סגור

הבניין קרס, ובעיריית חולון מגלגלים אחריות: "היו סדקים, הדיירים טיפלו בצבע וטיח"

מנהל הפיקוח על הבנייה בעיריית חולון, המהנדס אריאל קמרט, טוען כי מאז הושלמה בנייתו של המבנה ב-1973 לא התקבל כל דיווח על תקלה, אלא דבר לא מצביע על תקינות המבנה אלא דווקא על אדישות הדיירים, "קשה לי להאמין שלא היו סדקים, שקיעות, ועוד סימנים שהיו צריכים להדליק להם נורה אדומה. והיא לא נדלקה"

"הכשל שהוביל לקריסת הבניין בחולון החל ביום שבת עם קריסתו של עמוד בקומת הקרקע בנקודה שבה הוא התחבר לקורה", כך סיפר לכלכליסט מנהל הפיקוח על הבנייה של עיריית חולון, המהנדס אריאל קמרט. לדבריו, "הקריסה של העמוד הביאה לשרשרת של תקלות שהתפתחו מאוד מהר ובסופו של דבר אגף שלם בבניין קרס. העמוד קרס בשבת בבוקר, בעקבות הקריסה כל השלד קיבל עיוות, משקופים של דלתות התעקמו, דייר שלא הצליח לפתוח את דלת דירתו הזמין את כיבוי האש ומכאן שרשרת ההחלטות שהובילה לפינוי הבניין".


קמרט סיפר כי בעקבות האירוע הוא בדק את תיק הבניין והעלה כי מאז הושלמה בנייתו בשנת 1973 ועד שבת בבוקר לא התקבל בעירייה כל דיווח על תקלה או בעיה בבניין. אלא שלדעתו הדבר אינו מצביע על תקינות המבנה אלא דווקא על אדישות הדיירים והתעלמות מסכנות "קשה לי להאמין שלא היו רמזים על העתיד להתרחש למי שגר בניין. קשה לי להאמין שלא היו סדקים, שקיעות, ועוד סימנים שהיו צריכים להדליק להם נורה אדומה. והיא לא נדלקה.

1 צפייה בגלריה
בניין ש קרס ב חולון
בניין ש קרס ב חולון
הבניין שקרס בחולון
(צילום: קובי קואנקס)

"דיברתי עם דיירים שציינו שהיו סדקים, אך הם טיפלו בהם ברמה הקוסמטית. טיח וצבע. אם זה סדק שחוזר במשך 20 שנה יש פה בעיה ומישהו היה צריך להתעורר. הדיירים שזהו רכושם הפרטי היו צריכים להביא מהנדס, ולא היו צריכים להשאיר את הדברים ככה כמו שהם. ההתייחסות למבנה חייבת להיות כמו שמתייחסים לכל דבר בחיים שלנו. לרכב שלנו או לבריאות".
קמרט סבור כי הבעיה היא גם בחוק או נכון יותר בהעדרו של חוק שמגדיר כללים לבדיקת תקינות של מבנה. "למיטב ידעתי אין הנחיה בחוק על פיה בניינים מעל גיל מסוים יעברו בדיקה תקופתית. מבחינת המחוקק הבניין יכול לעמוד 100 שנה בלי שייבדק. למרות שמרבית הבניינים במדינה בני 50, המחוקק לא קבע תקנות בנושא הזה. המחוקק צריך לטפל בבעיה: מדינות רבות מחייבות דיירים בבדיקה ואם לא עושים אותה יש סנקציות".
לעומת זאת, קמרט הסביר כי בארץ בדיקת הבניינים היא אקראית ולא מסודרת "אם תושב מיידע אותנו שיש בעיה, העירייה שולחת מומחה שבודק ומנחה את הדיירים מה לעשות. תיקון הבעיה נעשה מול מחלקת הנדסה. אם אנחנו מזהים שהבעיה לא מטפולת אפשר להגיע עם זה לבית המשפט שיחייב את הדיירים לטפל בסכנה, זו עבירה פלילית שיכולה לגרור חיוב בקנסות".