סגור

שוק המשכנתאות ממשיך לדהור: "היום יש כסף וכולם חושבים שלנצח הוא יהיה זול"

מנתונים שפרסם אתמול בנק ישראל עולה כי היקף המשכנתאות שניתנו ביולי, עמד על 11.5 מיליארד שקל, נתון שגבוה ב־76% לעומת יולי אשתקד; יו"ר לשכת שמאי המקרקעין חיים מסילתי: "כל שינוי מתון במשק יכול להביא לקריסה כלכלית של אלפי משקי בית"

קשה לענות על השאלה מה מדאיג יותר בימים אלה: קצב התפשטות הקורונה, או עד כמה שוק הנדל"ן רותח.


מנתונים שפרסם אתמול בנק ישראל עולה כי היקף המשכנתאות שניתנו ביולי, עמד על 11.5 מיליארד שקל, נתון שגבוה ב־76% לעומת יולי אשתקד.

2 צפייה בגלריה
בנייה דירות פתח תקווה שכונת כפר גנים החדשה 1.8.21
בנייה דירות פתח תקווה שכונת כפר גנים החדשה 1.8.21
בנייה בפתח תקווה
(דוד הכהן)

טרם פורסמו נתונים אודות גובה המשכנתא, אך ביוני עלה גובה המשכנתא הממוצע, מ־879 אלף שקל, ל־930 אלף שקל.
הישראלים לקחו משכנתאות ב־23.1 מיליארד שקל ביוני־יולי - קצב שנתי של 139 מיליארד שקל. זה נתון ששם בפרספקטיבה את שיאי העבר, למשל 78.1 מיליארד שקל ב־2020 ו־67 מיליארד שקל ב־2019.
"כולם נרעשים מהמיליונרים שמייצר ההייטק, אבל שוכחים שכל מי שקנה או ירש דירה לפני עשור היום הוא מיליונר", אומר מנכ"ל שיכון ובינוי תמיר כהן. "הנתונים האלה ממחישים שעם כל הכבוד להייטק, ענף הנדל"ן הוא קטר מאוד משמעותי במשק, ואם מטילים רגולציה על הענף יש לעשות זאת בחוכמה.
"שווה להחזיק דירה עד שהיא תימכר במחיר המבוקש"
בסוף, הריבית נמוכה, אין אלטרנטיבות השקעה, ולכן הציבור מוצא שרכישת דירה היא מהלך חכם גם להשקעה וגם למגורים. המימון הנמוך תקף גם כלפי חברות הנדל"ן. כיום שווה להחזיק דירה לא מכורה עד שהיא תימכר במחיר המבוקש".
על פי הלמ”ס, מחירי הדירות עלו בשנה האחרונה ב־7%, וזאת עוד אחרי תוכנית מחיר למשתכן שהתיימרה להפוך את היוצרות בענף. אז עד כמה ההתנפלות של הציבור על המשכנתאות משקפת בועה? "הפאניקה גורמת לאנשים לעשות צעדים חצי ‘התאבדותיים’ והמוסדות הפיננסיים משתפים עם זה פעולה", אומר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין חיים מסילתי. "היום יש כסף וכולם חושבים שלנצח הוא יהיה זול. אבל כל שינוי מתון במשק יכול להביא לקריסה כלכלית של אלפי משקי בית". לדברי מסילתי, "גם הקבלנים נמצאים בדרך ללא מוצא, כי התחרות על כל מגרש שיוצא למכירה היא קשה, והם נאלצים לתת מחירים גבוהים".

2 צפייה בגלריה
חיים מסילתי יו"ר לשכת שמאי המקרקעין
חיים מסילתי יו"ר לשכת שמאי המקרקעין
חיים מסילתי, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין

מסילתי סבור כי הפתרון צריך להיות בהשכרה ארוכת טווח. "המדינה היתה צריכה לקחת את חברת דירה להשכיר, שהשכירה עד היום כמות זעומה של דירות, אבל המודל שלה הוא מודל טוב וקיים, ולהגדיל במאות אחוזים את הפעילות שלה".
יאיר לפיד כשר האוצר הצהיר כי על הממשלה לפעול לבניית 150 אלף יחידות דיור להשכרה ארוכת טווח. חברת דירה להשכיר הממשלתית אכן הוקמה, אך חלק ניכר מהפעילות בשוק מגיע לידיהן של קרנות הריט, שרוכשות מלאי של דירות להשכרה ארוכת טווח.
אם פעם קבלנים היו נותרים עם מלאי לא מכור של דירות ונאלצים להוריד את המחיר, היום הם פשוט מרימים טלפון לקרן ריט. התוצאה: קרנות הריט שאמורות היו להביא לאיזון השוק, למעשה מתדלקות אותו.