סגור

ניתוח
קוסמטי בלבד: רפורמת היבוא כמעט לא נוגעת בשוק התמרוקים

קרב היצרים בין משרדי הבריאות והאוצר הוביל לכך שמתוך אלפי מוצרי תמרוקים החייבים ברישיון, יוענקו הקלות יבוא רק לעשרות. שר הבריאות יוכל בכלל לדחות את הרפורמה ל־2023

אחד הנושאים הטעונים בוועדות הכנסת בשבוע שעבר היה רפורמת היבוא. תוכנית הדגל של האוצר, שמבקשת להקל משמעותית על יבואנים מקבילים מתוך מטרה להוזיל עלויות, ממחישה את האינטרסים השונים בין משרדי הממשלה, היבואנים והתעשיינים.
הרפורמה כוללת שלושה חלקים: מזון, תמרוקים ויתר המוצרים, כשהקרבות העיקריים התמקדו בעולם התמרוקים, שהוא גם הרגיש ביותר ליבוא וזה הכפוף לאישור משרד הבריאות. השם אולי מבטיח, אבל רפורמת התמרוקים היא בסך הכל רשימה של 16 קטגוריות מוצרים שיהיה ניתן לייבא על סמך התקינה האירופית, בתוספת הנחיות מיוחדות. גם המוצרים הבודדים הללו, כמו סומק ואפטרשייב, יזכו להקלות יבוא רק בעוד שנתיים. וכך נראה כי נדבך מרכזי בתוכנית משרד האוצר למעשה רחוק מלחולל מהפכה בשוק התמרוקים, שימשיך להיות ריכוזי.

יקרים ביחס לעולם

פתיחת התחרות בשוק התמרוקים היא אחת הרפורמות החשובות שממשלת ישראל מנסה לקדם בעשור האחרון. מדובר בשוק שכולל מוצרים שכולנו משתמשים בהם כמו שמפו, דאודורנטים, קרמים ואלפי מוצרים אחרים שמתפרסים על פני רשימה שלאלפי מוצרים נפרדים שמפורסמים באתר של משרד הבריאות. מתוכם, כאמור, מצא המשרד לנכון לאשר יבוא חופשי של עשרות בלבד. מדובר במוצרים בסיסיים, שנקנים בכל בית, ומחירם בישראל גבוה משמעותית ביחס לעולם. בדיון הראשון בנושא מסר משרד האוצר כי מחירו של דאודורדנט לגברים יקר בממוצע בישראל ב־60% ממחירו הממוצע בעולם.
ב־2016 הרפורמה הגיעה גם כן לחוק ההסדרים, אבל נפלה לאחר דיונים רבים גם כן בשל התנגדות משרד הבריאות. בדיון שנערך בחמישי האחרון, שוב משרד הבריאות לא נעתר לבקשות חברי ועדת הכלכלה להרחיב את הרשימה של המוצרים המותרת ליבוא מקביל בשנה הקרובה. "נבחרה קבוצת מוצרים שהיתה במקור יותר מצומצמת ומה שמגיע אליכם זה קבוצה של מוצרים שהם ייכנסו ליבוא המקביל. נבדוק את זה שוב בעוד שנה. התחייבנו שאחרי שנה נרחיב לעוד מוצרים ובהמשך השר יאפשר מוצרים נוספים", אמרה אסנת לוקסנבורג, נציגת משרד הבריאות.
3 צפייה בגלריה
אסתי לאודר איפור מייק אפ קוסמטיקה
אסתי לאודר איפור מייק אפ קוסמטיקה
איפור מתוצרת אסתי לאודר
(צילום: רויטרס )
בכל הדיונים שהתקיימו בנושא עלה שוב שוב הפער הקיים בין משרד הבריאות למשרד האוצר, ולא ברור למה הפעם באוצר חושבים שהמצב יסתיים אחרת. רפורמת התמרוקים הנוכחית מכניסה שני שינויים מהותיים בתפיסת היבוא של ישראל: הראשונה היא מתן אפשרות ליבואן רשמי (שיש לו קשר עם היצרן) להתחיל לשווק בלי לקבל רישיון מוקדם ממשרד הבריאות. היבואן יוכל לשווק על בסיס הצהרה שהוא עומד בשורה של דרישות, שהחשובות שבהן הן נציג אחראי והחזקת תיק תמרוק שכולל את כל האישורים הרלבנטיים ליבוא.
המהלך היה עשוי להקל את היבוא להגדיל את המגוון וההיצע, אך בדיונים התברר כי היבואנים הישראלים בעצמם לא מתלהבים מלקיחת אחריות אישית על התמרוקים. הם, ככל הנראה, מעדיפים להמשיך להשתמש במסלול הישן של “רישיון תמרוק” ממשרד הבריאות.
החלק השני של הרפורמה נוגע ליבוא המקביל, וגורמים רבים בממשלה רואים בו פתרון משמעותי לבעיית הריכוזיות. כך לדוגמה נציג רשות התחרות אמר באחד הדיונים כי "אם יהיה יותר יבוא מקביל, תהיה כנראה ירידה במחירים". אלא ששם מתבלט ההבדל בין שאר החלקים ברפורמת היבוא (מזון רגיש, מוצרי תחבורה ואנרגיה, צעצועים) לבין פרק התמרוקים.
3 צפייה בגלריה
סניף גוד פארם
סניף גוד פארם
סניף גוד פארם
(צילום: אוראל כהן)
בעוד ביתר פרקי הרפורמה הוחלט על פתיחה כוללת של השוק ליבוא מקביל וליבוא על בסיס הצהרה, תוך כדי החרגה של רשימה מצומצמת של מוצרים, הרי שברפורמת התמרוקים המצב הפוך: הרשימה מאפשרת 16 קטגוריות מוצרים בלבד שיהיו מותרות ליבוא מקביל, בכפוף לבדיקת מכון התקנים או מעבדה מוסמכת שתאשר כי אכן מדובר באותו מוצר. יבואם של כל היתר נשאר כפי שהיה.
הרשימה הנוכחית מתעסקת בחלק קטן מהשוק, ומתעלמת ממרבית התמרוקים שמהווים את עיקר הנטל הכספי על הצרכנים. המוצרים שזוכים להקלות הם אפטרשייב (ולא בשמים), דאודורנט רול וסטיק ללא אלומיניום, שאינם עיקר הקטגוריה, פודרה סומק ושימר דחוסים, לק, קרם רגליים ללא חומצה סליצילית, שעווה לרגליים, שמפו, מרכך, סבון גוף, קרם גוף, קרם ידיים וקרם לשיער.
בדרך זו נמנעת המדינה מלעסוק בבעיה האמיתית של ענף התמרוקים - השוק הריכוזי, שנשלט על ידי יבואנים גדולים כמו שסטוביץ’, יוניליוור, סנו ודיפלומט, שיוכל גם עם היבוא המקביל המצומצם להמשיך להתנהל באין מפריע.
3 צפייה בגלריה
בעלי שסטוביץ יוני שסטוביץ ומנכ”ל יוניליוור ג’ם טריק יוקסל
בעלי שסטוביץ יוני שסטוביץ ומנכ”ל יוניליוור ג’ם טריק יוקסל
מימין: בעלי שסטוביץ, יוני שסטוביץ; ומנכ”ל יוניליוור, ג’ם טריק יוקסל
(צילום: דניאל בר און)

הקלות עוד שנתיים, אולי

חברי הוועדה יצאו נגד הרשימה המצומצמת שעליה תחול הרפורמה, ואמרו כי מדובר ב"יבוא מגביל ולא יבוא מקביל". מתברר שגם היבוא המקביל של אותן 16 קטגוריות מוצרים תלוי, כמו ב־2016, בהעברת תקנות של שר הבריאות. הפעם, למוד ניסיון, משרד האוצר הכניס בחוק סעיף מיוחד שקובע כי אם לא יותקנו תקנות עד סוף 2022, תהיה אפשרות אוטומטית לייבא ביבוא מקביל בתנאי החוק.
אלא שלצד זה, סעיף נוסף בחוק מקנה לשר אפשרות לדחות בכלל את רפורמת היבוא המקביל המכווצת עד לספטמבר 2023. שני אלה לא נותנים ודאות מספקת ונראה כי לרפורמה, אף אם היא מצומצמת, נכונה עוד כברת דרך לעבור. בינתיים, כפי שסיכמה ח”כ מיכל שיר, "נשים בפריז יקנו איפור בזול, והישראליות ייקחו הלוואות כדי להתאפר".