סגור

בלעדי
יזם הנדל"ן שרשם תשואה של 150% על כלל ביטוח רוצה עוד

בעלי חברת הנדל"ן דונה, שלום שי, שמחזיק ב־4.99% ממניות החברה־האם כלל החזקות, הגיש לרשות שוק ההון בקשה להיתר אחזקה, כדי שיוכל להגדיל את אחזקתו מעבר למגבלת ה־5%. שי מסביר שאין לו שאיפות לשליטה בחברה ושמדובר באחזקה פיננסית

עד לפני זמן לא רב, ובהיעדר בעל שליטה, היתה כלל ביטוח אחת מחברות הביטוח החבוטות בענף. אולם מאז שאדוארדו אלשטיין איבד את השליטה באי.די.בי, והחברה יצאה מתמונת בעלי המניות בכלל ביטוח, היא מרכזת עניין מחודש, ושלל גורמים — מוכרים יותר ופחות — שואפים להחזיק בנתח ממנה.
ל"כלכליסט" נודע כי חברת הנדל"ן הפרטית דונה, שבבעלות שלום שי, הגישה לפני חודשיים בקשה לרשות שוק ההון, בראשות משה ברקת, לקבלת היתר אחזקה בכלל החזקות, החברה־האם הציבורית של כלל ביטוח הפרטית. כיום, כל מי שרוצה להחזיק ביותר מ־5% ממניות של חברת ביטוח נדרש לאישור בשם היתר אחזקה מהרגולטור.
דונה, כך נודע, מחזיקה כיום ב־4.99% ממניות כלל החזקות, שאותן רכשה ביוני 2020 באמצעות בית ההשקעות אי.בי.אי (IBI). המניות נרכשו במסגרת סגירה של פוזייצית סוואפ (עסקת החלף), שאי.די.בי תחת אלשטיין ביצעה מול בנק מזרחי־טפחות ובנק אגוד. אלשטיין, שנהפך לבעל השליטה באי.די.בי ב־2014, מעולם לא קיבל היתר שליטה בכלל ביטוח.
עוד בתקופת בעל השליטה שקדם לו, נוחי דנקנר, נדרשה אי.די.בי, שהחזיקה ב־65% מכלל החזקות, למכור באמצעות נאמן נתח של 5% ממניות כלל החזקות מדי תקופה. אלשטיין, ששאף להיות בעל השליטה בכלל ביטוח, ניסה במשך תקופה ארוכה להשיג את היתר השליטה, ומשום כך ביצע עסקאות סוואפ שהיו מאפשרות לו לקבל את המניות בחזרה, אילו אכן היה מקבל את ההיתר.
משלא התקבל ההיתר, היה צורך לסגור את הפוזיציות האלה. כלומר, למכור את המניות בפועל ובאופן סופי. בין לבין, השיטה הזו לחצה את מחיר המניה של כלל החזקות כלפי מטה בצורה דרמטית.
שי, באמצעות דונה, רכש את המניות בכלל החזקות במחיר של 30 שקל למניה, ובתמורה כוללת של 101 מיליון שקל. מאז נסקה המניה, וכיום עומד מחירה על 77 שקל — מחיר המשקף לחברה כולה שווי שוק של 5.1 מיליארד שקל. בהתאם, שווי השוק של המניות שבידי דונה עומד על 255 מיליון שקל. כלומר, שי מרווח על הנייר 154 מיליון שקל — תשואה של 150% בתוך שנה וחצי.

4 צפייה בגלריה
שלום שי בעלים ו מנכל דונה
שלום שי בעלים ו מנכל דונה
שלום שי
(צילום: אוראל כהן)

חרף התשואה המרשימה, שי אינו מבקש לממש את האחזקה שלו בכלל החזקות, להפך — הוא מבקש להגדיל את חלקו בחברה. אולם הבקשה שהוגשה לרשות היא בקשה להיתר אחזקה, ולא בקשה להיתר שליטה, והדרישות שהמבקש צריך לעמוד בהן על מנת לקבל את ההיתר נוקשות פחות לעומת הדרישות ממבקש היתר שליטה.
שי הדגיש בפני "כלכליסט" כי אין לו שאיפות אסטרטגיות בכל הנוגע לקבוצת כלל ביטוח, וכי מדובר מבחינתו באחזקה פיננסית. כמו כן הדגיש שי, כי דונה עושה שימוש בקופת המזומנים שלה, כדי לבצע השקעות במניות, ושהיא אף מחזיקה בשיעור קטן ממניות שני הבנקים הגדולים — הפועלים ולאומי. אולם, אם דונה תגיע לאחזקה של 10% בכלל החזקות (הרף המקסימלי שמתיר היתר אחזקה), ייהפך שי לשחקן משמעותי בתחום הביטוח, גם ללא שאיפות אסטרטגיות.
שי אינו המשקיע הפיננסי היחיד שמרווח או הרוויח יפה על כלל החזקות. ב־2019 רכשו מנכ"ל הפניקס לשעבר ובאותה עת מנכ"ל שיכון ובינוי, אייל לפידות, משקיע הפארמה מורי ארקין, ובעל השליטה בענקית הנדל"ן אראונדטאון יקיר גבאי, 18% ממניות כלל החזקות.
לפידות רכש 5% באמצעות הלוואת מוכר, גבאי רכש 5% וארקין רכש 8%. גבאי מיהר למכור את הנתח שלו, ואילו ארקין מימש את המניות שרכש בהדרגה, עד שלפני חודשיים מכר את המנה האחרונה ונפרד מכלל החזקות ברווח של 70 מיליון שקל. לפידות, שחלקו דולל לאחר שלא השתתף בהנפקת מניות שבוצעה במהלך הזמן, עדיין מחזיק ב־4.2% מהמניות.
דונה, ששי הקים אותה ב־1991, בנתה עד היום אלפי דירות בעשרות פרויקטים, והיא נחשבת לאחת החברות הגדולות בארץ בתחום הבנייה למגורים. פרויקטים בולטים של החברה שנמצאים כיום בשיווק ממוקמים בקריית גת, חריש, עפולה, מודיעין ושוהם, שבה היא מקימה את פרויקט הדרים.
שי עלה מגיאורגיה ב־1978 והוא מהנדס בהכשרתו. בתחילת הדרך עבד כקבלן שיפוצים, ובהמשך הקים את דונה.

4 צפייה בגלריה
משה ברקת יושב ראש רשות שוק ה הון
משה ברקת יושב ראש רשות שוק ה הון
משה ברקת
(צילום: עמית שעל)

הבקשה של שי לרשות שוק ההון מוגשת בעת שדמות דומיננטית אחרת בכלל ביטוח נערכת להגיש בקשה להיתר שליטה — אלפרד אקירוב. אקירוב, באמצעות אלרוב נדל"ן הבורסאית שבשליטתו (78%), מחזיק ב־15% ממניות כלל החזקות, והוא בעל המניות הגדול בחברה שנסחרת ללא גרעין שליטה. ההיתר שבו מחזיק אקירוב כיום מתיר לו להחזיק ב־15% לכל היותר.
אקירוב נכנס לראשונה להשקעה בכלל החזקות באוקטובר 2020, אז רכש באמצעות אלרוב מניות בקרוב ל־130 מיליון שקל והגיע לאחזקה בכ־5% מהמניות — אחזקה שהפכה אותו לבעל עניין בחברה, ומתוקף כך נודע הדבר לציבור.
לאחר שהגיע לאחזקה של 10%, וכפי שנחשף ב"כלכליסט", ביולי האחרון הגיש אקירוב בקשה להגדיל את היתר האחזקה שלו במטרה לעלות ל־15%. לאחר שההיתר ניתן, הגיע במהלך אוגוסט לאחזקה המקסימלית.
עד היום השקיע אקירוב 480 מיליון שקל ברכישת מניות כלל החזקות. הנתח שלו בחברה שווה היום 765 מיליון שקל, כך שהוא מרווח על הנייר 285 מיליון שקל, סכום שמשקף תשואה של 59% בתוך שנה.
כדי להיות בעל שליטה בחברה, יהיה על אקירוב לעבור "התפשטות" בפני הרגולטור, שבמסגרתה יידרש לחשוף שלל נתונים פיננסיים הנוגעים לו ולעסקיו. אם אקירוב אכן ייהפך בסופו של דבר לבעל השליטה בכלל החזקות, תהיה זו הפעם הראשונה מאז ימי דנקנר — שנפרד בפועל מהשליטה בה ב־2013 — שיהיה לחברה בעל שליטה.

4 צפייה בגלריה
אלפרד אקירוב
(צילום: עמית שעל)