סגור
גג דו"ח טכנולוגי עומר כביר דסקטופ

דו"ח טכנולוגי
הסכם הפשרה של אפל הוא בשורה עצובה למפתחים ולמשתמשים

התביעה שביקשה לשחרר את המונופול של אפל על חנות האפליקציות שלה הסתיימה בהסכם פשרה מביך שכולל בעיקר נכונות מצד יצרנית האייפון להמשיך להתנהג בדיוק אותו דבר. השינויים המינוריים שכן הסכימה להם לא יעשו הבדל והסכום שתשלם שווה ערך ל-0.12% מההכנסות הרבעוניות שלה

כשאפל רוצה לעשות אירוע תקשורתי גדול, היא יודעת בדיוק איך להפיק אותו. הזמנות מסתוריות ומעוצבות עם רמיזות קורצות יישלחו לכלי התקשורת שבוע לפני. האירוע, שבימים שלפני הקורונה היה מתרחש באולם עמוס משתתפים במטה החברה או בסן פרנסיסקו, ייפתח בסרטון מושקע ומבדר, המנכ"ל טים קוק יעלה על הבמה לברך את הקהל וישגר סוללה של עובדים שידגימו את הפיתוחים וההשקות החדשות, יוודאו שאתם לא מפספסים שום פרט במוצרים החדשים, מכוונים את המסר לתפוצה מרבית. אפל יודעת בדיוק איך לעצב את המסר שלה, איך לעטוף אותו באריזה נוצצת, איך להפוך אפילו אירוע של שעתיים שעוסק בעדכוני תוכנה לחוויית צפייה. אין אף אחד שעושה את זה טוב כמו אפל, והייתי בלא מעט אירועים של חברות שממש ממש ניסו.
גם באירוע, או יותר נכון התדריך, שערכה אפל ביום שישי המסר עוצב בקפידה, וזה היה מסר ממש שונה מזה של אירועים אחרים. לפי הניו יורק טיימס, ההזמנות נשלחו בחופזה, כשעתיים בלבד לפני שהוא החל. ובשעה היעודה, אפל כבר פרסמה הודעה מבלבלת לתקשורת שדיווחה על הסדר בתביעה ייצוגית שהגישו נגדה מפתחים בגין העמלות שגובה אפל על רכישות באקוסיסטם שלה והמגבלות שהיא כופה על מפתחים שמבקשים לפנות למשתמשים ולהציע להם דרכי תשלום חלופיות.

2 צפייה בגלריה
מנכ”ל אפל טים קוק 27.4.21
מנכ”ל אפל טים קוק 27.4.21
מנכ”ל אפל טים קוק
(צילום: בלומברג)

ההתנהלות ביקשה לנצל את התחרות בין כלי התקשורת על מהירות התגובה, ולגרום להפצת מסר שמציג את ההסדר כניצחון למפתחים, שזכו לכאורה לוויתורים משמעותיים מצד אפל, שבין השאר תשלם להם לכאורה 100 מיליון דולר מקרן מיוחדת שתקים כתמיכה במפתחים קטנים ותאפשר להם לפנות ללקוחות עם הצעה לדרכי תשלום חלופיות שלא דרך המערכת של אפל.
בפועל, המרוויחים היחידים מהסדר הפשרה הזה הם אפל והפרקליטים שהגישו את התביעה הייצוגית. המצב של המפתחים הקטנים לא השתנה בהרבה ועכשיו התקווה היחידה שלהם לשינוי בטווח המיידי היא ההחלטה הצפויה בקרוב בתביעה שהגישה נגד אפל מפתחת פורטנייט, אפיק גיימס.
אז מה יש בדיוק בהסדר הזה, שבכוונה אני לא מכנה אותו "הסדר פשרה", שכן אין כאן שום פשרה מצד אפל אלא דווקא כניעה מוחלטת מצד התובעים? ראשית, כמה התחייבויות לא משמעותיות בעליל מצד אפל. בשנה שעברה חתכה אפל את העמלות שהיא גובה ממפתחים עם הכנסות נמוכות ממיליון דולר מ-30% ל-15%, ובמסגרת ההסדר היא התחייבה שלא להעלות אותן במשך שלוש שנים לפחות.
אפל התחייבה גם שתוצאות החיפוש באפסטור "ימשיכו להיות מבוססות על מאפיינים אובייקטיביים כמו הורדות, דירוגים, רלוונטיות לשאילתה והתנהגות משתמשים" למשך שלוש שנים לפחות. כן התחייבה החברה להשאיר למפתחים את האפשרות לערער על אי-אישור אפליקציה. כל אלו הם לא ויתורים משום סוג. אלו דברים שאפל עושה בכל מקרה, ושהיתה ממשיכה כנראה לעשות בלי קשר לתביעה הייצוגית. התובעים גרמו לאפל להתחייב על דברים שהיא עושה גם ככה. אין כאן שום הישג, זו בעיקר בדיחה. קוק פותח בקבוקי שמפניה.
שינוי אמיתי שכלול בהסדר הוא הסכמה של אפל להעלות את מספר אפשרויות התמחור באפסטור מפחות מ-100 ליותר מ-500. כיום, ניתן לגבות על בין 0.99 דולר ל-999.99 דולר, כאשר עד 49.99 דולר ניתן המחיר קבוע בהפרשים של דולר (0.99, 1.99, 2.99 וכו'. לא ניתן לגבות, למשל, 1.87 דולר) ומעל ההפרשים גדלים בצורה מובנית עד להפרש של 100 דולר בין אפשרויות תמחור. אפל תגדיל פי 5 את אפשרויות התמחור שהיא מציעה – שימושי למפתחים, אך לא משנה משחק ולא משהו שפוגע בצורה כלשהי באפל. עוד התחייבות שהיא בעיקר בדיחה. קוק מתגלגל מצחוק.
כנ"ל לגבי ההתחייבות לפרסום דו"ח שקיפות תקופתי, שיכלול מידע סטטיסטי לגבי הליך אישור האפליקציות, כמו מספר הדחיות מפולח לפי סיבות ומספר האפליקציות שהוסרו. נחמד, הדו"ח הראשון בטח יזכה לסיקור תקשורתי כלשהו, לא משהו משמעותי מבחינת החברה. קוק ממשיך להתגלגל מצחוק ומחלק כיפים במשרד.
מגיעים לשתי ההתחייבויות היותר משמעותיות שקיבלו את מרבית הסיקור התקשורתי. הראשונה אפל תתיר למפתחים לפנות ללקוחות, באמצעות אימייל למשל, על מנת להודיע להם שהם יכולים לשלם על מנוי או שירותים שלא דרך האקוסיסטם של אפל (עד היום, החברה אסרה לעדכן בשום דרך על אפשרויות תשלום חלופיות). הישג אדיר? לא בטוח."יש חברות שכבר עוקפות את הכלל הקיים של אפל", ציין ג'ק ניקאס בניו יורק טיימס. "ספוטיפיי, למשל, לא מאפשרת להרשם למנוי פרימיום באפליקציית האייפון שלה. כשמישהו יוצר חשבון חינם באפליקציה, ספוטיפיי שולחת לו אימייל עם קישור לאתר, שם היא מקדמת חשבונות בתשלום, אם כי האימייל לא אומר במפורש למשתמשים לעקוף את העמלה של אפל".
אז עכשיו, במקום אימייל מרומז יוכלו לקוחות לקבל אימייל מפורש, בהסתייגות חשובה אחת: הלקוח צריך לתת את הסכמתו לכך. כמה לקוחות יסכימו לקבל אימייל שכזה? מי יודע. מנגד, על המפתחים עדיין יאסר לקדם אפשרויות תשלום חלופיות באפליקציה עצמה – המקום בעל הפוטנציאל הגדול יותר להשפעה ושכנוע. קוק לא מתגלגל מצחוק, אבל מצחקק לעצמו ברשעות.
ולסיום, יש לנו התחייבות לתשלום של 100 מיליון דולר, שלפי אפל זה לא תשלום משפטי אלא "קרן שנועדה לסייע למפתחים קטנים בארה"ב", במיוחד על רקע השפעות הקורונה. מפתחים שבין יוני 2015 לאפריל 2021 רשמו באפסטור הכנסות שנתיות של פחות ממיליון דולר יקבלו מענק של בין 250 ל-300 אלף דולר, כאשר הפילוח או הקריטריונים לא ברורים עדיין לחלוטין.
נשמע כמו תשלום משמעותי מצדה של אפל? תחשבו שוב. ברבעון הקלנדרי השני של 2021, מסורתית אחד הרבעונים היותר חלשים של אפל, עמדו הכנסותיה של 81.43 מיליארד דולר. כלומר, החברה התחייבה לשלם במסגרת ההסדר 0.12% מהכנסותיה ברבעון חלש. קוק מצמיד אצבעות ולוחש לעצמו, Excellent. והוא לא היחיד שעושה את זה. כי ה-100 מיליון דולר שאפל תשלם? רק 70 מיליון מהם ילכו בפועל למפתחים. 30 המיליון הנותרים ישולשלו לכיסם של הפרקליטים שהגישו את התביעה הייצוגית.
2 צפייה בגלריה
טים סוויני מנכ"ל אפיק גיימס פורטנייט
טים סוויני מנכ"ל אפיק גיימס פורטנייט
טים סוויני מנכ"ל אפיק גיימס פורטנייט
(צילום: יאיר שגיא)

ועכשיו התמונה סוף סוף מתחברת: הפרקליטים שמאחורי התביעה חיפשו הסדר מהיר שיהפוך אותם למיליונרים, ואפל שרצתה להחלץ מסכנת פסק דין שהיה מחייב אותה לתשלומים ושינויים משמעותיים באמת, שמחה לתת להם את זה. כל צד קיבל בדיוק מה שהוא רוצה, חוץ מהצד החשוב באמת – מפתחי האפליקציות, ובעקיפין הצרכנים. הם נשארים עם אותה מערכת דפוקה בדיוק שתחתה פעלו קודם, כאשר אפל לא ויתרה במאום על אחיזת החנק שלה. היחידים שמנצחים בהסדר הזה הם אפל ועורכי הדין. כל השאר, הפסידו בגדול.
זה כנראה הסוף של התביעה הייצוגית (בית המשפט עדיין צריך לאשר את ההסדר, אם כי מדובר לרוב בהליך פרוצדורלי), אבל לא סוף הסיפור. בית משפט פדרלי צפוי בקרוב לפרסם את פסיקתו בתביעה בסוגיה דומה שהגישה נגד אפל אפיק גיימס, שמבקשת לאפשר לבטל את העמלות לחלוטין – בין אם באמצעות פתיחת הגן הסגור של האפסטור או איסור על אפל לגבות עמלות. שם, אין פרקליטים שמגישים ייצוגית רק כדי לבגוד בתובעים ברגע האחרון, אלא חברה יריבה עם משהו להוכיח. אי אפשר להתנבא מה תפסוק השופטת איבון גונזלס רוג'רס (שהיא, אגב, גם השופטת בתביעה הייצוגית), אבל זה הרבה פחות בטוח מהסכם כניעה שבו קושרים נגד האינטרסים של הציבור. מי יודע, אולי קוק יפסיק סוף סוף לצחוק.
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.