סגור

בלעדי
הסכם גג ראשון עם עיר ערבית: 5,300 דירות באום אל פחם

ההסכם מגדיר את התנאים והתקציב לפיתוח תשתיות בשבעה מתחמים חדשים בעיר, שבהם פוטנציאל לבניית כ-15 אלף דירות - מהן 5,300 דירות על אדמות מדינה, והיתר על קרקעות בבעלות פרטית

הסכם גג ראשון עם יישוב ערבי: מחר (שני) ייחתם הסכם שיאפשר בניית כ-15 אלף דירות באום אל פחם ותקציבו צפוי להיות כ-1.5 מיליארד שקל.
על ההסכם יחתמו שר הבינוי והשיכון זאב אלקין, ראש העיר ד"ר סמיר מחמיד ומנהל רשות מקרקעי ישראל ינקי קוינט. גם מירב כהן, השרה לשוויון חברתי, צפויה להיות נוכחת במעמד החתימה.

ההסכם מגדיר את התנאים והתקציב לפיתוח תשתיות ב-7 מתחמים חדשים בעיר, שבהם כאמור פוטנציאל לבניית כ-15 אלף דירות, מתוכן 5,300 דירות על אדמות מדינה, והיתר על קרקעות בבעלות פרטית.
3 צפייה בגלריה
זאב אלקין חדש
זאב אלקין חדש
שר הבינוי והשיכון זאב אלקין
(צילום: קובי קואנקס)

כמו הסכמי גג אחרים, גם במקרה זה אום אל פחם התחייבה להוציא היתרים לבניית לפחות 2,000 דירות בשנה במגרשים שבבעלות המדינה. רשות מקרקעי ישראל בתמורה תעביר לעירייה במקדמה את התשלומים לפיתוח השכונות החדשות, ותחזיר לעצמה את הכסף עם שיווק הקרקעות לחברות הבנייה.
בסך הכל עלות פיתוח התשתיות על אדמות מדינה תהיה כ-800 מיליון שקל, 230 מיליון שקל מתוך הסכום הזה לתשתיות-על שמשרתות את העיר ולא רק את השכונות החדשות. בין היתר ייבנה גשר מעל כביש 65, ייסללו כבישים חדשים, יוסדרו פתרונות ניקוז, יוקמו פארקים ושטחים ציבוריים, יועתקו תשתיות חשמל ותקשורת, וייבנה מיגון אקוסטי למניעת רעש בשטחים הצמודים לכביש 65.
3 צפייה בגלריה
אום אל פאחם
אום אל פאחם
אום אל פחם
(צילום: ערן יופי כהן)
בעיה שעדיין לא נפתרה היא מימון התשתיות במגרשים בבעלות פרטית. הבעיה נובעת מכך שעל פי חוק, העירייה יכולה לגבות היטלי פיתוח רק כאשר בעל הקרקע מבקש היתר בנייה. כך שעלול להיווצר מצב שבו יישארו מגרשים לא מפותחים.
ומכיוון שאלו קרקעות פרטיות, רשות מקרקעי ישראל לא יכולה לשווק אותן לחברות בנייה, לכן הן לא מייצרות לה הכנסה. מסתמן כי הפתרון לפיתוח התשתיות על קרקע פרטית יגיע מתוכנית החומש החדשה לחברה הערבית, שתקציבה יעמוד על כ-35 מיליארד שקל.

3 צפייה בגלריה
הדמיה בנייה אום אל פאחם הסכם גג ראשון
הדמיה בנייה אום אל פאחם הסכם גג ראשון
הדמיה של הבנייה באום אל פחם
(עיריית אום אל פאחם)
תוכניות שימומשו בשנים הקרובות
ההערכות הן כי עלויות הפיתוח של המגרשים הפרטיים יהיו כ-700 מיליון שקל. תוכניות הבנייה שיקודמו במסגרת הסכם הגג כוללות בנייני מגורים בגובה 6-4 קומות, והן המשך של מגמה שהחלה בשנים האחרונות, שבה המדינה מנסה לעודד בנייה רוויה ביישובים ערביים.
העובדה שחלק מהתוכניות הן על אדמות מדינה אמורה להבטיח כי לפחות חלק מהתוכניות האלה ימומשו בשנים הקרובות.