סגור

מה נשתנה? "קואליציית השינוי" כמו נתניהו, מתעלמת מבג"ץ

הקואליציה בראשותם של בנט ולפיד מתעלמת לפי שעה מהחלטת בג"ץ, שדרשה מהם להידבר עם האופוזיציה לגבי הרכב ועדות הכנסת. במקביל, קשה להתעלם מהאירונה בפנייה לבג"ץ של הליכוד, שהתנגד בעבר להתערבות שיפוטית בפוליטיקה

"קואליציית השינוי" של ראש הממשלה, נפתלי בנט וראש הממשלה החליפי, יאיר לפיד מתעלמת, לפחות לפי שעה, מבג"ץ ובאופן שמעיר זיכרונות מימים אחרים, שבהם ממשלת הליכוד בראשות נתניהו, ושותפיה הקואליציוניים נלחמו בבג"ץ, התעלמו ממנו ולא אחת גם ביזו אותו.


כעת, גם "קואליציית השינוי" מגלה סימנים מטרידים של התעלמות מבג"ץ: הסגנון אמנם אחר, גם המטרות, אך הכיוון המסתמן בימים האחרונים מצד הקואליציה צריך לעורר דאגה בקרב כל מי ששם את יהבו בממשלה החדשה שתגן על בית המשפט העליון, תכבד אותו ותשמר את כוחו.
בסוף השבוע שעבר שופטי בג"ץ הורו לקואליציה להידבר עם סיעות האופוזיציה על חלוקת המושבים בוועדות הכנסת, שמהוות את ליבת העשייה הפרלמנטרית. להוראת בג"ץ קדמה עתירה של שישה חברי כנסת מהליכוד ומש"ס, שטענו לייצוג בלתי הוגן של האופוזיציה בוועדות, שהקואליציה חילקה את המושבים בהן באופן לא מידתי ומקפח.
בחלק מהוועדות, כמו ועדת הכספים שעתידה לנהל בתקופה הקרובה את הדיונים על חוק התקציב ועל חלק מסעיפי חוק ההסדרים שיונח היום על שולחן הכנסת, הוקצו לליכוד שני מקומות בלבד, אף שהליכוד היא המפלגה הגדולה במשכן ובה 29 חברי כנסת. עוד ארבעה מושבים בוועדת הכספים ניתנו לרשימה המשותפת, לאגודת ישראל ולש"ס. לסיעות הקואליציה הובטחו באותה ועדה 9 מושבים, ובנוסף נקבעו 3 חברי ממלאי מקום מישראל ביתנו - סיעתו של שר האוצר, אביגדור ליברמן. גם יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר נמנה עם סיעתו של ליברמן.
2 צפייה בגלריה
מימין יו"ר הכנסת מיקי לוי רה"מ נפתלי בנט ונשיאת העליון אסתר חיות
מימין יו"ר הכנסת מיקי לוי רה"מ נפתלי בנט ונשיאת העליון אסתר חיות
מימין: יו"ר הכנסת מיקי לוי, רה"מ נפתלי בנט ונשיאת העליון אסתר חיות
(צילומים: אלכס קולומויסקי, עומר מסינגר, עמית שאבי)
רוב מוחלט בוועדות
חברי הכנסת מהליכוד ומש"ס שעתרו לבג"ץ הלינו על כך שבוועדות הכספים והכנסת הנחשבות לוועדות חשובות, ניתן רוב של 3 ח"כים לקואליציה, ורוב דומה נקבע גם בוועדות החוקה והעבודה והרווחה. נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות ולצדה השופטים ניל הנדל ועוזי פוגלמן הורו בהחלטתם ליו"ר הכנסת, מיקי לוי (יש עתיד) לחלק מחדש את המושבים בוועדות. ההחלטה התבססה בין השאר על הודעה שהעביר היו"ר לוי לבג"ץ, שלפיה הרכב הוועדות מעורר קשיים ומצריך שינוי כדי להביא לאיזון שיבטא באופן ראוי את כוחן היחסי של סיעות הכנסת.
בהחלטתם, שופטי בג"ץ הורו לקואליציה לפעול לאיזון הוועדות, אלא שהמציאות בשטח מוכיחה שלקואליציה לא בוער לשנות את המציאות הנוכחית: "כרגע אין מתווה חדש לחלוקת המושבים בוועדות, וספק אם הדבר יקרה לפני הדיונים על התקציב בכנסת", אמר לכלכליסט גורם בקואליציה.
בקואליציה לא ממהרים לשנות את הרכב הוועדות לפני שיסתיימו הדיונים בוועדת הכספים ובשאר הועדות, טרם יעבירו את התקציב ואת חוק ההסדרים.
היום יניח שר האוצר, ליברמן על שולחן הכנסת את הצעת תקציב המדינה ל־2021־2022 ואת הצעת חוק ההסדרים במשק המדינה. ההצבעה על הצעות החוק בקריאה הראשונה תיערך ביום חמישי. הדיונים בוועדת הכספים על התקציב ועל חלק מסעיפי חוק ההסדרים ייערכו עד ל־14 בנובמבר 2021, שבו תתבקש הכנסת לאשר אותם בקריאה השנייה והשלישית. אם המליאה לא תאשר את חוק התקציב הכנסת תפוזר ובתוך 90 יום יערכו בישראל בחירות נוספות.
2 צפייה בגלריה
מליאה מליאת הכנסת השבעת ממשלה ממשלת השינוי כנסת
מליאה מליאת הכנסת השבעת ממשלה ממשלת השינוי כנסת
השבעת ממשלת השינוי בכנסת
(צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
הליכוד נגד התערבות בג"ץ
העתירה של ח"כים מהליכוד לבג"ץ כדי לבקש סעד בהתנהגות הכנסת מוזרה, בלשון המעטה, מאחר שבליכוד הירבו לתקוף את בג"ץ על כך שהוא מתערב במתרחש בין כתלי הרשות המחוקקת.
בסופ"ש טענו בליכוד כי הסוגייה איננה שפיטה ולבית המשפט הנכבד אין סמכות להתערבות זו", וכי הח"כים שעתרו מייצגים את עצמם בלבד, ולא את תנועת הליכוד או סיעתה.
אשתקד במרץ 2020, זעמו בליכוד על כך שבג"ץ הורה ליו"ר הכנסת דאז יולי אדלשטיין (ליכוד) לכנס את המליאה על מנת לדון בהדחתו שלו. יריב לוין, כיום יו"ר סיעת הליכוד, טען אז בתגובה כי "בג"ץ השתלט באופן רשמי והפך את יו"ר הכנסת לחותמת גומי כאשר את הכנסת והמליאה מנהלים שופטי העליון. אין דבר כזה באף דמוקרטיה".
לאור עמדתו המסורתית של הליכוד לבל יתערב בג"ץ בתוככי המשכן, השופטים חיות, הנדל ופוגלמן תהו על עצם הגשת העתירה ועל כך שהדיון בה נערך בין כותלי בית המשפט ולא בין כותלי הפרלמנט. השופט פוגלמן אמר "אתם מציעים משוואה חדשה - לדלג על הכנסת. איך אפשר לעשות דה - לגיטימציה להליכים פרלמנטריים ולבוא לבית המשפט? זה סוג של פוטש".