סגור

"עלייה באינפלציה - אתגר עבור מדינות מתפתחות כמו קזחסטן"

נשיא קזחסטן קסים-ג'ומרט טוקאייב התייחס להפגנות הענק שנערכו במדינה בימים האחרונים בהן נהרגו עשרות מפגינים ושוטרים: "הוריתי לכוחות הביטחון ולצבא לירות כדי להרוג - ללא אזהרה"; מומחית: "הממשלה לא באמת טיפלה בבעיות כלכליות רבות מהן סובלת המדינה"

העלייה במחירי המזון והדלק מהווה אתגר רציני עבור שווקים מתפתחים - כך על פי אנליסטית סיכונים כלכליים, שהצביעה על כך שהפגנות הענק שנערכו בקזחסטן בימים האחרונים, בהן נהרגו עשרות מפגינים ושוטרים, התפרצו בעקבות העלאת מחירי הדלק.

"הרבה מדינות מתמודדות עם העליות במחירי המזון והדלק, ועם העובדה שאלה מגיעות בעקבות עיכובים בשרשראות האספקה ובעיות נוספות" אמרה ל-CNBC רייצ'ל זימבה, מייסדת חברת המחקר זימבה אינסייטס. "האתגר הוא שמספר שווקים מתפתחים כבר נאבקו לצמוח לפני המגפה ובמהלכה", היא אמרה. כתוצאה מכך, מדינות באזור נאבקות על חלוקת העושר ביניהן ובתוכן, לדבריה. זה נכון במיוחד עבור מדינות שמייצרות אנרגיה כמו קזחסטן.
ההפגנות החלו לאחר שממשלת קזחסטן הודיעה על תכנית להסיר את מגבלת המחיר על גז פחממני מעובה (LPG) שמשמש להנעת מכוניות רבות במדינה המרכז אסייתית. בעקבות זאת הוכפל מחיר הדלק. למרות שהממשלה החזירה את מגבלת המחיר כדי לנסות ולהרגיע את הציבור, המחאה נמשכה וקיבלה גוון יותר פוליטי - וכוונה בעיקרה נגד הנשיא לשעבר נורסולטן נזרבייב בן ה-81, שממשיך להחזיק בהשפעה אדירה על השלטון. החוק בקזחסטן אוסר לקיים הפגנות, אלא אם כן השלטונות מאשרים אותן מראש, ומחאה ציבורית כמו זו שנרשמה בימים האחרונים היא דבר נדיר ביותר בה.



3 צפייה בגלריה
הפגנות ב קזחסטן
הפגנות ב קזחסטן
הפגנות בקזחסטן
(AFP)

3 צפייה בגלריה
כוחות צבא בעיר אלמטי ב קזחסטן מהומות מפגינים נהרגו
כוחות צבא בעיר אלמטי ב קזחסטן מהומות מפגינים נהרגו
כוחות צבא בעיר אלמטי
(רויטרס)
הבוקר הודיע נשיא קזחסטן קסים-ג'ומרט טוקאייב כי "הסדר החוקתי הושב ברובו בכל המדינה". ממשרד הפנים הקזחי נמסר כי 26 מפגינים - "פושעים חמושים" לפי לשון ההודעה - חוסלו, ושיותר מ-3,000 נעצרו במהלך המהומות. עוד נמסר כי 18 שוטרים נהרגו. "הרשויות המקומיות שולטות במצב, אבל יש להמשיך בפעולות נגד הטרור עד לחיסולם המוחלט של החמושים", אמר הנשיא טוקאייב.
בנאום בטלוויזיה שנשא בצהריים, אמר טוקאייב כי הוא הורה לכוחות הביטחון לירות במפגינים במטרה להרוג אותם: "כ-20 אלף 'שודדים' תקפו את העיר הגדולה ביותר אלמטי והרסו את רכוש המדינה. כחלק ממבצע הלוחמה בטרור שאנו מנהלים, הוריתי לכוחות הביטחון ולצבא לירות כדי להרוג - ללא אזהרה. יש להמשיך במאבק נגד הפורעים עד הסוף, ומי שלא ייכנע - יושמד". טוקאייב הודה לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ולמנהיגי סין, אוזבקיסטן וטורקיה על הסיוע לארצו. מוקדם יותר משרד הפנים הקזחי הודיע כי 26 מפגינים חוסלו, ושיותר מ-3,000 נעצרו במהלך המהומות. עוד נמסר כי 18 שוטרים נהרגו. (רויטרס)


זימבה הדגישה שקזחסטן היא מיצרניות הנפט הגדולות בעולם, אשר נמנעה עד לאחרונה להעלות מחירים עבור אוכלוסייתה, אך האופן בו היא עשתה זאת היה שגוי. היא הוסיפה שהממשלה לא באמת טיפלה בבעיות כלכליות רבות מהן סובלת המדינה. "אבל זה באמת לא רק מחירי המזון והדלק. אלה תסכולים נוספים ואתגרים בתחום החברתי, בתקופה בה חלקים מהממשלה והאליטה מרוויחים יפה מאוד".

3 צפייה בגלריה
נשיא קזחסטן לשעבר נורסולטן נזרבייב
נשיא קזחסטן לשעבר נורסולטן נזרבייב
נשיא קזחסטן לשעבר נורסולטן נזרבייב
(AFP)
קזחסטן העשירה בנפט היא רפובליקה סובייטית לשעבר השוכנת במרכז אסיה. גודלה ענקי – פי חמישה מזה של צרפת – אולם מתגוררים בה רק 19 מיליון תושבים. מאז צאתה לעצמאות, עם התפרקות ברית המועצות, מתקיים בה משטר אוטוריטרי למדי, ובמשך 28 שנה, עד ל-2019, היא הונהגה על-ידי נזרבייב. לפני פרישתו מתפקיד הנשיא סימן נזרבייב את טוקאייב כיורשו, ואחר כך מונה זה לתפקיד. הוא נהנה מפרלמנט ללא אופוזיציה.