סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מתחם BE ALL חלל עבודה הייטק
מתחם BE ALL חלל עבודה הייטק (צילום: עמית שעל)

למרות הטלטלות בהייטק: הענף עדיין משווע לעובדים

מתחילת השנה פוטרו מאות עובדי הייטק, אך דו"ח של רשות החדשנות ו־SNPI מצא שקיימות 33 אלף משרות פנויות שזקוקות לאיוש מיידי. ויש גם היפוך מגמה: עובדי מו"פ מגויסים לחברות ישראליות יותר מאשר לגלובליות

למרות הטלטלות בענף ההייטק, ואף שמתחילת השנה פוטרו בישראל מאות עובדים, הביקוש לעובדים עדיין גבוה מאוד: דו"ח ההון האנושי של רשות החדשנות ו־SNPI, מכון המחקר של סטארט־אפ ניישן סנטרל, שכלל נתונים של 2021 וסקר של חודשי מרץ עד מאי 2022, מצא כי חסרים להייטק כ־33 אלף עובדים ברמה המידית.
הביקוש לעובדים מתבטא במספר הרב של המשרות הפנויות שקיימות כיום בשוק. אם בעבר המעסיקות העיקריות של עובדי המו"פ בישראל היו החברות הרב־לאומיות ומרכזי הפיתוח, הרי בשנה האחרונה ניכרת כבר מגמה חדשה: הצמיחה בשנה החולפת מתאפיינת בגידול של 30% במצבת העובדים בחברות צמיחה ישראליות, לעומת קצב עלייה יציב של 5% בלבד במרכזי הפיתוח של החברות הרב־לאומיות.
גיוס כוח אדם איכותי ומנוסה ממשיך לאתגר את החברות. עיקר הצמיחה במשרות הפתוחות הוא בתפקידים שאינם טכנולוגיים: כ־12 אלף משרות פתוחות, בהשוואה לפחות מ־5,000 בשנתיים הקודמות לפרסום הדו"ח. כמות המשרות הפתוחות לתפקידים טכנולוגיים גבוהה מעט מזו שהיתה ביולי 2019, ומשקפת חזרה לרמה שלפני הקורונה.
ההייטק הישראלי נותר מוטה טכנולוגיה: 69% מהעובדים הם בתפקידים טכנולוגיים; 13% עובדים במקצועות עסקיים; 12% במקצועות תפעוליים; ו־5% מכהנים במשרות בכירות. שליש מבעלי התפקידים הטכנולוגיים מועסקים בתפקידי תוכנה. כמחצית מהעובדים בתפקידים לא טכנולוגיים מועסקים בתפקידי מכירות, אופרציה ושיווק.
נתון אחד שכל תוכניות ההכשרה והקמפיינים לא מצליחים לשנות הוא מספר הנשים בענף, בעיקר בתחומי הפיתוח ובתפקידים בכירים בפיתוח. על פי הסקר, שיעור הנשים בתפקידי מו"פ ובתפקידי ניהול מו"פ הוא 21% ו־17% בהתאמה.
נתון מעניין שעולה מהמחקר, וכנראה ישתנה משמעותית בסיכום 2022, הוא שיעור המפוטרים והמתפטרים. במחצית השנייה של 2021 יותר מ־10% מהעובדים בהייטק בחרו לעזוב, בעוד שיעור הפיטורים, 2.6%, היה הנמוך בעשור האחרון.
למלחמה באוקראינה היתה השפעה רבה על ההייטק הישראלי: 20% מהחברות שמשתמשות בשירותי פיתוח אוף שור עשו זאת באוקראינה.
1 צפייה בגלריה
דרור בין מנכל רשות החדשנות
דרור בין מנכל רשות החדשנות
מנכ"ל רשות החדשנות, דרור בין. "תמיד יצטרכו עוד מתכנתים"
(צילום: חנה טייב)
מנכ"ל רשות החדשנות, דרור בין: "שום האטה לא תגרום לכך שהעולם יצטרך פחות מתכנתים. המחסור הישראלי והעולמי בידיים עובדות בתחומים טכנולוגיים אינו נחלתו רק של ההייטק, והוא ניכר היטב גם בתחומי המסחר והשירותים וגם במקצועות המעטפת שנמצאים כעת בעלייה אקספוננציאלית. הטלטלות שעוברות הכלכלות העולמית והישראלית משפיעות על גיוס העובדים, אך לא עוצרות את הצורך הגדל בכוח אדם מוטה טכנולוגיה בכלל ענפי המשק והמגזר הציבורי".
מנכ"ל SNPI, אורי גבאי: "גם אם השיא שחוותה תעשיית ההייטק בשנת 2021 כבר מאחורינו, הרי שהמגמה ארוכת הטווח של עלייה בביקוש לעובדים מיומנים בתעשיית החדשנות לא תשתנה בעתיד הנראה לעין. המשק הישראלי צריך להתאים את עצמו באופן שיטתי לעלייה בביקושים אלה".