סגור

נטישת הגמל של אלטשולר שחם מבהילה חוסכי פנסיה צעירים

לראשונה מאז הקמתה קרן הפנסיה של בית ההשקעות רושמת חודש עם ניודים שליליים של 84 מיליון שקל. המסלול המדמם ביותר - פנסיה מקיפה עד גיל 50 - שהיה גאוותו של בית ההשקעות, איבד 412 מיליון שקל, שמהווים 2% משווי נכסי המסלול

פעילות הפנסיה נדבקה מהגמל ויציאת הכספים מאלטשולר שחם מחמירה, בעיקר בעקבות נטישת עמיתים צעירים של קרן הפנסיה. מהדיווח של אלטשולר שחם גמל ופנסיה למשרד האוצר, שמתפרסם במערכת הפנסיה נט, לקוחות החברה העבירו בינואר 84 מיליון שקל (1.3%) מקרן הפנסיה של אלטשולר שחם לקרנות מתחרות. מדובר בנתח קטן מהנכסים שהקרן מנהלת - יותר מ־30 מיליארד שקל- אך משמעותי, משום שזו הפעם הראשונה שבה הקרן שהוקמה ב־2008 מציגה ניודים שליליים. הדבר מקבל משנה תוקף משום שבאלטשולר שחם רואים בקרן הפנסיה מנוע צמיחה משמעותי, זאת משום שנתח השוק שלהם בשוק הפנסיה עומד היום על כ־5% בעוד שבגמל בית ההשקעות הגדול בישראל חולש על יותר מ־30% - נתון שמציב אותו בראש בפער גדול.


לפי אלטשולר שחם "כמות המצטרפים החדשים לקרן הפנסיה בנסיקה והיא גם מהגבוהות שהיו אי פעם", מכאן שקצב העוזבים התגבר, לפחות במונחי נכסים. לקוחות אלטשולר משכו מחברת הגמל 3.4 מיליארד שקל - הסכום החודשי הגבוה בתולדות בית ההשקעות, הגבוה בשוק המוסדי מאז 2013, וככל הנראה הגבוה בתולדות שוק המוסדי במבנה הנוכחי שלו. למעשה, בתוך 8 חודשים, פעילות הגמל שהחלה לרשום ניודים שליליים ביוני האחרון, איבדה 16 מיליארד שקל - דומה לשווי לכלל הנכסים שמנהל בית ההשקעות הקטן אנליסט.


הסיבה לאובדן הכספים בשתי הפעילויות דומה - תשואות חלשות ביחס למתחרים. קרן הפנסיה של אלטשולר שחם סיימה את 2021 במקום האחרון בטבלת התשואות. היא אמנם השיאה 12.4% לחוסכים, נתון שבכל שנה אחרת היה נחשב לתשואה פנטסטית, אך בזכות השנה החזקה בשוק ההון הממוצע בענף עמד על 16%. את ינואר 2022 סיימה הקרן עם תשואה שלילית של 2.4% בעוד שהממוצע בשוק עמד על תשואה שלילית של 1.5% במסלול הכללי.
המסלול הגדול ביותר בקרן הפנסיה שבניהול אלטשולר שחם - שמנהל 20 מיליארד שקל - הוא מסלול הפנסיה המקיפה לגילי עד 50. מסלול זה הוא גם את הפצע המדמם עבור קרן הפנסיה מאחר שסבל מניוד שלילי של 412 מיליון שקל, שמהווים 2% מנכסי המסלול. כלומר לאחר שהקרן של אלטשולר שחם במשך שנים התגאה בכך שהיא הבחירה הראשונה עבור עמיתים צעירים – היום אותם צעירים עוזבים אותה התשואה שלילית שהניב המסלול ועזיבת הלקוחות, הביאו לכך שלראשונה, מאז תחילת משבר הקורונה במרץ 2020, הקרן רושמת ירידה בנכסים המנוהלים בחברה. נכסי קרן הפנסיה של אלטשולר שחם איבדו בינואר 1.3% משוויים, וירדו מ־30.8 מיליארד שקל בדצמבר האחרון ל־30.4 מיליארד שקל.
יציאת הכספים מקרן הפנסיה הופכת דרמטית יותר כשמביאים בחשבון שמדובר באחת משתי קרנות ברירת המחדל היחידות שפועלות כעת בשוק הפנסיה. מדובר בקרנות שזכו במכרז של המדינה בשל דמי ניהול נמוכים במיוחד שהציעו, ואליהן מצורפים באופן אוטומטי עובדים שהמעסיק שלהם לא דאג להם להסדר משתלם. שתי הקרנות הקיימות, אלו של אלטשולר שחם ושל מיטב דש, החלו לפעול לפני שלוש שנים, ובזמן שחלף מאז התקיים מכרז נוסף שבו זכו בתי ההשקעות מור ואינפיניטי שיקימו גם הם קרנות פנסיה. ככל הנראה, בית ההשקעות מור ינסה לנגוס באלטשולר שחם גם בתחום הפנסיה, בדומה למתרחש בגמל, התחום שבו חברת הגמל של מור - שמנהלת 31 מיליארד שקל - הפכה למגייסת הגדולה ביותר כאשר 50% מהניודים בשוק מגיעים אליה.


2 צפייה בגלריה
גילעד אלטשולר
גילעד אלטשולר
גילעד אלטשולר
(אולפן כלכליסט)
אלטשולר שחם, שהונפקה ביולי 2019, ניהלה בפנסיה בסוף אותה השנה נכסים בשווי של 8 מיליארד שקל, ואילו כיום היא מנהלת, כאמור, נכסים בשווי של 30 מיליארד שקל - כמעט פי 4. כך, בשנת 2019 נתון הניודים בפנסיה היה חיובי ועמד על 2.3 מיליארד שקל. ב־2020 דובר כבר על 6.1 מיליארד שקל וב־2021 על 6.8 מיליארד שקל, 5 מיליארד שקל מתוכם נוידו לקרן הפנסיה של אלטשולר שחם בינואר־יוני 2021.
על רקע החולשה של בית ההשקעות בחודשים האחרונים, מניית אלטשולר שחם גמל ופנסיה ירדה אתמול ב־3.8%, והשלימה נפילה של 28.8% ב־12 החודשים האחרונים, זאת לעומת מדד ת"א־ביטוח ושירותים פיננסיים, שעלה ב־34.4% באותה התקופה. חברת הגמל והפנסיה נסחרת כיום לפי שווי של פחות מ־3 מיליארד שקל. אם כי מדובר על שווי של יותר מפי 3 שלפיו הונפקה.
קרנות הפנסיה שהציגו את הניודים הגבוהים ביותר בינואר הן אלו של הפניקס, שקבעה שיא של כל הזמנים לחודש בודד מבחינתה - 619 מיליון שקל; כלל ביטוח, עם ניודים של 411 מיליון שקל; ומיטב דש שגייסה 159 מיליון שקל בינואר. מי שרשמה את הצבירה השלילית ביותר - כמעט 300 מיליון שקל - היא קרן הפנסיה של הראל.