סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

כלכליסט-טק
מייסדי צ'ק פוינט חוששים מבועה בענף שלהם: "שווי הסייבר התנפח"

השותפים לשעבר גיל שויד ושלמה קרמר מביעים רתיעה מקדחת הגיוסים שהקפיצה שווי חברות סייבר למיליארדי דולרים, בלי להסתכל על ההכנסות. קרמר: "פנתה אליי לאחרונה חברה שביקשה לגייס סיד לפי שווי של 100 מיליון דולר, זה לא סביר"

"שווי חברות הסייבר הגיע לממדי בועה" — כך נשמעו אתמול באופן בלתי תלוי שני בכירים בתעשייה, השותפים־יריבים לשעבר גיל שויד ושלמה קרמר. שויד הוא מנכ"ל וממייסדי צ'ק פוינט, וקרמר אף הוא ממייסדי צ'ק פוינט, וכיום מנכ"ל קייטו נטוורקס, שגם עם מייסדיה הוא נמנה, ואתמול גייסה 200 מיליון דולר לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר.
שויד, שנתן ראיון לבלומברג, וקרמר, שהתראיין ל"כלכליסט" בעקבות הגיוס של קייטו נטוורקס, ראו לא מעט משברים בחייהם, גם זה מול זה כאשר קרמר עזב את צ'ק פוינט בטריקת דלת — והיום הם מביעים חשש גדול מהתנפחות מחירים בענף שבו הם פועלים. שויד מצדו ציין שאינו שש לרכוש כיום חברות סייבר מחשש למחירי בועה, ואילו קרמר אמר ל"כלכליסט" כי הפסיק להשקיע בחברות חדשות: "פנתה אליי לאחרונה חברה עם אנשים שמאוד אהבתי ורעיון מצוין, אבל הם ביקשו לגייס לפי שווי של 100 מיליון דולר בסיבוב סיד וזה כבר לא סביר".
בשונה משויד, קרמר אינו יזם רק של חברה אחת, אלא כבר היה מעורב בהקמת אימפרבה, שהונפקה והגיעה לשווי של מיליארדי דולרים, והשקיע במספר רב של חברות. עם הצלחותיו האחרונות ניתן למנות כמה יוניקורנים כמו exabeam, Aqua Security ו־gong.

"הסיכון מתומחר באפס"

ענף הסייבר בישראל אכן נמצא בשיאו. ברבעון אחרון מרבית ההשקעות בהייטק היו בחברות סייבר, ואלה הסתכמו בכ־1.5 מיליארד דולר. חברת Wiz למשל, של אסף רפפורט, גייסה לפי שווי של 6 מיליארד דולר, כאשר שנת המכירות הראשונה שלה הסתכמה בכ־25 מיליון דולר. קרמר אמנם לא נקב בשמה של Wiz, אבל אמר: "אנחנו בשוק מאוד בועתי. כאשר אני מסתכל על החברה שלנו אני מסתכל עליה במודלים כלכליים אמיתיים של הכנסות עם תוכניות לעתיד, ואיך מחזירים למשקיעים החזר יפה גם בשוק רגיל ולא שוק בועתי כמו היום. השווי של חברות היום ביחס למה שהחברה עושה באמת הוא לא הגיוני. היום הסיכון שהמשקיע לוקח מתומחר באפס. חברות מסוימות מגייסות ב־6 מיליארד דולר עם מעט הכנסות".
2 צפייה בגלריה
מימין גיל שוויד ו שלמה קרמר
מימין גיל שוויד ו שלמה קרמר
מימין: גיל שוויד ושלמה קרמר. "חברות מסוימות מגייסות ב־6 מיליארד דולר עם מעט הכנסות"
(צילומים: עמית שעל)
קרמר אף חושש שחברות רבות מקבלות כיום שווי מופרך, שמנותק לחלוטין מחשיבה כלכלית: "אנחנו בנויים על עקרונות עסקיים בסיסיים של צמיחה ומודל הוצאות מול הצמיחה הזו, כל הדברים הרגילים שבהם נמדדות חברות, ההתקדמות שלהן, ולא אמירות כלליות של צוות נהדר".

"השלב הבא יהיה ציבורי"

הגיוס של קייטו נטוורקס, שנוסדה על ידי קרמר וגור שץ ב־2015, שונה בנוף הסייבר המקומי. בניגוד לחברות סייבר אחרות שבין גיוס לגיוס עברו חודשים ספורים בלבד עם קפיצת שווי מטורפת, הגיוס הקודם של קייטו נטוורס, בו גייסה 130 מיליון דולר, היה בנובמבר 2020, לפי שווי של מיליארד דולר. "אני מאמין שהשלב הבא שלנו כבר יהיה ציבורי", אומר קרמר.
את סבב הגיוס החדש הובילה קרן הון הסיכון Lightspeed Venture Partners, בהשתתפות המשקיעים הקיימים Greylock, Acrew Capital, Coatue, Singtel Innov8 ושלמה קרמר. כל הגיוס ייכנס לקופת החברה ללא סקנדרי. החברה פיתחה רשת מבוססת ענן המאפשרת תקשורת ארגונית מאובטחת ומהירה. השירות שמספקת קייטו מאפשר לארגונים להחליף מספר רב של מוצרי תקשורת ואבטחת מידע פיזיים דרך שירות הענן הגלובלי של החברה. כיום החברה מעסיקה כ־400 עובדים בשישה סניפים ברחבי העולם, המשרתים כ־1,000 לקוחות.