סגור

תהיות ביפן: למה התכוון רה"מ כשדיבר על "קפיטליזם חדש"?

פומיו קישידה, המשתייך למפלגה הליברל-דמוקרטית, שזכתה אתמול באופן צפוי ברוב מוחץ בבחירות, אמר שהוא מאמין שפיזור שיוויוני יותר של ההון נחוץ כדי למנוע מיפן לשקוע לסטגנציה. למרות זאת, ההערכה היא שקישידה אינו מאמין בשינוי דרסטי

ראש ממשלת יפן החדש, פומיו קישידה, אמר שיפן צריכה לחדש את כלכלתה באמצעות "קפיטליזם חדש".


רבים במדינה, שהקפיטליזם מושרש בה עמוקות, תמהים מה הייתה כוונתו בכך. קישידה אמר שהוא מאמין שפיזור שוויוני יותר של ההון נחוץ כדי למנוע מהכלכלה השלישית בגודלה בעולם לשקוע לסטגנציה. הדברים אולי נשמעים דרמטיים, אך אנליסטים מאמינים שקישידה אינו מאמין בשינוי דרסטי.

2 צפייה בגלריה
ראש ממשלת יפן פומיו קישידה
ראש ממשלת יפן פומיו קישידה
ראש ממשלת יפן, פומיו קישידה
(צילום: AP)

לא נראה סביר שקישידה יתרחק ממדיניות השוק החופשי
המפלגה הליברל-דמוקרטית, הפרו-אמריקאית והתומכת בשוק חופשי, אשר שלטה ביפן כמעט מאז תום מלחמת העולם השנייה, זכתה באופן צפוי בבחירות שנערכו אתמול ב-261 מושבים בבית התחתון של הפרלמנט – הרבה מעל 233 המושבים להם היה זקוק קישידה כדי לקבל את המנדט.
"עם התמיכה הברורה הזאת מהעם, אקדיש את עצמי לקביעת מדיניות ומאמצים פרלמנטריים", אמר קישידה, שנבחר לראשות המפלגה רק לפני חודש. הליברל דמוקרטים הצליחו לגבור על מפלגות האופוזיציה החלשות, למרות אי שביעות הרצון הנרחבת מאופן טיפולם במגפה, שערוריות שחיתות, וכישלון בהעברת רפורמות להאצת הצמיחה אותן הבטיחו.

2 צפייה בגלריה
בורסה טוקיו יפן
בורסה טוקיו יפן
הבורסה בטוקיו, יפן
(צילום: AFP)

לא נראה סביר שקישידה יתרחק ממדיניות השוק החופשי של העשור האחרון. תחת ראש הממשלה שינזו אבה, שכיהן בתפקיד מ-2012 עד 2020, הכלכלה צלעה ונזקקה לעזרה מסיבית מהבנק המרכזי והממשלה, והמצב נותר בעינו גם תחת ממשיכו של אבה, יושיהידה סוגה.
כעת מחכים היפנים לראות מה קישידה יביא איתו. "תוכניתו של קישידה נותרה מיסתורין מוחלט עבורי", אמר קינוקו קווברה, פרילנסר ממחוז שיזואוקה שביפן. "אולי קישידה בעצמו לא בטוח מה הוא מתכוון לעשות", אמרה הידאו קומנו, כלכלנית בחירה במכון המחקר דאי איצ'י. "כל מה שיש לנו זה סיסמאות. לא ברור כמה אפשר להאמין להן וכמה מהן יכולות להתממש".
קישידה יצטרך להעביר חבילת סיוע לכלכלה היפנית
בראש רשימת המשימות של קישידה נמצאת חבילת סיוע גדולה לכלכלה היפנית שאמורה לעזור לה להתאושש מהלם הקורונה. הכלכלה צמחה בקצב שנתי של 1.9% ברבעון השני, קצב פושר בהתחשב בירידה החדה בפעילות הכלכלית במהלך 2020.
הבורסה בטוקיו הגיבה בחיוב להודעת קישידה עם עליות של כ-2.6%.