סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

כלכליסט-טק
אייפון 13 פרו מקס: יקר, אבל שווה כל שקל

האייפון 13 פרו מקס אינו מחדש יותר מדי - אבל הוא מייצג את המיטב שאפל יודעת להציע. הוא יקר (בין 5,600 ל-8,200 שקל), יוקרתי וגם שימושי מאוד, אבל הוא לא מושלם | בדיקת כלכליסט

אם האייפון היה צעצוע הוא היה ברבי או ג'י איי ג'ו, בהתאם למגדר שלכם כמובן. אייפון הוא הדימוי הפופולרי למונח סמארטפון. כשמדמיינים איך טלפון סלולרי חכם עובד, עולה תמונה של אייפון בראש. זה לא מפתיע, הוא היה הראשון ואפל דואגת כבר הרבה שנים שהוא ימשיך להיות הראשון. ואכן, למרות שסמסונג מייצרת ומוכרת יותר מכשירים וכך גם שיאומי, אפל האחרונה היא המלכה של התחום. כעת מגיע הדור האחרון של מכשירי האייפון - 13 - כדי להראות לכם עד כמה אפל לא מתעניינת באמונות טפלות או במה שהלקוחות רוצים.


האייפון הפך בשנים האחרונות לקו מוצרים, רחוק מאוד מהחזון למכשיר אוניברסלי של סטיב ג'ובס. אפשר למצוא שתי גרסאות פרימיום שההבדלים ביניהi אינם גדולים למעט גודל מסך. ישנם גם שני דגמים בסיסיים יותר. האייפון XX הרגיל. ולסיום, עבור אלה שמחפשים מכשיר לילד מערבי או סמארטפון שגם פקיד הודי יוכל לרכוש' יש את סדרת ה-SE עם המסך הקטן והמצלמה המסורסת. בקיצור, האייפון של היום הוא למעשה חמישה מכשירים, ומלך הסדרה הוא האייפון 13 פרו מקס.

עיצוב ומבנה: עוד קצת מאותו הדבר אבל בקטע טוב

אין מה להסתבך, האייפון 13 פרו מקס הוא מכשיר יפה ומעוצב לעילא. ואולם הוא ממשיך את אותו הקו של הדורות הקודמים. הפינות מעוגלות אבל השוליים קצת חדים, זה מכשיר שמתחנן לכיסוי שהופך את האחיזה בו לנוחה יותר. הצבע לו זכינו - אפור מטאלי - מרשים ביותר, אך הוא גם מאוד רגיש למגע אצבעות. הוא ממהר להתמלא בטביעות אצבע ובכל מיני מריחות. עוד סיבה לכיסוי טוב. אני מתחיל לחשוב שיש כאן טריק שיווקי. בסך הכל הוא לא מאוד מאתגר, אבל הוא ממשיך להעביר תחושת פרימיום ששמורה למוצרים ברמה גבוהה. כמו מרצדס או רולקס. כמובן שזה אומר שהוא עמיד למים ואבק, הוא קשוח ומסוגל להתמודד עם התעללויות, המסך מצופה בציפוי אולאופובי - דוחה שומן - כך שאת המריחות בשוליים לא תמצאו על פניו.
9 צפייה בגלריה
אייפון 13 מושך טביעות אצבעות
אייפון 13 מושך טביעות אצבעות
מושך טביעות אצבעות
(צילום: רפאל קאהאן)

אבל לא הכל ורוד בממלכת ה-13 פרו מקס. הוא כבד. מאוד. 240 גרם. זה לא רחוק ממשקלו של הסמסונג פולד 3 ושם מדובר במכשיר שהוא גם טאבלט קטן. יחי ההבדל הקטן. עוד בעיה? המגרעת עדיין כאן. זה סופר מעצבן לראות מגרעת בראש מסך כל כך יפה ואיכותי. זה פתרון עצל לבעיה שיצרניות אחרות כבר התחילו לפתור באמצעים הרבה יותר חכמים. למשל מצלמה מתחת למסך או אפילו בחריר בודד בחלק העליון. מגרעת היא פתרון מאוד לא אלגנטי שכל מהותו לאפשר לחברה לרשום על המפרט עוד כמה פיקסלים. זה לא משהו שהיינו מצפים ממי שרוצה למכור יוקרה בתחום כל כך נזיל כמו סמארטפונים. אבל אפל לא ממהרת לשנות את דרכיה או להודות בטעויותיה אז בינתיים אנחנו תקועים עם המגרעת הזו. לסיכום, האייפון 13 פרו מקס הוא מכשיר בעל איכות בנייה יוצאת מן הכלל, עמידות למים ולמצבים מאתגרים, אבל כבד ועם פריט עיצובי שבאמת מאכזב.

חומרה: המסך היפה ביותר שתראו כיום עם המעבד המהיר ביותר

החומרה של האייפון הבכיר תמיד היתה המשובחת ביותר שהתאפשר לאפל לפתח באותה נקודת זמן. הוא כולל את כל השכלולים האפשריים. וזה לא משתנה במקרה הנוכחי. המסך בן ה-6.7 אינץ' מרשים ביותר. הוא מבוסס OLED וכולל את גרסת אפל למנגנון האצת קצב רענון מסך. הצבעים יפיפיים, הבהירות מטורפת, באמת מהטובות ביותר במסך סמארטפון עכשווי. היא אולי לא הבהירה ביותר מבחינת מפרט אבל אפל מצליחים שוב להוכיח שמספרים במפרט זה רק זה - מספרים. אבל איכות תצוגה זה יותר מזה, זה איזון בין כל מיני פרמטרים והאופן שבו הם מתורגמים לתמונה במסך. זה משפיע על נוחות השימוש בממשק מכיוון שהגרפיקה מקלה על הניווט. מהבחינה הזו אפל עדיין שנות דור קדימה מכל מתחרה אחר. אגב גם מבחינת רזולוציה על הנייר הוא פחות מרשים, אבל אני מבטיח לכם שאין כל אפשרות שתצליחו למצוא הבדל מהותי בין התצוגה שלו לבין זו של טלפונים אחרים עם הרבה יותר פיקסלים. כל ה-1284 על 2,778 מהם.
9 צפייה בגלריה
אייפון 13 פירוט הצבעים מצוין
אייפון 13 פירוט הצבעים מצוין
פירוט הצבעים מצוין
(צילום: רפאל קאהאן)

מבחינת מעבד, ה-A15 ביוניק הוא מנוע טורבו. הוא מסוגל על הנייר לעקוף מעבדי מחשבים. אבל בגלל שהוא קטן ומותקן בגוף של מכשיר שקשה מאוד לאוורר, מערכת ההפעלה מסרסת אותו מדי פעם כדי לשמור על טמפרטורת עבודה סבירה. אבל זה לא משנה את העובדה שהאייפון מסוגל להתמודד עם כל מטלה שרק תוכלו להטיל בפניו. הוא יצחק לכם בפרצוף ויבקש עוד בחיוך מתנשא. הוא מגובה ב-6 גיגה-בייט של זיכרון פעולה, ו-128, 256, 512 גיגה-בייט או 1 טרה-בייט מרחב אחסון. זה יותר ממה שצריך כיום כאשר רוב הנתונים מגובים לענן. תקן האחזון הוא NVMe, אותו אחד שתמצאו במחשבים ניידים ושולחניים. הוא הרבה יותר אמין ומהיר מאשר תקני האחסון המקבילים אצל המתחרים מגזרת אנדרואיד.
איכויות המדיה של האייפון מעולות. איכות הסאונד מעולה ויש גם שני רמקולים סטראופוניים שמספקים עוצמה מצוינת. אפשר להשמיע דרכם מוזיקה באיכות טובה מאוד וכדיבורית הם מצוינים. מערך התקשורת של האייפון קצת מאכזב לעומת זאת. תקן הבלוטות' הוא רק 5.0 לעומת 5.2 המקובל כיום במכשירי פרימיום. הגרסה המתקדמת יותר מספקת אמינות טובה יותר בקישוריות ואיכות שמע משופרת עם תמיכה בתקני השמע החדשים ביותר. אם אתם צורכים מוזיקה דרך איירפודס לא תהיה לכם בעיה, אבל אם אתם מעדיפים אוזניות יותר איכותיות, תהיו לפעמים בבעיה שכן האייפון לא יוכל לנצל את איכות השמע הטובה ביותר שניתן.

9 צפייה בגלריה
אייפון 13 הרמקולים הסטריאופונים מעולים
אייפון 13 הרמקולים הסטריאופונים מעולים
הרמקולים הסטריאופוניים מעולים
(צילום: רפאל קאהאן)

לסיום, כל החומרה הזו שואבת את האנרגיה שלה מסוללה בת 4,352 מיליאמפר שעה. זו הסוללה המרשימה ביותר מבחינת סיבולת באייפון עד כה. המכשיר יחזיק בקלות יום וחצי לפני שתיאלצו לטעון אותו שוב. ואולם כשהרגע הז יגיע תצטרכו להסתפק במהירות טעינה "מהירה" של 27 וואט, זאת לעומת השיאומי 11T פרו החדש שמסוגל ל-120 וואט. בחיים האמיתיים זה מתרגם לטעינה של 50% מהסוללה באייפון בחצי שעה. אצל שיאומי הסוללה מתמלאת ב-17 דק'.

תוכנה: ללא שינוי מהותי אבל זה גם יתרון

גרסה 15 של iOS שאפל הציגה עם האייפון החדש אינה שונה באופן מהותי מהגרסה הקודמת. זה לא דבר רע, חלק מהשדרוגים מגיעים מתחת לפני השטח ומשפיעים על חווית השימוש כמו היכולת להתאים את קצב רענון המסך באופן דינמי לסוג הפעולות שמתבצעות. כך למשל הקצב יוגבר במהלך ניווט בין אפליקציות או הגדרות כדי להאיץ את הגלילה בצורה נוחה וחלקה. רוב השינויים מגיעים באפליקציות הבית כגון ספארי שזוכה לעיצוב שונה לחלוטין עם שורת כתובת אתרי אינטרנט בתחתית המסך. היה צריך 10 שנים כדי שלמישהו ייפול האסימון ששורת כתובת בחלק העליון של המסך במכשיר שרוב הפעילות בו מתבצעת דרך אגודל היא רעיון רע ולא נוח. בנוסף ניתן לעבור בין חלוניות בסווייפ מימין לשמאל. ולקינוח הדפדפן תומך בתוספים בדיוק כמו גרסת הדסקטופ.
9 צפייה בגלריה
אייפון 13 הממשק עדיין דומה למה שהיה בעבר וזה דווקא טוב
אייפון 13 הממשק עדיין דומה למה שהיה בעבר וזה דווקא טוב
הממשק עדיין דומה למה שהיה בעבר וזה דווקא טוב
(צילום: רפאל קאהאן)

מבחינת הממשק עצמו הרבה לא השתנה. אני לא מאוד אוהב את ההפרדה בין ההגדרות לבין ההתראות, כשאל כל אחד מהתפריטים ניגשים על ידי משיכת האצבע מלמעלה למטה מצד ימין או שמאל של המגרעת. אבל זו כבר העדפה אישית. אפליקציית הארנק תומכת כעת במפתחות כגון של חדרי מלון או של הבית אם אתם משתמשים באחת מהדלתות החכמות התומכות בהומקיט של אפל. אפשר גם לפתוח את האוטו אם זה תומך בטכנולוגיית UWB. ולסיום, משתמשים מארה''ב יוכלו להוסיף לארנק את תעודת הזהות שלהם. פיצ'ר מעין זה יכול להיות מאוד שימושי בישראל אם יעשה לכאן עלייה אי-פעם. מעבר לכך, השינויים מאוד מוכמנים ואינם מרובים. אבל זה גם משהו טוב, אתם לא צריכים ללמוד תכונות חדשות או להתרגל לדרכי עבודה חדשות. שגרה זה חשוב ומשרה ביטחון. ואת זה אפל מבינה היטב.

9 צפייה בגלריה
אייפון 13 אפליקציית הארנק עברה שדרוג מאסיבי ויש לקוות שהתמיכה בתעודת זהות ומפתחות יגיעו במהרה לישראל
אייפון 13 אפליקציית הארנק עברה שדרוג מאסיבי ויש לקוות שהתמיכה בתעודת זהות ומפתחות יגיעו במהרה לישראל
אפליקציית הארנק עברה שדרוג מאסיבי ויש לקוות שהתמיכה בתעודת זהות ומפתחות יגיעו במהרה לישראל
(צילום: רפאל קאהאן)

מצלמה: הטובה ביותר עד כה באייפון, ומתחרה מסוכנת לכל השאר

כאשר אפל השיקה את האייפון 13 היא הסבירה שהמצלמה היא הכי טובה שרק ניתן לדמיין ושמדובר בעדכון הגדול ביותר שבוצע עד כה בין שני דורות של מכשירים. החברה ממש יצאה מגידרה להראות את זה. וזה נכון, כמעט כל תכונה זכתה לשדרוג בצורה כזו או אחרת. החיישנים חדשים, והראשי בן 12 מגה-פיקסל, אבל זהירות, הפיקסלים האמורים גדולים מאוד, הגדולים ביותר כיום במצלמת סמארטפון - 1.9 מיקרון לעומת המתחרה הישיר מבית סוני שלו פיקסלים בגודל 1.8 מיקרון. זה פרט חשוב כי גודל הפיקסל משפיע ישירות על איכות הצילום בתאורה חלשה או אפלה. ככל הפיקסל גדול יותר כך הוא "יבלע" יותר אור ויספק תמונה בהירה וחדה יותר.
9 צפייה בגלריה
אייפון 13 מערך הצילום עבר שדרוג
אייפון 13 מערך הצילום עבר שדרוג
מערך הצילום עבר שדרוג
(צילום: רפאל קאהאן)

גודל החיישן חסוי ואפל לא מספרת אבל אפשר לשער שהוא גדול למדי, מספיק כדי להתחרות במובילות הטבלה: המי 11 אולטרה של שיאומי, והאקספריה 1 III. יש לו ייצוב תמונה כמו באייפון 12 והוא צריך להתעסק רק במיקוד, מה שמביא לתוצאות הרבה יותר טובות גם אם אתם לא צלמים מוכשרים ברמות על. מפתח הצמצם הוא F/1.5 שזה אומר שהתמונות משופעות באור ואפשר לראות בהן פירוט טוב של האובייקטים השונים שמצלמים.
במקביל יש גם מצלמת זום, אבל זו דווקא משנמכת את המפרט ביחס למצלמה של השנה שעברה. בעוד האייפון 12 ידע לצלם בהגדלה של עד פי 2.5, האייפון 13 מסוגל לפי 3, אבל מפתח הצמצם צנח מ-2.2 בדור הקודם ל-F/2.8 כיום וזה אומר שהתמונות אפלות יותר. מנגד, יש שיפור ניכר בחיישן הזווית הרחבה שכעת מציע מפתח צמצם של F/1.8 שזה מאוד בהיר לעומת מפתח של F2.4 בדור 12. ישנו גם חיישן לידאר שמשמש לדיוקנאות - פורטרטים באפלית מדוברת - ולהאצת המיקוד בצילומי לילה. ישנם הטוענים שמדובר במצלמה הרביעית של האייפון, והם כנראה צודקים מבחינה כזו או אחרת. לעומת זאת מצלמת הסלפי היא עדיין אותה אחת בת 12 מגה-פיקסל היא לא גרועה אבל המפרט שלה לא מרשים כיום וכך גם התוצאות שלה.
9 צפייה בגלריה
אייפון 13. המצלמה מדייקת מאוד גם בחושך
אייפון 13. המצלמה מדייקת מאוד גם בחושך
אייפון 13. המצלמה מדייקת מאוד גם בחושך
(צילום: רפאל קאהאן)

אפל תמיד מתפייטת על איכות המוצרים שלה, אבל המצלמה הזו באמת טובה מאוד. היא מנפקת צילומים באיכות גבוהה תמיד. קשה לתפוס אותה בפספוס מהותי. היא אולי לא בעלת ההגדלה החזקה ביותר כמו אצל סמסונג או וואווי, או בעלת החיישן המרשים ביותר כמו אצל שיאומי, אבל האפליקציה שלה קלה ונוחה לתפעול, וכמעט כל צילום יוצא ממש טוב. ישנו גם מצב צילום קולנועי שיכול להעניק לסרטוני החופשה שלכם תחושה של הרפתקה הוליוודית, אבל גם חובבי ספילברג או קן לואץ' יהנו מאפשרות לצלם שחזורים מסרטיהם. כאמור, נקודות החולשה הן בצילומי זום ובצילומי סלפי, הם לא רעים אובייקטיבית, אבל גם רחוקים להרשים. אבל מעבר לכך, עבור 95% מהמצבים שבהם תיתקלו היא תעניק לכם תמונות מעולות ושמישות וזה הרבה יותר מרוב המתחרים.

9 צפייה בגלריה
אייפון 13 עם צילום קולנועי באייפון גם קקטוס יכול להפוך לכוכב הוליוודי
אייפון 13 עם צילום קולנועי באייפון גם קקטוס יכול להפוך לכוכב הוליוודי
עם צילום קולנועי באייפון, גם קקטוס יכול להפוך לכוכב הוליוודי
(צילום: רפאל קאהאן)

סיכום ואלטרנטיבות: אין מלבדו אבל יש אפשרויות נוספות

האייפון 13 פרו מקס עולה בישראל בין 5,600 שקל לגרסת ה-128 גיגה-בייט המתאימה לרוב המשתמשים ועד לכ-8,200 שקל עבור גרסת ה-1 טרה-בייט. זה הרבה מאוד כסף לטלפון, ושוב זה מביא אותנו לשאלה האם זה סביר לשלם כל כך הרבה כסף למכשיר שתוחלת החיים שלו לא גבוהה. בעוד שבעבר יצרנים נטו להתאים את המוצרים שלהם לשדרוג כל שנתיים, כיום ישנם מחשבים או סמארטפונים שפועלים היטב גם אחרי 5 שנים. האייפון הזה כנראה יהיה מאלה. בנוסף האייפון הוא גם סמל סטטוס וככזה הוא מספק משהו נוסף למי שמחזיק בו. אפשר להתווכח על המפרט העדיף במכשירים אחרים - אבל החבילה של אפל היא עדיין מהטובות שתמצאו גם אם יצרנים נוספים מסוגלים להציע מתחרים ראויים ואף מעבר. לצערנו רובם לא מגיעים לישראל, כגון הוואווי מייט או P שכעת נמכרים בסין בלבד אך שהמצלמה שלהם טובה יותר - ולא רק על הנייר - או הפיקסל 6 פרו שגם הוא בעל מצלמה מתקדמת ואיכותית ומפרט שעומד בשורה אחת לצד שאר מכשירי הפרימיום, אבל גם הוא נמכר במדינות בודדות ולא בישראל. ויש גם את ה-Vivo.
9 צפייה בגלריה
האייפון 13 החדש דומה מאוד לדור הקודם
האייפון 13 החדש דומה מאוד לדור הקודם
דומה מאוד לדור הקודם
(צילום: רפאל קאהאן)

מבחינת מה שצרכן הישראלי כן יכול להשיג, יש את הסמסונג גלקסי S21 אולטרה בעל מצלמת הזום האימתנית ומסך מעולה משל עצמו. המחיר סביר יותר מאצל אפל, אבל מדובר במכשיר של שנה שעברה כאשר ה-S22 ממש מציץ מעבר לפינה עוד כמה חודשים. עוד מבית סמסונג אבל קצת יותר ישן, יש את הנוט 20 אולטרה המעולה, הגרסה הנוכחית תומכת ב-5G ומדובר עדיין במכשיר מרשים ביותר, גם אם כבר לא הכי חדיש. ישנו גם הוואן פלוס 9 פרו עם מצלמת האסלבלאד ומסך איכותי גם, יש לו גם כפתור השתקה חיצוני כמו באייפון אבל הוא אנדרואיד. השיאומי מי 11T פרו מציע חבילה הגונה במחיר הרבה יותר נמוך. הסוני אקספריה 1 III המרשים עם המצלמה המשובחת אבל הוא לא זמין בארץ רשמית. בקיצור, האייפון 13 פרו מקס הוא סמארטפון המוביל מסוגו ואם תחליטו שאתם רוכשים אותו כנראה שלא תצטערו על כך.
המכשיר סופק באדיבות איידיגיטל.