סגור

הפסדי מבטחי המשנה מאיימים על הרווחיות של שלמה ביטוח

החברה רוצה להנפיק 25% ממניותיה לפי שווי של 1.2 מיליארד שקל; אלא שהפסדים שייצר תחום ביטוח החובה וגולגלו למבטחי המשנה עלולים לייקר את התעריפים שהיא משלמת למבטחי המשנה ולפגוע ברווחיותה

בשבוע שעבר פרסמה שלמה ביטוח תשקיף לקראת הנפקתה המתקרבת בתל אביב. חברת הביטוח של משפחת שמלצר אמורה להנפיק 25% ממניותיה על בסיס שווי צפוי של 1.2 מיליארד שקל, שימצב אותה כחברת הביטוח השביעית בגודלה בענף. אלא שמעבר לפינה מסתתרת סכנה לרווחיות שלא זכתה לתשומת לב מספקת של המשקיעים.


התשקיף של שלמה, תחת ניהולו של המנכ"ל אורי אומיד, הציג חברה בצמיחה שהכנסותיה גדלות משנה לשנה ורווחיותה גבוהה. ב־2019 מכרה החברה פוליסות בהיקף של 1.19 מיליארד שקל, וב־2020 בהיקף של 1.3 מיליארד שקל, עלייה של 9%. ברבעון הראשון של השנה מכרה החברה פוליסות בהיקף של 363.7 מיליון שקל.

2 צפייה בגלריה
מימין אורי אומיד מנכל שלמה ביטוח טובי שמלצר מ בעלי שלמה ביטוח
מימין אורי אומיד מנכל שלמה ביטוח טובי שמלצר מ בעלי שלמה ביטוח
מימין: אורי אומיד מנכ"ל שלמה ביטוח וטובי שמלצר מבעלי שלמה ביטוח
(צילום: שי שבי)

ב־2020, הרווח הכולל של החברה הסתכם ב־70.1 מיליון שקל. בשנת 2019 החברה רשמה רווח נקי בהיקף 120.6 מיליון שקל. ברבעון הראשון של השנה הנוכחית הסתכם הרווח הנקי של החברה ב־33.5 מיליון שקל. על פי הרבעון הראשון, התשואה להון של שלמה ביטוח עלתה ל־31.4% והפכה אותה לרווחית ביותר בענף.
אך פרט לרווחים הגבוהים התשקיף הציג נתון נוסף שרחוק מלהחמיא לחברה והוא הפסדי הביטוח העמוקים שהחברה הסבה למבטחי האשראי שלה. בשנים 2020 ו־2019 הפסידו מבטחי המשנה 409 מיליון שקל בפעילות הביטוח של שלמה. ההפסדים העמוקים ביותר, בהיקף של 361 מיליון שקל, נעשו בתחום ביטוחי החובה.
שלמה ביטוח היא החברה השנייה בגודלה בביטוח חובה עם נתח של 11.8%, אחרי הראל שמחזיקה ב־12%.

עשויה לקבל פחות עמלות
ביטוח המשנה הוא נדבך מהותי בניהולה של חברת ביטוח מאחר שהוא משליך על ניהול ההון שלה. חברות הביטוח חולקות עם מבטחי משנה את הסיכונים מתוך ידיעה שלא יוכלו לספוג אותם אם יתממשו, ומבטח המשנה נהנה מגידול בפעילותו. בנוסף, מבטח המשנה מאפשר שחרור של עתודות בחברות ביטוח שאמורות היו להיות מרותקות לנוכח סיכון עתידי בתביעות.
ישנם שני אופנים בהם מתבצעות העסקאות עם מבטחי משנה, לרוב חברות ביטוח ענקיות הפועלות בחו"ל. השיטה הראשונה היא להפוך לשותפות בפרמיות של לקוחות שרק גויסו, כך שחברת הביטוח מעבירה נתח מהפרמיות למבטח המשנה, שבתמורה נושא בחלק היחסי של תשלום התביעות. השיטה השנייה היא חלוקה קבועה של הפרמיה מתיקי ביטוח קיימים של החברה הישראלית תמורת השתתפות בתביעות עתידיות.

2 צפייה בגלריה
אינפו הפוליסה תתייקר? ירידה בעמלות של שלמה ביטוח
אינפו הפוליסה תתייקר? ירידה בעמלות של שלמה ביטוח
הפוליסה תתייקר? ירידה בעמלות של שלמה ביטוח

בתחום ביטוחי החובה חוו בשנים האחרונות מבטחי המשנה הפסדים בישראל. זאת בשל התנאים האחידים במחיר הפוליסה שהכתיבה רשות שוק ההון. רוב חברות הביטוח הישראליות אינן מרוויחות בביטוח חובה ומשתמשות בו כדי למשוך לקוחות שירכשו ביטוח מקיף וצד ג' שהוא רווחי יותר. כדי להקטין את הסיכון להפסד בביטוח חובה, מעבירות החברות המקומיות את תיקי ביטוח חובה למבטחי משנה. בתמורה לכך, מבטחי המשנה משלמים עמלה לחברות הביטוח. במקרה של הפסדים בביטוח החובה, מבטח המשנה נושא בהפסד וחברת הביטוח הישראלית שהעבירה אליו את הפרמיות ומקבלת עמלה קבועה. מאחר שמבטח המשנה לא מוכן להפסיד לאורך זמן עומדות בפניו שתי אפשרויות: או שהסכם ביטוח המשנה המתחדש אחת לשנה יבוטל או שהוא ישונה ויכלול עמלות נמוכות יותר עבור שלמה. שתי האפשרות עלולות לפגוע משמעותית ברווחי החברה ולהאיט את צמיחתה.

רוב הרווחים ממבטחי משנה
סך הפוליסות שהעבירה שלמה למבטחי המשנה בענף רכב חובה ב־2020 ו־2019 מסתכם ב־618 מיליון שקל. עבור תיקים אלו קיבלה עמלות של 131 מיליון שקל, מתוכם רווח נקי של 125 מיליון שקל. הרווח המצטבר באותה תקופה הסתכם ב־193 מיליון שקל. כלומר, 60% מהרווחים של שלמה בשנתיים האחרונות מקורם בהסכמים עם מבטחי משנה.
שלמה ביטוח הוקמה ב־2008 על ידי אבי המשפחה שלמה שמלצר. היום מניות החברה מוחזקות באופן מלא על ידי אלמנתו עתליה. החברה הודיעה כי היא מבקשת להגדיל את פעילותה בתחום ביטוח דירות ואף להשיק פעילות בתחום ביטוחי הבריאות ולכן בחרה להנפיק את החברה. מתחריה של שלמה טוענים כי ייתכן שישנה עוד סיבה. על פי בכיר בענף הביטוח, החברה מתכוננת ל"יום שאחרי", בו תתקשה לשמור על רווחיות גבוהה לנוכח עלייה במחירי ביטוח המשנה ומעדיפה להנפיק כל עוד הנתונים הפיננסיים מחמיאים לה.
למרות הפסדים מתמשכים בשנים האחרונות, הצליחו חברות הביטוח הישראליות להימנע מעלייה משמעותית במחירי ביטוח משנה בתחום החובה.
לדברי מנכ"ל חברת ביטוח מהרווחיות בענף, שכבר חווה העלאת מחירים, "כבר השנה מבטחי המשנה הרעו את התנאים והורידו חשיפה לישראל בעיקר בתחום החובה. בשנים האחרונות החברות הגנו על עצמן מפני ההפסדים בביטוח חובה בזכות מבטחי המשנה, אבל אין סיכוי שהתנאים ימשיכו להיות דומים".
גם שלמה ביטוח מתייחסת לאיום זה בתשקיף ומציינת כי "לעיתים קיימים סעיפים בחוזה ביטוח המשנה המאפשרים למבטח המשנה לשנות את התנאים המסחריים בחוזה הקיים, לעומת התנאים שהוסכמו בחוזה המקורי. הרעה בתנאי החוזים עם מבטחי המשנה עלולה לפגוע ברווחיות החברה ובהונה".
על רקע עלייה במחירי ביטוח המשנה, יצטרכו בשלמה לייקר את הפוליסה על מנת לשמור על רווחיות גבוהה. מהלך לא פשוט עבור החברה לאור התחרות הרבה בענף. לחלופין היא עשויה לבחור לספוג את העלייה. שתי האפשרות עלולות לפגוע ברווחיה ולהאיט את צמיחתה.
תגובת שלמה ביטוח לא נמסרה.