סגור

תורפז הולכת בעקבות פרוטרום ושווה כבר 2.6 מיליארד שקל

חברת תמציות הטעם והריח דיווחה על רכישה רביעית מאז הונפקה במאי, באסטרטגיה שמזכירה את פרוטרום, שנמכרה ב־6.4 מיליארד דולר. בעלת השליטה בתורפז עבדה בעבר עם המנכ"ל המיתולוגי של פרוטרום. שווי השוק של תורפז גבוה פי 3 משווייה בהנפקה

קדחת הרכישות של קבוצת תורפז תעשיות נמשכת, ואתמול דיווחה החברה על רכישה של חברה רביעית בתוך פחות מארבעה חודשים. תורפז, שעוסקת בתחום תמציות הטעם והריח ומנוהלת בידי קרן כהן חזון, דיווחה כי רכשה את חברת תמציות הבשמים מלטביה, לורי (LORI), תמורת 3.14 מיליון יורו. העסקה תמומן ממקורות עצמאיים של תורפז, והשלמתה צפויה בתחילת 2022.

לורי הלטבית פעילה כבר 30 שנה ומעסיקה כיום כ־50 עובדים. מכירות החברה לשנת 2020 הסתכמו ב־4.7 מיליון יורו. בתורפז אמרו אתמול כי רכישת לורי תאפשר את הרחבת מכירות תמציות הריח של הקבוצה במרכז ובמזרח אירופה. המשא ומתן בין כהן חזון לבין הנהלת לורי נמשך כמעט שנה, וכלל ביקור של נציגי החברה הישראלית במפעל בלטביה: "עשינו יחד עבודה יסודית. בלורי ראו את הפוטנציאל בעסקה, והבינו כמה אנחנו יכולים לתרום להם בהמשך הדרך", אמרה כהן חזון בשיחה עם "כלכליסט".
2 צפייה בגלריה
קרן חזון מנכ"לית תורפז
קרן חזון מנכ"לית תורפז
קרן כהן חזון, מנכ"לית תורפז
(צילום: יח"צ)

רכישת לורי באה בהמשך לגל הרכישות של תורפז בזמן האחרון: פלפל פיתוח תעשיות מזון וחברת אף.סי (FC) תבליני הגליל, שפועלות בתחום הטעמים הלא מתוקים, חומרים אורגניים, קמחים ייחודיים ועוד. החברות נרכשו במקביל בתחילת אוקטובר תמורת 3.75 מיליון דולר. כשבועיים קודם לכן רכשה תורפז את השליטה (60%) ב־FIT הבלגית תמורת כ־13 מיליון דולר. גם FIT פועלת בתחום הטעמים הלא מתוקים. נוסף על רכישות אלה השלימה תורפז בקיץ האחרון רכישה של יתרת המניות (49%) בחברת התבלינים SDA מקיבוץ שדה אליהו תמורת 7.5 מיליון דולר. SDA עוסקת בטעמים טבעיים מלוחים ובתבלינים. את נתח המניות הראשון של 51% ב־SDA רכשה תורפז באוקטובר 2020 תמורת 1.96 מיליון דולר. ההיקף המצרפי של הרכישות בחודשים האחרונים עומד על יותר מ־20 מיליון דולר.
המניה זינקה ב־195%
תורפז נסחרת בבורסה בתל אביב, ושווי השוק שלה עומד על 2.6 מיליארד שקל. החברה הונפקה במאי האחרון, תוך שהיא מגייסת 208 מיליון שקל, לפי שווי של 675 מיליון שקל לפני הכסף. כלומר, בארבע הרכישות שביצעה באחרונה — ובהשלמת האחזקה ב־SDA ל־100% — עשתה תורפז שימוש בכ־40% מהכסף שגייסה בהנפקה. החברה נחשבת לאחת ההנפקות המוצלחות בגל ההנפקות של השנתיים האחרונות, ומאז ההנפקה המניה זינקה ב־195%.
כהן חזון אמרה אתמול, כי קבוצת תורפז ממשיכה לנהל משא ומתן עם חברות נוספות בעולם בתחומי תמציות הטעם והריח והתבלינים, וניכר כי פניה לרכישות נוספות. כהן חזון הוסיפה כי הקבוצה השלימה עד כה 12 רכישות אסטרטגיות, וכיום היא פועלת בכ־30 מדינות, כשבכוונתה להמשיך ולבסס את פעילותה במדינות אלה ובאחרות.
"האסטרטגיה שלנו היא צמיחה אורגנית וצמיחה באמצעות רכישות ומיזוגים. המטרה היא להיות אחת מ־10 חברות התמציות הגדולות בעולם, ואנחנו עושים לשם כך מאמצים כבירים", אמרה כהן חזון.
מסע הרכישות של תורפז בזמן האחרון מזכיר את קצב הרכישות המסחרר של חברה אחרת בתחום תמציות הטעם והריח — פרוטרום שנמכרה ב־2018 ל־IFF האמריקאית תמורת 6.4 מיליארד דולר. שווי הפעילות של פרוטרום בעסקה עמד על 7.1 מיליארד דולר. מכירת פרוטרום ל־IFF נחשבת לאקזיט השני בגודלו אי־פעם שעשתה חברה ישראלית, וזאת לאחר שבמרץ 2017 רכשה אינטל את מובילאיי תמורת יותר מ־15 מיליארד דולר.
האסטרטגיה שמובילה חזון כהן, בעלת השליטה בחברה, המכהנת כיו"רית וכמנכ"לית תורפז, דומה לזו שהנהיג אורי יהודאי בתפקידו כמנכ"ל פרוטרום. הוא הוביל 71 רכישות לאורך חייה של החברה, ובסכומים שלא נחשבו גדולים לעומת גודלה של פרוטרום.
רכשה את תורפז פעמיים
לכהן חזון ניסיון רב בחברות שעוסקות בתמציות טעם וריח. ב־2014 הובילה את ארומור מקיבוץ גבעת עוז לאקזיט של 100 מיליון דולר, כשנמכרה ל־IFF. ב־2011 רכשה כהן חזון את תורפז תמורת 10 מיליון דולר. ב־2017 היתה תורפז בין עשרות החברות שרכשה פרוטרום בהובלת יהודאי, והיא שילמה תמורת 51% מהמניות 54מיליון דולר. כשנה לאחר שפרוטרום נמכרה ל־IFF, רכשה ממנה כהן חזון — עם שותפיה העסקיים — 51% בתורפז, במהלך שנחשב חריג בעולם העסקי.