סגור

משבר האנרגיה והמהפך של מקרון: צרפת מהמרת על "מיני" כורים גרעיניים

כשהבחירות לנשיאות מתקרבות ומשבר האנרגיה נושף בעורפו, הציג נשיא צרפת עמנואל מקרון תוכנית שאפתנית להשקעה אדירה באנרגיה ירוקה. בתחילת כהונתו הכריז מקרון על הכוונה לסגור 14 כורים גרעיניים, אך כעת הוא מקדם הקמת כורים קטנים יותר. פרשנים: מקרון החליט לחזר אחר קולות הימין

נשיא צרפת עמנואל מקרון חשף הבוקר (יום ג') תוכנית השקעות בהיקף 30 מיליארד יורו (35 מיליארד דולר) לחמש שנים לעידוד חדשנות בתעשייה. "עלינו לפצוח בקרב על החדשנות ועל התיעוש באותו הזמן", אמר בכנס להצגת תוכניתו "צרפת 2030". "אנחנו זקוקים למדינה שמייצרת יותר", אמר באירוע בארמון האליזה - כחצי שנה לפני הבחירות לנשיאות צרפת. בשעה שאירופה מתמודדת עם משבר אנרגיה חמור, צרפת מעוניינת להיות מנהיגה בתחום המימן הירוק עד 2030 ולבנות כורים גרעיניים חדשים וקטנים יותר.
התוכנית החדשה מתווספת לתוכנית תמריצים בגובה 100 מיליארד דולר שנחשפה בשנה שעברה ונועדה לסייע לצרפת לאחר משבר הקורונה. חלק משמעותי מהתוכנית הנוכחית מיועד לעידוד מדיניות של אנרגיה ירוקה. כחלק מהמאמצים מעוניינת צרפת לבנות את המטוס הראשון עם פליטת פחמן נמוכה עד 2030 וכן לייצר מספר רב של מכוניות חשמליות.
צרפת נחשבת למרכז של כוח גרעיני באירופה, כשיותר מ-70% מהחשמל שלה מיוצר בכורים הגרעיניים. לאחר האסון הגרעיני בפוקושימה ביפן והעלויות הגבוהות של בניית כור חדש בצפון-מערב צרפת, הגאווה הלאומית סביב הנושא החלה להישחק. כבר בתחילת הכהונה שלו הכריז מקרון על הכוונה לסגור 14 כורים ולצמצם את חלקם של הכורים הגרעיניים בייצור האנרגיה של צרפת מ-75% ל-50% עד 2035. אך המגמה משתנה וכעת הכריז מקרון כאמור על בניית 6 כורי "מיני" גרעיניים.

3 צפייה בגלריה
נשיא צרפת עמנואל מקרון הציג תוכנית ל-2030
נשיא צרפת עמנואל מקרון הציג תוכנית ל-2030
נשיא צרפת עמנואל מקרון בעת הצגת התוכנית ל-2030 בארמון האליזה
(צילום: AFP)
באפריל יתקיימו בחירות לנשיאות בצרפת, ומקרון מעוניין להציג את תמיכתו בכורים הגרעיניים בין השאר מכיוון שכמה מהיריבים שלו תומכים בהגדלת ההשקעות בתחום. "כוח גרעיני חוזר למרכז הדיון על אנרגיה בצרפת, ומהר מכפי שחשבתי", אמר ל"פייננשל טיימס" דניס פלורין, שותף בחברת הייעוץ לסקטור האנרגיה Lavoisier Conseil.

תמחור האנרגיה האירופי, והזעם של אזרחי צרפת

התומכים טוענים כי הזמינות של האנרגיה הגרעינית התגלתה כמשתלמת בייחוד בתקופה זו של עלייה במחירי הגז, זאת בשעה שאנרגיה מתחדשת נותרה הפכפכה וקשה לאחסון. היתרונות הללו, שהגנו על חברות התעשייה הצרפתיות והצרכנים מעליות המחירים החדות ביותר שנרשמו באזורים אחרים באירופה, גוברים בשלב זה על החששות הבטיחותיים. בסביבות 25% מהחשמל של צרפת נמכר במחיר מפוקח של 42 יורו למגה-וואט לשעה. השאר נתון לתמחור שוק נרחב יותר, ובעיקר למנגנון התמחור האירופי שלפיו מדינות משלמות עבור יחידת האנרגיה האחרונה שהן צורכות – לרוב מדובר על גז – מה שהוביל לתסכול בקרב הצרכנים הצרפתים. שר האוצר הצרפתי ברונו לה מר קרא לביצוע רפורמה מקיפה במנגנון התמחור האירופי, שלדבריו מונע מהצרפתים להרוויח לגמרי מהיכולות הגרעיניות של המדינה.
כבר בתחילת הכהונה שלו הכריז מקרון על הכוונה לסגור 14 כורים ולצמצם את חלקם של הכורים הגרעיניים בייצור האנרגיה של צרפת מ-75% ל-50% עד 2035. אך המגמה משתנה וכעת הכריז על בניית 6 כורי "מיני" גרעיניים
צרפת מעוניינת גם שאנרגיה גרעינית תסווג כ"ירוקה" בדו"ח המתגבש של האיחוד האירופי שיקבע אילו פעילויות כלכליות ירוויחו מתווית של "מימון בר קיימא". בצרפת ובחלק ממדינות מזרח אירופה מעוניינים להראות למשקיעים שאנרגיה גרעינית היא חלק מהמסע של אירופה לעבר אפס פליטת פחמן, אולם גרמניה ומדינות אחרות מתנגדות למהלך בשל ההשפעה הסביבתית של פסולת גרעינית.
3 צפייה בגלריה
ארובה כור גרעיני אנרגיה סיבו צרפת
ארובה כור גרעיני אנרגיה סיבו צרפת
כור גרעיני בסיבו שבצרפת
(צילום: רויטרס)
3 צפייה בגלריה
ארובה כור גרעיני אנרגיה סיבו צרפת
ארובה כור גרעיני אנרגיה סיבו צרפת
ארובת קירור בכור בסיבו שבצרפת על רקע בתי התושבים
(צילום: רויטרס)
מנגד, רבים בשמאל הצרפתי ממשיכים לתמוך בצמצום האנרגיה הגרעינית ובהחלפתה במקורות אנרגיה מתחדשת כמו רוח ושמש (אנרגיה סולארית). לפי ניקולאס גולדברג, אנליסט אנרגיה בכיר בחברת הייעוץ קולומבוס קנסלטינג, התמיכה של מקרון בבניית כורים חדשים מצביעה על כך שהוא "בחר במסלול של חיזור אחרי הימין יותר מאשר השמאל", זאת בתקופה שבה מועמדים לנשיאות מהימין מבטיחים להגביר את היכולת הגרעינית של צרפת. כך למשל, מועמדת הימין-מרכז ולרי פקרז אמרה החודש כי תעצור את הסגירה המתוכננת של 12 כורים גרעיניים. "איני רוצה שהמדינה שלנו תפסיד את ריבונות האנרגיה שלה בגלל טענה לשינוי באנרגיה המועתקת מגרמניה", כתב גם מועמד הימין אריק זמור.
במקביל, סקר שנערך לאחרונה מצא שאף שעדיין יש תמיכה באנרגיית רוח על פני אנרגיה גרעינית, התמיכה הציבורית באנרגיה גרעינית גדלה בשנתיים האחרונות. לפי הסקר, אנרגיה גרעינית נתפסת כפחות יקרה מאנרגיית רוח וכפחות פוגעת בנוף.
מקרון מתכנן כאמור לבנות שישה "מיני כורים" שיתבססו על טכנולוגיה הנחשבת פחות חזקה אך גם פחות מורכבת לייצור ולניהול מאשר כורים רגילים. התוכנית כבר ספגה ביקורת מצד האופוזיציה, כשהיריבים של מקרון טוענים שמדובר בהבטחות בחירות בלבד. "חודשים ספורים לפני סוף הכהונה שלו, הנשיא היוצא מתחייב להשתמש בכספי צרפת כדי לשפר את הדימוי שלו עם הבטחות שרק יחייבו את יורשו", כתבה מארין לה פן בטוויטר. זו גישה של "לא משנה מה העלות, אני רוצה להיבחר מחדש", הוסיפה.