סגור

הפד ראה לריבית את הלבן בעיניים והולך על שינוי כיוון במדיניות המוניטרית

ההבנה שהאינפלציה לא חולפת, ששיעור האבטלה יורד ושהשכר עולה מייצרת תמימות דעים בקרב חברי הוועדה המוניטרית של הבנק המרכזי של ארה"ב – הדפסת הכסף תיפסק בהקדם, והעלאות הריבית בדרך

במלחמת העצמאות האמריקאית, ב־17 ביוני 1775, התקיים קרב גבעת בנקר בבוסטון. הבריטים אמנם ניצחו בקרב וכבשו את הגבעה, אך איבדו כל כך הרבה חיילים באותו קרב שהם הטילו ספק בכדאיות של קרבות כאלה. האגדה מספרת שהאבידות הרבות בצד הבריטי נבעו מפקודה מפורסמת של הקולונל ויליאם פרסקוט, שהבין את חוסר הדיוק של כלי הנשק באותה תקופה ואת חשיבותה של הסבלנות. הוא פקד: "אל תירו עד שתראו את הצבע הלבן בעיניהם".
בסוף השנה שעברה קראו האזהרות כי עליית ריבית מעבר למה שהצמיחה החלשה בכלכלה העולמית מאפשרת תגרור זעזועים חזקים. כשיש צמיחה חזקה משקי בית מרוויחים יותר, עסקים מרוויחים יותר, ועלייה של כמה דולרים בחודש בריביות על הלוואות לא מפריעה לאף אחד. אם העלייה בריבית גבוהה מהעלייה בהכנסה הפנויה, יש השפעות, על רכישות ועל השקעות.

אנחנו אמנם רק כמה ימים אל תוך 2022, אבל נראה שהפדרל ריזרב, בראשות ג'רום פאוול, החליט לקחת את עצמו בידיים. בפגישת הפד האחרונה דיברו על צפי לשלוש העלאות ריבית השנה. זאת בנוסף להפסקת ההרחבה הכמותית הקיצונית שתרמה רבות למחירי הנכסים, ואפילו מכירת חלק מאיגרות החוב שמחזיק הפד.
חשוב להבין כמה המהלך דרמטי. הרוכש הגדול ביותר בשוק בשנים האחרונות היה הפד. הוא היה גדול כל כך שהוא הפיל לרצפה את הריביות בשוק. הורדת הריביות לא היתה טעות. הפד פעל בצורה מכוונת בשביל להשפיע על הריביות. הוא פעל כמו פיל בחנות חרסינה, אלא שהפיל נחוש לשבור דווקא סט חרסינה ספציפי. בן ברננקי, יו"ר הפד בזמן המשבר הפיננסי של 2008, טען כשהשיק את תוכנית ההרחבה הכמותית כי אחת המטרות שלה היא להוביל לעלייה במחירי הנכסים, לרבות המניות. מכאן שהפסקת ההדפסות עלולה להשפיע בכיוון ההפוך.
3 צפייה בגלריה
ג'רום פאוול יו"ר ה פדרל ריזרב מסיבת עיתונאים 3.3.20
ג'רום פאוול יו"ר ה פדרל ריזרב מסיבת עיתונאים 3.3.20
ג'רום פאוול יו"ר הפד
(צילום: איי אף פי)

המשקיעים יודעים כבר כמה חודשים שמתוכננות העלאות ריבית, שהרכישות ייעצרו ושיחול היפוך לכיוון מכירות. ההבדל הגדול מגיע דווקא בתגובת השווקים. עד כה, השווקים היו באופוריה, בטוחים שהפד "בוחן את התגובה" או "מנסה את מזלו". נראה שהפעם המשקיעים הבינו סוף כל סוף שהפד מתכוון למה שהוא אומר.
שינוי המגמה בעיצומו
נכון לשבוע הראשון של 2022, נראה שאנחנו עומדים בפני תרחיש אימים. הריביות לכל אורך העקומה עלו בעוצמה. הריביות ל־10 שנים עלו מרמות של 1.52% לרמות של 1.76% בפחות משבוע. זו ריצה מטורפת, עוד לפני שדיברנו על חולשה מהותית במניות. למניות, בניגוד לאג"ח, אין מח"מ, ולכן הן מגיבות בירידות חדות לעליות הריבית במשק. אפילו בתוך שוק ההון, מניות הטכנולוגיה, שלפעמים אופק מימוש ההבטחות שלהן גדול יותר, צונחות בצורה חדה יותר. נאסד"ק, המורכב ממניות טכנולוגיה שכאלה, נופל עמוק יותר מדאו ג'ונס או מ־S&P 500.
על פניו, נראה שפנינו מועדות לכיוון סכנת הקצה, הלא סבירה, שסומנה בסוף 2021. הריבית תעלה בצורה מהירה מכפי שהצמיחה ומחירי המניות הנוכחיים יכולים להכיל. הזעזועים הפיננסיים יפגעו בכלכלה הריאלית במונחי צריכה, פעילות עסקית תקינה ועוד. מניות שנסחרות במכפילי רווח של 40 עשויות לבצע התאמה למכפילים של 30 ואולי גם 15. אם הפד ויתר הבנקים המרכזיים ימשיכו לחתוך בתמיכה, גם אל תוך ירידות בשוקי המניות, 2022 לא צפויה להאיר פנים למשקיעים.
איזוני סוף שנה ופעולות חלון ראווה
עדיין יש סיכוי שהמגמה החיובית תחזור ושזרימת הכסף לשווקים תחזיר את הצבע הירוק למסכים. בקרב המפורסם שעמו נפתח הטור הודגשה הסכנה של ירי מוקדם ובזבוז תחמושת. לעתים קשה לחזות את הכיוון השנתי של שוק המניות על סמך הימים הראשונים של השנה, משום שחלק מהתנועות בהם נובעות משתי תופעות: איזוני סוף שנה ופעולות חלון ראווה.
רבים בשוק מאזנים תיקים בימים האחרונים והראשונים של כל שנה. אם מניות עלו, כפי שקרה בשנה שעברה, גם משקלן בתיק עלה. אם הקצאת הנכסים בתיק דורשת חלוקה של 50/50 בין מניות לאג"ח, סוף שנה הוא זמן טוב למכור את אלה שהתייקרו ולקנות את אלה שהוזלו. נכסים נמכרים ונרכשים לשם התאמה למודלים של הקצאת נכסים.
תופעה נוספת היא פעולות לייפוי חלון ראווה. סוף שנה הוא שעתם הגדולה של משקיעים מקצועיים, שכן אז מתפרסמים דו"חות וחלק מבעלי המקצוע רוצים לייפותם. ישנה תופעה אמיתית של אנשי מקצוע שמוכרים נכסים שהם מאמינים בהם אך ירדו כדי שלא יופיעו בדו"חות שנשלחים ללקוחות ב־31 בדצמבר. מיד בינואר הם קונים את אותם נכסים בחזרה. זו תופעה בזויה, אך אפשר לתלות בה לא מעט מהתנועות האחרונות.
דרור גילאון הוא שותף מנהל בגילאון & גורדון Wealth Management, וכלכלן ראשי באזימוט בית; השקעות. אורנן סולומון הוא מנהל השקעות ראשי ושותף באזימוט בית השקעות