון סבורה כי תחום הטכנולוגיה גם הוא יציג שינויים. אם בעבר תחום הבריאות נשלט בידי חברות שפעילות בו, כיום המצב שונה ורואים כניסה של שחקנים חדשים שפעילים בתחום הטכנולוגיה מהצד הצרכני או הארגוני. משקיעי סייבר כמריוס נכט הישראלי שמשקיע בסטארט-אפים בתחום או אפילו אלביט, חברה ביטחונית שהקימה לאחרונה חטיבת בריאות.
לדברי אבנון, בעוד מערכות תומכות החלטה, דיגיטליזציה של הבירוקרטיה מכשור רפואי שניתן לתפעל מרחוק יאפשרו לחסוך בעלויות, שיפורים בציוד ותרופות ישפרו את איכות הרפואה אך עשויים להגדיל את עלויות המערכת. חיסכון זה יופנה להשקעה במערכות רובוטיקה, AI וננו-טכנולוגיה שיאפשרו את הצמצום של טיפולים פולשניים. גם רפואה מותאמת אישית הופכת לתחום חם מאוד. מדובר בטיפולים שמותאמים לגנטיקה ולפרופיל הפיזיולוגי של החולה, במקום שימוש בפרוטוקולים גנריים גורפים.
ההון האנושי בעולם הרפואה מנגד סובל כאמור ממספר בעיות, אמרה אבנון. מחסור באנשי מקצוע, מגמה שניתן לראות בכל העולם. תסכול מכך שהצוותים נאלצים לא פעם לעסוק בתחומים שאינם קשורים לליבת המקצוע שלהם - כך למשל אחיות שנדרשות לבצע עבודות ששמורות בד''כ לתומכי רפואה. המגמה העתידית לפי אבנון תהיה מיקוד של צוותים רפואיים בטכנולוגיות ודרכי טיפול מתקדמות; העברת חלק מהאחריות הטיפולית לחולה ובני משפחתו והאצלת סמכויות כמו גם יצירת מקצועות רפואיים חדשים.