סגור

פרשנות
הדרך החדשה של שופרסל: מוחקים את מורשת ודמני?

ביטול העסקה לרכישת השליטה במיניליין היא אקורד סיום צורם לכהונת היו"ר היוצא יקי ודמני ובשורה טובה לשופרסל. עם זאת, מיניליין יוצאת חבולה מהמו"מ שלא הבשיל, כשכל הקלפים שלה חשופים בפני השוק והחלומות על אקזיט נגוזו

הודעת שופרסל על הפסקת המו"מ לרכישת השליטה ביבואנית וקמעונאית החשמל מיניליין היתה אקורד הסיום של סילוק יקי ודמני משופרסל. יומיים וחצי אחרי ההחלטה שלא להמליץ על חידוש כהונתו הקצרה כיו"ר, אשר הובילה אותו להניח מכתב התפטרות, עבר דירקטוריון החברה לסלק את המוקשים שהניח לחברה בחודשים האחרונים. זה החל עם דחיית הצעת המיזוג שהגישה דלק ישראל, ויממה אחר כך החברה הודיעה גם על הפסקת המו"מ לרכישת השליטה ביבואנית וקמעונאית החשמל מיניליין. זהו צעד מתבקש לנוכח היעדר הסינרגיה בין רשת המזון לחברת מוצרי החשמל, אך מדובר באירוע שצפוי לפגוע משמעותית במיניליין.
החתימה על מזכר הבנות בין הצדדים בפברואר האחרון, לפיו שופרסל תרכוש את השליטה (60%) במיניליין לפי שווי של 936 מיליון שקל, לא התקבלה בהבנה בשוק. הרמת הגבות לא היתה רק בגלל השווי הגבוה של מיניליין או היעדר הסינרגיה והצפי לירידה במכירות מיינליין לחנויות החשמל הפרטיות. העסקה נחתמה שבועיים אחרי התפטרותו של המנכ"ל איציק אברכהן, שהתנגד למתכונתה, ובעוד ועדת האיתור פועלת לבחירת מחליף.
1 צפייה בגלריה
עופר בלוך על רקע שופרסל
עופר בלוך על רקע שופרסל
מנכ"ל שופרסל הנבחר עופר בלוך. הצהיר שאין לו בעיה לעבוד עם כל יו"ר שייבחר
(צילומים: אוראל כהן, אביהו שפירא)
הפסקת המו"מ שחררה את שופרסל מעול גדול, אבל השאירה את מיניליין בבעיה. ההבנות מול שופרסל הובילו אותה לחשוף את הקלפים בפני השוק, באופן שמציב אותה כעת בעמדת נחיתות מול הספקים הגדולים שלה, ובראשם סמסונג.
בנוסף לכך שופרסל הסכימה לתנאים חלומיים, שכללו את השארת מנכ"ל החברה אבי אשר, שמחזיק ב-40% ממניותיה, כמנכ"ל הפעילות. לבנק לאומי, המחזיק ב-20% מהחברה באמצעות זרוע ההשקעות לאומי פרטנרס, שרכשה ב-2019 את המניות לפי שווי של כחצי מיליארד שקל, מדובר היה כמעט בהכפלת ההשקעה. אפשר להעריך כי מינליין לא תוכל לקבל שווי דומה לזה שנתן ודמני, שהמניע שייחס לו השוק בעסקה נגע לרצון שלו להתחרות באלקטרה שבשליטת האחים זלקינד, שהעסקתו אצלם הסתיימה בטונים צורמים. הפסקת המו"מ תשאיר בידי מיניליין בעיקר את האופציה לצאת להנפקה.
בתוך כך בעקבות מינוי מנכ"ל לחברת החשמל, נסללה דרכו של עופר בלוך להיכנס לתפקידו כמנכ"ל שופרסל. ל"כלכליסט" נודע שבישיבת הנהלה שקיימה החברה בשבוע שעבר אמר בלוך כי אין לו בעיה לעבוד עם כל יו"ר שייבחר, למעט אחד (אברכהן), שאם יגיע, הוא (בלוך), יניח את המפתחות. על פניו מדובר באמירה בעייתית, שגם אברכהן עצמו חטא בה לפני כשנתיים, כשהתנגד למינוי יפתח רון טל לתפקיד היו"ר. ניתן להעריך כי בלוך העדיף לקדם את כניסתו לשופרסל, כדי להבטיח לעצמו חבילת פיצויים אם יתממשו ההערכות ואברכהן ישוב לשופרסל כיו"ר הדירקטוריון.
בינתיים, בהיעדר מנכ"ל, ביצעה החברה שינוי מבנה ארגוני כשפיצלה את תפקידו של דוד לרון, סמנכ"ל התפעול ושרשרת האספקה, לשני תפקידים נפרדים ומינתה סמנכ"ל לכל פונקציה: ערן סלע מונה לסמנכ"ל תפעול הקמעונאות, ויפתח בלוך מונה לסמנכ"ל שרשרת האספקה. כאמור, לא מדובר במינוי רגיל, אלא בשינוי מבני, שתמוה שמתרחש בעוד החברה מתנהלת בשבועות האחרונים עם שני ממלאי מקום המנכ"ל, דוד לרון הפורש וניר מטוסביץ, ורן גוטפריד, המכהן כיו"ר דירקטוריון זמני.