סגור

סוכנות S&P: יחס החוב-תוצר של ישראל יירד מתחת ל-70% עד 2024

בדו"ח החצי-שנתי מציינים בסוכנות הדירוג את ההתחזקות של כלכלת ישראל. עם זאת, תחזית הצמיחה של הסוכנות נמוכה מזו של האוצר ובנק ישראל. בדו"ח מציינים כי רפורמת האג"ח המיועדות יכולה לחשוף את הממשלה לתנודות בלתי צפויות בשווקים הפיננסיים

סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית S&P פרסמה אתמול דו"ח חצי-שנתי על כלכלת ישראל. הדו"ח מאשרר את הדירוג של ישראל ברמה של AA-, דירוג שישראל מחזיקה בו מאז אוגוסט 2018. חשוב לציין כי לא מדובר בדו"ח שנועד לדרג, אלא דו"ח שסוקר את הכלכלה, ורק מציין את הדירוג.


כותבי הדו"ח מברכים על הצמצום המהיר בגירעון הממשלתי, ובעקבות כך חוזים כי ישראל תסיים את השנה עם גירעון בשיעור של 5.5% מהתוצר - לעומת 8.5% בתחזית שניתנה במאי. את השנה הנוכחית, מעריכים בסוכנות הדירוג, תסגור ישראל עם יחס חוב-תוצר של 72.8% (היחס עומד היום על 72.4%). בנוסף בחברת הדירוג מעריכים כי עד 2024 החוב של ממשלת ישראל יקטן לרמה הנמוכה מ-70% מהתוצר. ההערכה מהווה אינדיקטור נוסף להתאוששות המשק. בתחילת השנה היו הערכות כי יחס החוב תוצר יטפס לרמות של 80%.
גם בנוגע לאינפלציה, הדו"ח משדר אופטימיות ומעריך כי סביבת האינפלציה תהיה סביב 2% (לעומת ציפיות אינפלציה של 2.8% בבנק ישראל). כותבי הדו"ח מונים שלושה גורמים לסביבת האינפלציה הנמוכה בישראל. הראשון, לדבריהם, הוא שגם לפני משבר הקורונה סביבת האינפלציה בישראל היתה נמוכה. השני הוא שישראל מייצרת כמויות גדולות של גז טבעי מקומי, שמגיעות כבר ל-70% מסך ייצור החשמל במשק, כך ישראל לא מושפעת ממחירי האנרגיה העולמיים. והשלישי הוא התחזקות השקל.
1 צפייה בגלריה
שקלים
שקלים
הדו"ח מתייחס לשקל החזק
בדו"ח מברכים על ההתאוששות המהירה, מציינים את ההתחזקות של כלכלת ישראל וההתאוששות המהירה מהקורונה, וקושרים זאת למגזר ההייטק החזק בישראל ולמגמת ההתחסנות המהירה. גם בנוגע לתקציב שעבר, מביעים בדו"ח אופטימיות, ואומרים שחלק מהצעדים בתקציב עשויים לשפר את כלכלת ישראל בטווח הארוך. עם זאת, תחזית הצמיחה לשנת 2021 של החברה נמוכה מזו של האוצר ושל בנק ישראל, ועומדת על 6.5% בלבד.
כותבי הדו"ח מציינים כי המצב הפוליטי בישראל עדיין רעוע, לממשלה הנוכחית יש רוב צר מאוד. מבין כל המדינות בדירוג זה – כותבים בדו"ח – ישראל מחזיקה בהכי הרבה איומים גאו-פוליטיים. הם מציינים את הסכסוך עם חמאס ועם הרשות הפלסטינית ואת המתיחות התמידית עם סוריה ואיראן. כמו כן מזכירים את המאבקים הפנימיים בין האוכלוסייה היהודית לערבית בתוך ישראל.

רפורמות האג"ח המיועדות - צעד חשוב

הדו"ח מציין לחיוב גם את הרפורמות העיקריות בחוק ההסדרים, את העלאת גיל הפרישה לנשים, ייעול הרגולציה הממשלתית, השקעות בתחום התחבורה ובחברה הערבית. אך מרבית המילים בדו"ח מוקדשות לרפורמת האג"ח המיועדות. בסוכנות מכנים את הרפורמה "צעד חשוב", וסבורים כי הוא יסייע להפחית את הוצאות הריבית של הממשלה בטווח הבינוני-ארוך. אך מצד שני מציינים שם כי הרפורמה "יכולה לחשוף את הממשלה לתנודות בלתי צפויות בשווקים הפיננסיים במקרה שהממשלה תיאלץ לפצות את הפסדי החוסכים בשוק ההון, בהתחשב בכך שנכסי הפנסיה מגיעים כבר ל-70% מהתמ"ג הישראלי"
באוצר, כצפוי, בירכו על הדו"ח של חברת הדירוג. שר האוצר אביגדור ליברמן אמר: "ההודעה היא עדות נוספת לאיתנותו של המשק הישראלי". החשב הכללי יהלי רוטנברג אמר: "השמירה על הדירוג נובעת בין היתר מהנגישות הגבוהה לשווקים ומיכולת המימון של מדינת ישראל, בארץ ובחו"ל, גם בתרחישי גירעון קיצוניים".