סגור

אין הסכמות: נדחתה ישיבת הוועדה לבחירת שופטים לעליון

שר המשפטים גדעון סער, שמשמש גם כיו"ר הוועדה, דחה את כינוסה והדגיש: "מוטלת עלי אחריות לבחירה מאוזנת, ולא אוכל לממש אותה על-ידי 'בחירה בכל מחיר". המחלוקת: שרת הפנים איילת שקד וח"כ שמחה רוטמן טוענים שאין ייצוג ממשי לימין, לשכת עורכי הדין דורשת מינוי עו"ד פרטי

שר המשפטים גדעון סער, שמשמש כיו"ר הוועדה לבחירת שופטים, הודיע כי לאור היעדר ההסכמות הוא דוחה את ישיבת הוועדה למינוי שופטי בית המשפט העליון שנועדה לאחר הצהריים. הסיבה, בין היתר, היא שחברי הוועדה שרת הפנים איילת שקד וחבר הכנסת שמחה רוטמן מהציונות הדתית מאמינים שאין ייצוג ממשי לימין בשופטים שנבחרו - וחברי לשכת עורכי הדין לא יתמכו במינויים אם לא ימונה עורך דין מהשוק הפרטי.
חוק שיזם סער כשכיהן כחבר כנסת ב-2008 קובע שעל מנת לבחור שופט עליון יש להשיג הסכמה של לפחות שבעה מתוך תשעת חברי הועדה. סער חושש שכינוס הוועדה ללא הסכמות יהפוך אותה לזירה לוויכוחים פוליטיים, והוא רוצה לחסוך זאת מהציבור הרחב. הוועדה אמורה לבחור ארבעה שופטים לבית המשפט העליון במקום השופטים שפרשו - חנן מלצר ומני מזוז - ושניים נוספים שיפרשו לגמלאות באפריל - ניל הנדל וג'ורג' קרא.
גורמים המקורבים לוועדה אומרים כי בין סער לבין נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות יש הסכמה על ארבעה מועמדים - שופטי בית המשפט המחוזי בתל אביב רות רונן וחאלד כבוב, מועדפיה של חיות, וכן שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים גילה כנפי שטייניץ ושופט המחוזי במרכז צבי ויצמן המועדפים על סער. ויצמן נחשב מקובל גם על החוגים הדתיים-לאומיים.
אולם הגורם שטרף את הקלפים בשבוע האחרון הוא לשכת עורכי הדין בראשותו של אבי חימי. נציגי הלשכה בוועדה, אילנה סקר ומוחמד נעמנה, דורשים שבחירת ארבעה שופטים לעליון מתוך 24 מועמדים תכלול לפחות עורך דין פרטי אחד. הם מזכירים כי בשל פרישתם של השופטים העליונים מלצר ויורם דנציגר, לא יכהן בעליון אף שופט עם רקע משמעותי כעורך דין פרטי. מנגד טוענים השופטים חברי הוועדה שכל המועמדים הם בלאו הכי עורכי דין.
1 צפייה בגלריה
מימין אסתר חיות גדעון סער ו איילת שקד
מימין אסתר חיות גדעון סער ו איילת שקד
אסתר חיות, גדעון סער ואיילת שקד
(צילומים: אוראל כהן, עוז מועלם, עמית שאב)
עורכי הדין טוענים שהלשכה גמישה מאוד - היא מציגה שלושה עורכי דין פרטיים שמהם ניתן לבחור אחד עליון: קובי שרביט, נתי שמחוני והשופט המחוזי שהיה עד לא מכבר עו"ד פרטי גרשון גוטובניק. אך לגבי אף אחד מהם לא קיבלו בשלב זה הסכמה. בהכללת עורכי דין פרטיים מצדדים גם חברת הוועדה ח"כ אפרת רייטן (שעד לבחירתה לכנסת עבדה כעורכת דין) וח"כ רוטמן. איש סיעת "הציונות הדתית" תובע שעורך הדין הפרטי שייבחר יהיה ד"ר חגי ויניצקי.
גורמים משפטיים מעריכים שלסער ולחיות, הזקוקים לרוב מיוחס כדי לבחור שופטים, עדיף להגיע להסכמה עם נציגי הלשכה מאשר עם חברי הוועדה השרה איילת שקד ושמחה רוטמן, התומכים במי שנחשבים מועמדים המקורבים לחוגי הימין - השופט רם וינוגרד וד"ר חגי ויניצקי.
לדברי סער, "למרות מאמצים רבים שנעשו במטרה לגבש הסכמה לבחירת שופטים בהתאם לדרישת החוק - הדבר לא צלח לפי שעה. כשר המשפטים אני מודע לאחריות המוטלת עלי לבחירה מאוזנת שתעצב את דמותה של ערכאת השיפוט הגבוהה ביותר לשנים הבאות. מימוש אחריות זאת מחייבת, מחד, פשרות ומאידך - בחירה שתשקף את החתירה למגוון ולאיזון בהרכב בית המשפט העליון. אחריות זאת לא אוכל לממש על-ידי תפיסה של 'בחירה בכל מחיר'". סער הוסיף כי הוא "מקווה שנוכל להגיע להבנות ולהסכמות הנדרשות תוך זמן לא רב".
שרת הפנים איילת שקד, שחברה גם היא בוועדה, אמרה כי "עסקה שלא תהיה טובה - לא תהיה. טוב עשה שר המשפטים שדחה את הדיון בוועדה".