סגור
גג עמוד techtalk דסק

TechTalk
דווקא יש עובדים: חברות חייבות לגייס יותר כוח אדם בפריפריה - והמדינה חייבת לסייע להן

מחוץ למרכז הארץ חיים קהלים רבים שמתקשים להיכנס היום לתעשיית ההייטק. לדעתו של עמי אהרונוביץ', GM של אירוספייק ישראל, החברות צריכות לייצר בעצמן, בעזרת עידוד ממשלתי, תהליכי קליטה וחפיפה לבוגרי מוסדות השכלה גבוהה מחוץ למרכז הארץ - ויפה שעה אחת קודם

יותר מ-20 מיליארד דולר הושקעו בתעשייה הטכנולוגית המקומית בשנת 2021 בלבד, עם עשרות סבבי גיוס של חברות בשלבי צמיחה בשיעור של יותר מ-100 מיליון דולר. החברות הללו תידרשנה להציג תוצאות מרשימות ולעמוד ביעדים אגרסיביים מאוד - ומהר. אתגר משמעותי במיוחד נוכח המחסור החמור בכוח אדם איכותי. החברות מחפשות פתרונות במדינות זרות, נאבקות על הכישרונות, מוכנות להעלות את השכר ולשלם סכומים שטרם נראו כמותם בתפקידים מסוימים. ככה זה: כשהשמיכה קצרה, כל מה שניתן לעשות זה להזיז את השמיכה ממקום למקום וכך תמיד מישהו נשאר מחוץ לשמיכה.
במקום להמשיך להעלות את ההוצאה על שכר ולחפש פתרונות במקומות זרים, החברות חייבות לקלוט קהלים נוספים שמתקשים כיום להיכנס לעולם ההייטק התובעני. עליהן להקים מרכזי פיתוח מחוץ ל"מדינת תל אביב" ולקלוט בוגרי הייטק ממוסדות ההשכלה הגבוהה בפריפריה. לשם כך, הן צריכות ליצור תהליכי קליטה וחפיפה לבוגרים הללו ולבצע להם הכשרה מתאימה, כך שיוכלו להיקלט בחברה. בדרך זו, החברות יכולות לגייס עובדים צעירים, מוכשרים ובעלי מחויבות גבוהה יותר לחברה.
3 צפייה בגלריה
אירוע השקת מרגלית סטארט-אפ סיטי גליל פודטק קרית שמונה
אירוע השקת מרגלית סטארט-אפ סיטי גליל פודטק קרית שמונה
אירוע השקת מרגלית סטארט-אפ סיטי בקרית שמונה. כן ירבו
(צילום: אפי שריר)
ואולם, מרבית החברות לא רואות את האפשרות הזאת, או לכל הפחות ממעטות ליישם אותה - וכאן המדינה נכנסת לתמונה. כחלק מהתמיכה לה ההייטק זוכה לאור היותו הקטר של המשק, על המדינה לתמוך בשילובם של אוכלוסיות מגוונות בתעשייה באמצעות הטבות מס ותמריצים פיסקאליים מגוונים. המדינה יכולה לעודד קליטה של ג׳וניוריום והקמת מרכזי פיתוח בפריפריה באופן שיאפשר לחברות לבנות תכניות אסטרטגיות ארוכות טווח לעמידה ביעדים העסקיים שלהן.
מדיי שנה, בוגרים רבים נאבקים על מעט מידי מקומות תעסוקה בשל העובדה שמרבית החברות אינן מוכנות להעסיק ג'וניורים. במקום זה, הן מוכנות לשלם שכר גבוה במיוחד על עובדים בעלי ניסיון ולהיאבק עם יתר החברות על העובדים הוותיקים והמנוסים בזמן שהן מפספסות כוח עבודה איכותי, צעיר ונמרץ, שזקוק להזדמנות ראשונה. כך גם לגבי קליטה של עובדים בפריפריות. על המדינה להציע לחברות תוכניות אסטרטגיות, כך שההשקעה בקליטה וחפיפה של צעירים תהפוך למשתלמת גם בטווח זמן הקצר באמצעות הטבות מס, וגם בטווח הארוך בדמות עובדים איכותיים שצמחו אורגנית בחברה.
3 צפייה בגלריה
מפעל חברת אינטל ב קרית גת
מפעל חברת אינטל ב קרית גת
מפעל חברת אינטל בקרית גת. תל אביב, מאחוריך
(צילום: הרצל יוסף)
המחסור בעובדים בתעשיית ההייטק הוא חמור, אין חדש תחת השמש, אבל דרכי ההתמודדות שחברות נוקטות בהן היום לא מייצרות שכבת טאלנטים חדשה שתדע לספק מענה לאתגר הזה. במקום להשקיע בסרטוני תדמית עם סלבס ובמיתוג מעסיק, הן צריכות לייצר מערכי הכשרה פנים-ארגוניים לג׳וניורים, כפי שכבר נעשה בחלק מהחברות הגדולות בתעשיית ההייטק הישראלית, וליהנות מהפירות שהן תגדלנה בעצמן. למנגנון הזה המדינה צריכה לחבר גם פונקציות מס והטבות שיעודדו את החברות להשקיע בהכשרה של ג׳וניורים.
החשש האמיתי, שעוד לא חלחל עמוק לתעשייה, זה שעם התרבות החברות הציבוריות, הקושי בגיוס עובדים כבר לא רק ישפיע על קצב פיתוח המוצרים אלא יפגע באופן ממשי במחירי המניות של חברות ויביא לדעיכה בשוויין. מקרה דומה ניתן היה לראות בחברת קלטורה, לאחרונה.
3 צפייה בגלריה
עמי אהרונוביץ'
עמי אהרונוביץ'
עמי אהרונוביץ'
(קרדיט: עזרא לוי)
כאמור, יש מוחות צעירים ומבריקים גם מחוץ לגוש דן ובמקרים רבים הם לא מקבלים את ההזדמנות השווה להיקלט בחברות המבוקשות בגלל המרחק. היום, כשמודל העבודה ההיברידית שכיח מאוד, הנושא של מגורים מחוץ לגוש דן כבר לא צריך להוות בכלל עניין. מה גם שאם חלק נכבד מהחברות הללו הולכות לחפש ולגייס מוחות במזרח אירופה, אז מוטב שהן תבצענה את ההשקעה בדרום ובצפון הארץ ולא במדינות זרות.
אפשר וצריך לשמור על המיסים בתוך המדינה ולא לאבד את ההכנסה ממיסים לטובת מדינות אחרות. אנחנו עדים לאחרונה למספר דוגמאות של חברות שפתחו מרכזי פיתוח מחוץ לתל אביב - חברות כמו סייבריזן, אפספלייר וריסקיפייד, למשל, עשו זאת לאחרונה - והגיע הזמן שחברות הייטק דומות נוספות יפעלו באותה הדרך ויפתחו את שעריהן לבוגרים איכותיים מחוץ לגבולות גוש דן.
עמי אהרונוביץ'הוא GM של אירוספייק ישראל