סגור

משנים כיוון: הפד יתחיל בהמשך החודש בצמצום תוכנית רכישות האג"ח

הבנק המרכזי של ארה"ב יתחיל בהפחתה חודשית של 15 מיליארד דולר מהתוכנית, במסגרתה הוא רוכש בכל חודש אג"ח בהיקף 120 מיליארד דולר; פאוול: "אין לנו כלים להתמודד עם אי שיווי המשקל בצד ההיצע - אנו מצפים שהכלכלה תבצע התאמות ושהאינפלציה תתחיל לרדת ברבעון השני או השלישי ב-2022"

הבנק המרכזי של ארה"ב, הפדרל ריזרב שבראשות ג'רום פאוול, הודיע הערב (ד') על צעד ראשון בצמצום התמיכה העצומה שמעניק הבנק לכלכלה האמריקאית בשל משבר הקורונה.
1 צפייה בגלריה
ג'רום פאוול יו"ר פד בניין פדרל ריזרב
ג'רום פאוול יו"ר פד בניין פדרל ריזרב
יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול ברקע בניין הפד
(צילום: בלומברג, Federal Reserve)
הפד יתחיל בהמשך החודש לצמצם את תוכנית רכישות האג"ח החודשית שלו. הצמצום יבוצע בהיקף של 15 מיליארד דולר בכל חודש - 10 מיליארד דולר באג"ח ו-5 מיליארד דולר באג"ח מגובה משכנתאות. בקצב הזה, תוכנית הרכישות צפויה להסתיים באמצע 2022.
עם זאת, הצהרת ועדת השוק הפתוח של הפד (FOMC) הדגישה כי הבנק אינו במסלול קבוע מראש, ויבצע התאמות בתהליך אם יהיה בכך צורך. "הוועדה מעריכה שהפחתות דומות בקצב רכישת הנכסים יתאימו מדי חודש, אך היא ערוכה להתאים את קצב הרכישות אם הדבר יתחייב משינויים בתחזית הכלכלית", כתבה ה-FOMC.
"הכלים שלנו אינם יכולים להתמודד עם צד ההיצע", אמר היו"ר במסיבת העיתונאים, בהתייחס לחוסר שיווי המשקל בין ההיצע לביקושים הגבוהים הצמחו עם ההתאוששות הכלכלית. בה בעת, היו"ר הדגיש שהפד מצפה שמצב דברים זה צפוי להשתנות בסופו של דבר, האיזון יחזור ורמת האינפלציה תרד.
פאוול ציין כי להערכת הבנק, האינפלציה צפויה להמשיך ללוות אותנו לתוך השנה הבאה. "הכלכלה בסופו של דבר תתאים את עצמה ללחצים בהיצע ואז האינפלציה תרד", אמר יו"ר הפד - לדבריו "הירידה באינפלציה צפויה ברבעון השני או השלישי של 2022". פאוול הכיר בכך שעליות המחירים נמשכות זמן ממושך יותר מכפי שהפד ציפה בשלבים מוקדמים יותר".
צמצום הרכישות
ההודעה על תחילת הנסיגה מהתכנית פורסמה במקביל להחלטת הריבית, שאותה השאיר הפד בטווח של 0%-0.25%, בהתאם לציפיות. "הפד יהיה סבלני עם ההחלטה על העלאת הריבית", אמר פאוול במסיבת העיתונאים. בהודעת הבנק הודגש כי הפחתת הרכישות לא מעידה על העלאת ריבית בקרוב.
עוד ציין היו"ר כי היעד של תעסוקה מלאה, תנאי הכרחי מבחינת הפד להחלטה על העלאת ריבית, צפוי לפי הפד להגיע במחצית השנייה של 2022. "ההחלטה שלנו היום להתחיל בצמצום הרכישות אינה מסמנת דבר בנוגע למדיניות הריבית שלנו. אנחנו ממשיכים להדגיש כי יש לנו מבחנים שונים ומחמירים יותר של התנאים הכלכליים המתחייבים לפני העלאה עתידית של הריבית", אמר פאוול.
במקביל לתחילת הצמצום, הודעת הבנק מלמדת על שינוי עדין אך משמעותי בהשקפתו של הפד בנוגע לאינפלציה, והכרה בכך שעליות המחירים היו מהירות ומתמשכות מכפי שצפו הבנקים המרכזיים.
עד כה נכתב בהצהרות הבנק כי האינפלציה בעת משבר הקורונה היא "חולפת" או "זמנית". לעומת זאת, בהצהרה של היום נאמר כי האינפלציה המואצת "משקפת במידה רבה גורמים שצפויים להיות זמניים", תוך הדגשה עד כמה קשה היה לבכירי הפד לחזות כמה זמן תימשך האינפלציה.
במרץ 2020 החל הבנק בתוכנית התמריצים הענקית, שנועדה לתמוך בשוק האשראי. הפד רכש כל חודש נכסים בהיקף של 120 מיליארד דולר, מהם 80 מיליארד דולר אג"ח ממשלתיות ו-40 מיליארד דולר באג"ח מגובה משכנתאות.
בחודשים האחרונים, במקביל לירידה העקבית בהיקפי תחלואת הקורונה, החלה מגמה עולמית של עלייה מחירים. בשלבים מוקדמים ההערכה היתה שמדובר בעלייה זמנית מאד, אך עתה ההנחה היא שהזמניות הזו תהיה משמעותית ארוכה יותר מכפי שצפו. מדד המחירים בארה"ב עמד בספטמבר על 5.4% בחישוב שנתי, הרחק מהיעד המקסימלי של הפד, האחראי בראש ובראשונה על יציבות המחירים בארה"ב.
ואכן, בישיבתו האחרונה מסטפמבר, הודיע הבנק שלא עוד: שאנחנו על סף צמצום תוכנית הרכישות (Tapering), ושהעלאת ריבית צפויה כבר ב-2022, במקום הצפי הקודם להעלאה רק ב-2023.
מחר יודיע גם הבנק המרכזי של אנגליה על המדיניות המוניטרית שלו. בשל נתונים שהראו שרמת האבטלה לא צפויה לעלות בחדות, גוברות ההערכות שהבנק יודיע על העלאת ריבית.