סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

הנדל הכריז על רפורמה בשוק השידורים: נטפליקס תחויב להשקיע בתוכן מקומי

שר התקשורת הודיע היום כי הוא מאמץ את המלצות ועדת פולקמן לאסדרת שוק השידורים בישראל והודיע כי יכריע בסוגיות שבהן לא התקבלה המלצה חד משמעית לאחר שיקבל את התייחסויות הציבור והגורמים הרלוונטיים. הנדל הודיע שיפעל לחייב יצרניות תוכן בינלאומיות בעלות פעילות משמעותית בישראל, דוגמת נטפליקס, להשקיע בתוכן המקומי

שר התקשורת יועז הנדל הודיע היום (ד') כי הוא מאמץ את המלצות הוועדה לאסדרת תחום השידורים בישראל שבראשה עמד חבר הכנסת לשעבר רועי פולקמן. הוועדה הגישה את המלצותיה לשר בסוף חודש יולי, אחרי עיכוב של מספר חודשים ועקב חילופי השרים במשרד התקשורת. הנדל קיבל את ההמלצות אך הכניס מספר שינויים לתוכן, כמו בחינה עתידית של האפשרות שהגוף הרגולטורי החדש שיקום בשוק יפקח גם על פעילות תאגיד השידור הציבורי (כיום מפוקח על ידי ועדה נפרדת).


הבשורה ליוצרים המקומיים בהשוואה להמלצות המקוריות של פולקמן היא הצהרה של הנדל כי יפעל לחייב יצרניות תוכן בינלאומיות בעלות פעילות משמעותית בישראל, דוגמת נטפליקס, להשקיע בתוכן המקומי. הנדל הודיע כי ינחה את אנשי משרדו לגבש את התשתית הרגולטורית הנדרשת לכך תוך שמירה על הכדאיות הכלכלית של החברות הבינלאומיות להגיע לשוק המקומי.
ועדת פולקמן קיבלה מנדט להתאים את הרגולציה בשוק השידורים כך שתתאים למציאות הקיימת אחרי יותר משני עשורים שבהם לא עודכנה ועל רקע השינויים הטכנולוגיים המשמעותיים ששינו ללא היכר את מפת הטלוויזיה בישראל ובעולם.
למרות הציפיות בשוק, בוועדת פולקמן נמנעו מלספק מהמלצות חד משמעיות בנוגע למודל הכלכלי בשוק השידורים. בוועדה הגיעו למסקנה שיש לבטל באופן הדרגתי את ההפרדות וההגבלות בשוק, כמו חובת ההעברה בחינם של ערוצי הברודאקסט, חובת הקצאת אפיקים ואיסור שידור פרסומות בפלטפורמות הרב ערוציות, אך למרות זאת התקשתה להכריע בנושא ולפיכך הציעה שתי חלופות שיובילו לתוצאה הרצויה, תוך גלגול האחריות לדרג המקצועי של משרד התקשורת.
הנדל ציין בהקשר זה כי יכריע בסוגיה לאחר שיקבל את התייחסות הציבור וגורמים רלוונטיים בשוק לחלופות שהוצעו על ידי הוועדה.
2 צפייה בגלריה
שר התקשורת יועז הנדל
שר התקשורת יועז הנדל
שר התקשורת יועז הנדל
(צילום: אלכס קולומויסקי)
בין ההמלצות שאומצו על ידי הנדל, המליצה ועדת פולקמן לאחד את הרגולציה בין הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו והמועצה לשידורי כבלים ולווין, מה שהוגדר בעבר כ"ברית המועצות". בוועדה המליצו כי רשות השידורים החדשה תוקם כיחידת סמך עצמאית תחת משרד התקשורת שבה תכהן מועצה ציבורית שתמנה 13 חברים ולצידה גוף ביצועי-יישומי שיוציא לפועל את החלטותיה. הרשות החדשה תהיה אחראית על כלל ספקי התוכן האודיו-ויזואלים, כפי שהגדירה אותם הוועדה.
הוועדה קבעה מדרגים שונים לספקי התוכן המקומיים, כך שספק תכנים שהיקף ההכנסות השנתי שלו מפעילות זו בלבד עומדת על 600-300 מיליון שקל ייחשב כספק בעל היקף פעילות בינוני ואילו ספק בעל הכנסות שנתיות גבוהות מ-600 מיליון שקל ייחשב כספק בעל היקף פעילות רחב. על כלל הספקים יחולו הוראות למניעת בלעדיות בתחום שידורי הספורט ועל הספקים הבינוניים והגדולים תחול חובת קבלת רישיון וכן חובה מדורגת להשקעה בתוכן, כמו גם חובות הגנה על ילדים, הנגשת השידורים לבעלי מוגבלויות וחובות בתחום האתיקה. עוד המליצה הוועדה להטיל חובות גם על יצרני התוכן הבינלאומיים דוגמת נטפליקס ואמזון פריים, אך את חובת ההשקעה שלהן בתוכן סיווגה כוולנטרית בלבד בשלב ראשון.

2 צפייה בגלריה
סדרה נטפליקס אמילי בפריז
סדרה נטפליקס אמילי בפריז
אמילי בפריז, נטפליקס. הוועד ההמליצה להטיל חובות גם על יצרני תוכן בינלאומיים
(צילום: איי פי)

עוד המליצו חברי ועדת פולקמן להותיר על כנה את ההחלטה לאסור על בלעדיות בשידורים, כך שהתנאי לקבלת היתר לשידור ערוץ ארצי תהיה בהצעה שלו לרכישה לכלל הפלטפורמות הרב ערוציות בתנאים הוגנים ולא מפלים. כן קבעה הוועדה כי הפלטפורמות הרב ערוציות לא יוכלו להשתתף בתהליכים תחרותיים לרכישת זכויות שידורי ספורט בבלעדיות.
המלצה נוספת הייתה לבטל את המפרט שכולל חיוב של הספקים לשדר אירועי ספורט מרכזיים בערוצי הבסיס, אך הוועדה לא המליצה לבטל את חובת ההעברה של משחקים מרכזיים כפי שהוגדרו בעבר, כמו משחקי נבחרת ישראל בכדורגל, בשידור פתוח לכלל הצופים. מנגד הוועדה ממליצה לוודא כי ענפי ספורט שלהם "חשיבות מיוחדת לשידור מטעמים של שוויון ומגדר" כמו ספורט נשים או ספורט פראלימפי ישודרו במסגרת שתונגש לציבור הרחב.
גם את חבילות הבסיס בטלוויזיה הרב ערוצית ועדת פולקמן המליצה לבטל, תוך מתן אפשרות לכל פלטפורמה להציע חבילות ערוצים בהתאם לבחירתה ולבטל את הפיקוח על הסרת ערוצים והוספתם – רגולציה שהכבידה משמעותית בעיקר על החברות הוותיקות HOT ו-yes.
גם ערוצי הברודקאסט זוכים להקלה רגולטורית בהמלצות הוועדה דרך ביטול ההוראות המתייחסות לאורך ולזמן שידור הפרסומות, כך שהם יוכלו לפעול כרצונם בתחום זה. המלצה זו מתכתבת עם המציאות שבה חלק ניכר מהצפייה בערוצים עובר מצפייה לינארית בזמן אמת לצפייה לפי דרישה (VOD).
מאק"ט (איגוד עובדי תעשיית הקולנוע והטלוויזיה), ארגון השחקנים שח"ם, איגוד הבמאים, ואיגוד התסריטאים נמסר בתגובה להכרזה של הנדל: "אנו מברכים את שר התקשורת ואת משרד התקשורת על אימוץ ההמלצות החשובות של ועדת פולקמן, ובהן איחוד וחיזוק הרגולטורים, אסדרה נייטרלית טכנולוגית, הגדלת ההשקעה בסוגה עילית והכוונה העקרונית לחייב את כל הגופים המשדרים באמצעות האינטרנט - גם הבינלאומיים - בהשקעה בשוק המקומי. עם זאת, הצלחת של הרפורמה תלויה בפרטי החקיקה וחקיקת המשנה. אנו מקווים ובטוחים כי המשרד יפעל בשיתוף פעולה עם איגודי העובדים, השחקנים והיוצרים, המכירים טוב מכולם את צרכי התעשייה ומאפייניה, תוך התחשבות במשמעות הרפורמה על היצירה הישראלית, פרנסת אלפי יוצרים שחקנים ועובדים והמשמעויות התרבותיות שלה".