סגור

המיליונים האבודים שהמדינה הבטיחה למארגני התיירות

הממשלה החליטה ביולי על סיוע של 45 מיליון שקל למארגני התיירות הנכנסת. אלא שמאז חלה הסתבכות סביב השאלה כיצד יועבר הכסף. אחרי פינג פונג בין משרדי התיירות והכלכלה, וחזרה לתיירות, הכסף תקוע

הממשלה אישרה לפני כארבעה חודשים את מתווה הסיוע לתיירות בהיקף של 105 מיליון שקל. מתווה הסיוע כלל תמיכה של 60 מיליון שקל למלונות שנפגעו במגפת הקורונה, עקב המגבלות על כניסת תיירים לישראל. מלבד התמיכה במלונות, כלל המתווה תמיכה בהיקף של 45 מיליון שקל למארגני התיירות הנכנסת. שר האוצר אביגדור ליברמן ושר התיירות יואל רזבוזוב בירכו אז על המתווה, אך למרות הברכות, בדיקת "כלכליסט" מגלה כי בפועל לא שולם עדיין שקל ממתווה הסיוע לתיירות, ונכון לעכשיו הממשלה עוד לא הבינה כיצד תשלם בפועל את 45 מיליון השקלים למארגני התיירות הנכנסת.
משרדי האוצר והתיירות הבינו כי קיים צורך לסייע לתעשיית התיירות כבר עם פרוץ משבר הקורונה, ובאוגוסט 2020 ממשלת נתניהו-גנץ אישרה מתווה סיוע למלונות בגובה 300 מיליון שקל בשלוש פעימות, מהם שולמו כ־200 מיליון שקל בלבד עד כה. במשרד התיירות הבטיחו כי הסכום המלא ישולם עד סוף 2021.
1 צפייה בגלריה
משתתפי תגלית תיירים ראשונים מפרוץ משבר הקורונה
משתתפי תגלית תיירים ראשונים מפרוץ משבר הקורונה
משתתפי תגלית - התיירים הראשונים מפרוץ משבר הקורונה
(ארז עוזיר)
ביולי האחרון, לאחר הגל השלישי של הקורונה, החליטה הממשלה החדשה על מתווה סיוע נוסף לתעשיית התיירות הנכנסת, שבמסגרתו תינתן פעימת סיוע רביעית למלונות, של עד 60 מיליון שקל מתוך ה־300 מיליון שקל שהובטחו להם עוד ב-2020 ורק חלקם שולמו. המלונות שזכאים לפעימה הרביעית הם רק אלו שחוו ירידה של לפחות 40% במחזור העסקים.
בנוסף, הוחלט גם על סיוע של 45 מיליון שקל למארגני התיירות הנכנסת. במסגרת הדיונים בין משרדי האוצר לתיירות, הבינו בממשלה כי קיים קושי בהעברת הכספים דרך משרד התיירות ולכן הוצע להעביר את הסיוע דרך משרד הכלכלה. הצעה זו גם לא צלחה, ולבסוף הוחלט שהכסף למארגני התיירות כן יגיע דרך משרד התיירות. מאותו רגע ועד עכשיו, במשרד עוד לא מצאו דרך להעביר את הכסף למארגנים, למרות שבאוצר "צבעו" 45 מיליון שקל למטרה זו. גורמים בממשלה אמרו ל"כלכליסט", כי במשרדי התיירות והאוצר עוד מחפשים את ה"צינור" דרכו יועבר הכסף.
בתעשיית התיירות טוענים כי באוצר סבורים שאין למשרד מניעה אמיתית להעביר את הכסף, אך במשרד התיירות סבורים אחרת והם מעוניינים להעביר החלטת ממשלה נוספת שתטפל בבעיה זו. לפי אותם גורמים, האוצר מתנגד לכך מפני שהדבר יהווה תקדים, ובמקום זאת העניק למשרד התיירות חוות דעת משפטית שתומכת בכך שהם יכולים להוציא את הכסף – אך במשרד התיירות מסרבים ליישם זאת.
לדברי יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת, יש הסכמה מוחלטת שהמארגנים זכאים לפיצוי ולמרות זאת, "בכל מדינת ישראל לא נמצאה הדרך להעביר את הכסף ל־140 חברות, שמייצרות למדינה 10 מיליארד שקל בייצוא".
ממשרדי האוצר והתיירות נמסר: "בהתאם לסיכום בין המשרדים הוקצו 45 מיליון שקל למארגנים. הסכום יועבר עם השלמת הליך האישור להעברת התמיכה".