סגור

בלעדי
המוסדיים סוללים את הדרך של אברכהן חזרה לשופרסל

מנורה, הפניקס וספרה ביקשו למנות את המנכ"ל לשעבר לדירקטור בחברה במטרה להכשירו ליו"ר מיד לאחר מכן. חזרה של אברכהן לחברה תסמן ככל הנראה את דרכו החוצה של עופר בלוך, שעדיין לא החל לכהן כמנכ"ל

צעד משמעותי לקראת חזרה אפשרית של מנכ"ל שופרסל המודח איציק אברכהן לחברה התרחש בסוף השבוע. ל"כלכליסט" נודע כי שלושה בעלי מניות גדולים בשופרסל — קרן ספרה וחברות הביטוח מנורה והפניקס — ביקשו מוועדת הרכב הדירקטוריון של שופרסל להעמיד את אברכהן לבחירה כדירקטור בחברה. הבקשה התקבלה בהפתעה לא קטנה, וגרמה סערה בקרב חברי ועדת הדירקטוריון וחברי הדירקטוריון עצמו. אלה ניהלו ביניהם שיחות ארוכות במהלך סוף השבוע כדי לגבש דרכי התנהלות בעקבות האירוע. מחר הוא היום האחרון לסגירת רשימת המועמדים לדירקטוריון החברה לאספה הקרובה של בעלי המניות. אם ייבחר לדירקטוריון באספה שצפויה להתקיים במחצית הראשונה של יוני, אברכהן יהפוך למועמד המוביל לתפקיד היו"ר, במקומו של יקי ודמני, שאולץ על ידי הדירקטוריון להתפטר מתפקיד היו"ר לפני כשבועיים ומתפקיד הדירקטור בשבוע שעבר.
ל"כלכליסט" נודע עוד כי חברת הביטוח הראל הציעה גם את איציק אברכהן, אך גם ארבעה מועמדים נוספים: שלמה זוהר, רון הדסי, זאב וומרברנד ושלמה נס.


הפנייה לוועדת הרכב הדירקטוריון נעשתה בכתב, והיא עשויה להצביע על העובדה ששלושת הגופים רואים באברכהן כמי שבתקופה זו הוא המתאים ביותר להוביל את החברה. שופרסל מצויה במשבר ניהולי עצום שמשפיע גם על שער המניה שלה. החברה חסרת גרעין שליטה ומהווה יעד להשתלטות אפשרית של כמה גורמים פרטיים. מניותיה של שופרסל מוחזקות בידי גופים מוסדיים, חברות ביטוח ובתי השקעות. מגדל היא המחזיקה הגדולה ביותר עם כ־11.7% מהמניות בזרועות שונות. אלטשולר שחם מחזיק בכ־10.5%, זאת כשעד לפני חודש החזיק בית ההשקעות ב־13%, והקטין מעט את הפוזיציה, בעוד מגדל הגדילה את הפוזיציה שלה ב־1.8%. מנורה מבטחים מחזיקה בכ־9.8%, הראל עם קצת יותר מ־9.6%, כלל עם כ־9.1%, והפניקס־אקסלנס עם כ־8.9%. כל ששת המוסדיים מחזיקים ביותר מ־60% מהמניות.
בעל מניות משמעותי פרטי הוא בעל השליטה בווילי פוד צבי ויליגר, שמחזיק בקרוב ל־5% משופרסל באמצעות חברה אנגלית שבשליטתו. קרן ספרה מחזיקה, ככל הידוע, ב־4% ממניות שופרסל. הקרן מנוהלת בידי רון סנטור, ועם משקיעי העוגן שלה נמנית משפחת ארקין, שהיא שחקנית אקטיבית גם במאבק שבין ישראל קנדה לבין חיים כצמן על השליטה בקבוצת גזית גלוב שמתנהל במקביל. מנורה, הפניקס וספרה מחזיקות יחד בכמעט רבע (22.3%) ממניות שופרסל, ולעמדה שלהן יש משמעות לא קטנה בקביעת רשימת הדירקטורים שתובא להצבעה.

3 צפייה בגלריה
איציק אברכהן מנכ"ל שופרסל
איציק אברכהן מנכ"ל שופרסל
איציק אברכהן
(צילום: אלעד גרשגורן)

ועדת הרכב הדירקטוריון, שמונתה על ידי דירקטוריון שופרסל, כוללת את כל ארבעת הדח"צים של שופרסל, מיכל קמיר, איריס שפירא־ילון, אלדד אברהם וגדעון שור. לפני כשבועיים החליטה הוועדה להמליץ לדירקטוריון החברה להמליץ לאספה הכללית לחדש את מינוים כדירקטורים של ד"ר איילת בן עזר, יואב שלוש ורן גוטפריד, שמשמש כיו"ר זמני מאז עזיבת ודמני. ודמני עזב לאחר שהוועדה החליטה פה אחד לא להמליץ על המשך כהונתו כדירקטור, וכמובן כיו"ר, בשופרסל. הדירקטוריון אישר את החלטת הוועדה ברוב קולות, כאשר ודמני ודירקטור נוסף נמנעו, מה שהוביל להודעת הפרישה של ודמני.
ההודעה של מנורה, הפניקס וספרה לדירקטוריון שופרסל מביעה למעשה אכזבה מכהונת הדירקטורים ורצון לרענן את הדירקטוריון. דירקטוריון שופרסל הוא חלק מהותי מהכאוס הניהולי בחברה, ושורה של החלטות שקיבל, הן במינויו של ודמני, ולאחר מכן בהחלטה שלא להמשיך את כהונתו, חיזקה את הדעה בקרב חלק מבעלי המניות לפחות, שמדובר בדירקטוריון בהרכב שאיננו כולל כמעט בעלי עבר וניסיון קמעונאיים ולא מתאים להוביל את החברה.

3 צפייה בגלריה
אינפו מאזן הכוחות בשופרסל
אינפו מאזן הכוחות בשופרסל
אינפו מאזן הכוחות בשופרסל

עוד נודע ששלושת המוסדיים צירפו לשמו של אברכהן שני מועמדים נוספים לדירקטוריון: משה אטיאס, שהיה סמנכ"ל הכספים של חברת התוכנה מטריקס, ואילן רון, בעל רקע קמעונאי בחברות בחו"ל שחוזר עם משפחתו לארץ. המשמעות היא שאברכהן, רון ואטיאס צפויים לקבל תמיכה של קרוב לרבע מבעלי המניות לפחות באסיפה הכללית, אם יועמדו לבחירה. זאת מתוך רצון לרענן את הדירקטוריון הבינוני ברמתו לדעתם.
וכאן מגיעה הנקודה הבעייתית מבחינת תקנון שופרסל. ועדת הרכב הדירקטוריון רשאית למעשה להחליט שלא להמליץ לדירקטוריון להעמיד את השלושה לבחירה. המנדט שבידיה מעניק לה סמכות כזו, והמשמעות היא שהדירקטוריון הנוכחי יכול לפעול טכנית לשמירת מעמדו וכוחו בחברה. או במילים אחרות: חברי דירקטוריון קיימים יגנו על מעמדם של חבריהם העומדים לבחירה. דירקטור רגיל בחברה עומד לבחירה אחת לשנה, ואילו המשך כהונתו של דח"צ מובא לאישור אחת לשלוש שנים. תיקון לחוק, שעומד לעבור בקרוב בכנסת, משנה את הסעיפים האלה בחברות בלי גרעין שליטה, ומעמיד גם את הדח"צים לבחירה מדי שנה, אבל עד אז בידי דירקטוריון שופרסל הכוח למנוע בחירה של דירקטורים חדשים.
3 צפייה בגלריה
רון סנטור מייסד חברת קרן גידור ספרה
רון סנטור מייסד חברת קרן גידור ספרה
רון סנטור, מנכ"ל ספרה. הקרן מהווה שחקן גם במאבק השליטה בגזית גלוב
(צילום: עמית שעל)
סביב בחירתו של אברכהן קיימת גם כן דילמה, כשהשאלה אם יידע להפריד בין מעמדו החדש כדירקטור, ואולי כיו"ר, לבין ניהול החברה ומעמד המנהלים. מנכ"ל שופרסל הנכנס הוא עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל לשעבר, אבל אם אברכהן ייבחר, קיים סיכוי טוב להובלה לבחירה של מנכ"ל אחר לחברה, אורי קילשטיין ששימש בעבר כמשנה לאברכהן ופרש לקבוצת עזריאלי לשנה, שממנה עזב לקראת הבחירה לתפקיד מנכ"ל שופרסל, שאותו הפסיד.
בשוק קיימות הערכות כי אברכהן זוכה לתמיכה של רוב המוסדיים, והשאלה היא כיצד תנהג ועדת הרכב הדירקטוריון. סימן שאלה גדול נוסף הוא סביב ההצבעה של מגדל, שהיו"ר שלה יפתח רון טל הפסיד לוודמני לפני שנתיים במרוץ לבחירת היו"ר, בין היתר לאור התנגדותו של אברכהן. סביב שופרסל מעריכים כי רון טל יוביל התנגדות של מגדל לבחירה. עם זאת, מי שממליצה במגדל על הבחירה היא ועדה מיוחדת שבה כוחו של רון טל מוגבל. בהצבעה מהותית אחרונה לגבי השקעה באגד, שבה תמכו רון טל ודירקטורים נוספים, הובעה התנגדות של דירקטורים אחרים, והיא עברה ברוב דחוק של דירקטור אחד בלבד.
ודמני, שמונה לתפקיד יו"ר שופרסל באוקטובר 2020, הגיע לחילוקי דעות עם המנכ"ל הוותיק והדומיננטי של החברה, אברכהן. האחרון החליט לפרוש במאי לאחר שהובהר לו כי אם לא יתפטר, יודח. במקומו מינה הדירקטוריון בהובלת ודמני את עופר בלוך, חסר הניסיון הקמעונאי, מינוי שגרר זעם של בעלי המניות המוסדיים. אלה החלו לפעול בעקיפין להדחתו של ודמני, כשעמדתם הגיעה לדירקטוריון שהחליט כאמור שלא להאריך את כהונתו של ודמני ולמעשה להדיחו. בעקבות ההדחה הופסק מו"מ לרכישתה של חברת מוצרי החשמל מיני ליין בידי שופרסל, והצעת המיזוג של דלק ישראל עם שופרסל נדחתה.