סגור

השקל בשיא של יותר מ-20 שנה מול היורו והדולר; "ירידה בציפיות להעלאת ריבית"

הדולר נסחר ברמה הנמוכה מ-1995 - 3.05 שקלים. מטבע הגוש האירופאי יורד עד ל-3.453 שקלים - נפל השנה ב-12% לעומת מקבילו הישראלי; בנק לאומי: "כלכלת אירופה מאופיינת בחוסר אחידות פיסקלית ומתאוששת בקצב איטי לעומת ארה"ב"

היורו ממשיך לצנוח ויורד היום (ד') עד לשפל של 21 שנה - נסחר תמורת 3.453 שקלים. מתחילת השנה נחתך המטבע ב-12% לעומת השקל. הדולר נחלש עד ל-3.054 שקלים, בשפל של 26 שנה, ויורד מתחילת 2021 ב-4.8% לעומת מקבילו הישראלי. הליש"ט בשפל של 28 שנה - נסוג עד ל-4.110 שקלים ונחתך השנה ב-6.4%.



אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, התייחס לזינוק של השקל לעומת הדולר: "נראה שהשוק עושה 'אוברשוטינג' על השקל. החדשות בתקופה האחרונה לא תמכו במומנטום כל כך חזק. האינפלציה בארה"ב הפתיעה למעלה ובישראל למטה, מה שאמור להעלות ציפיות ריבית בארה"ב ולהוריד בישראל. שינוי זה צפוי לפעול להיחלשת השקל. גם העליות שהיו במדד S&P500 לא היו עד כדי כך חזקות כדי שיצדיקו התחזקות כל כך עוצמתית של המטבע הישראלי. יתכן שסוחרים בשוק המט"ח מרגישים שבנק ישראל פחות נחרץ להתערב בשוק, מה שמעצים את המגמה".
רונן מנחם, הכלכלן הראשי במזרחי טפחות: "שתי סיבות למגמה של השקל מול היורו: הראשונה, המשך התחזקות השקל מול הדולר ושאר המטבעות, כולל היורו. הדו"ח האחרון של S&P הוא עוד חוליה בשרשרת של גורמים שתומכים במטבע הישראלי".


1 צפייה בגלריה
יורו אירו מטבע
יורו אירו מטבע
(צילום: שאטרסטוק)

מנחם מוסיף כי "סיבה שנייה להתחזקות השקל היא היחלשות היורו בעולם. גרמו לה שתי התפתחויות שקרו במקביל: האחת, יו"ר הבנק המרכזי של אירופה כריסטין לגארד אמרה בסוף השבוע שהקשחה של המדיניות המוניטרית (כלומר, צמצום של הרכישות ו/או ייקור הריבית), על מנת להיאבק בעליית האינפלציה, עלולה לחנוק את ההתאוששות הכלכלית בגוש היורו. היא חזרה על הערכתה כי הגורמים הדוחפים כלפי מעלה את המחירים יתפוגגו בשנה הבאה. גישה זו יונית בהרבה מזו של בנקים מרכזיים גדולים אחרים בעולם ובמיוחד הפד".
לדברי מנחם, "התפתחות השנייה שגרמה להיחלשות היורו בעולם - הפד הודיע במקביל על תחילת יישום צמצום תוכנית הרכישות שלו ויש הסבורים כי יסיים אותה עוד קודם למועד המתוכנן (אמצע 2022), מה שיכול להקדים את העלאת הריבית. שתי התפתחויות אלו תומכות יחד בהתחזקות הדולר לעומת היורו (וגם מול מטבעות נוספים). סביר להניח כי היחלשות היורו תימשך, אך עם התפוגגות השפעת דבריה של לגארד (שלמען האמת לא חדשים כל כך, אך נוסחו הפעם ביתר חדות), היא תתמתן".
אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש: "יתכן שסוחרים בשוק המט"ח מרגישים שבנק ישראל פחות נחרץ להתערב בשוק, מה שמעצים את המגמה"
קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון מתייחס להחלשות היורו: "המטבע נחלש מול הדולר לשפל של יותר משנה, ולשפל נוסף מול השקל. הסיבה העיקרית לכך היא שכלכלת אירופה מאופיינת בחוסר אחידות פיסקלית ומתאוששת בקצב איטי לעומת ארה"ב. כמו כן, סביבת האינפלציה באירופה גבוהה מיעד יציבות המחירים, וגבוהה ביחס למדינות מפותחות אחרות, אך הבנק המרכזי דחה בינתיים את האפשרות להידוק מוניטרי בשנה הקרובה. בהתאם לכך, מחד בארה"ב הצפייה להעלאת ריבית בשנה מתגברת, ומאידך באירופה הצפייה פוחתת".
לדברי לוי, "גם הסנטימנט מכביד על היורו, סביב אי הוודאות הפוליטית לקראת הבחירות החשובות בגרמניה וצרפת, ולצד גל תחלואה משמעותי נוסף שהתחיל במזרח אירופה והתרחב למעצמות הכלכליות במערב. במקביל לכך, התחזקותו המהירה של השקל בעולם בשבועות האחרונים מובילה לירידה חדה בשער החליפין של היורו מול השקל. השקל ממשיך להתחזק היום למרות ירידה בציפיות להעלאת ריבית בישראל, לאחר נתוני האינפלציה הנמוכים מהצפוי שהלמ"ס פרסמה אתמול".