סגור
גג דו"ח טכנולוגי עומר כביר דסקטופ

דו"ח טכנולוגי
הקורונה ממשיכה לדחוף את ענקיות הטכנולוגיה לשיאים – האם מישהו יעצור אותן?

כבר ב-2020 בשיא המגיפה זינק שוויין המשותף של אפל, גוגל, מיקרוסופט, אמזון, אפל, טסלה ואנבידיה ב-70% ל-10 טריליון דולר. עם פרסום הדוחות המצויינים אתמול נראה שהמגמה לא הולכת להיעצר

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אתמול את הדו"חות הרבעוניים שלהן, ודבר אחד היה ברור מעבר לכל ספק: התנופה הגדולה שהתחילה עם התפרצות הקורונה, ושזוהתה בדיוק לפני שנה עם פרסום הדו"חות לרבעון השני של 2020, לא נמצאת בדעיכה.
אם כבר, היא רק מתגברת. לכל השלוש היו דו"חות מצוינים במיוחד, כאלו שעברו אפילו את הציפיות הוורודות ביותר של משקיעים ואנליסטים.


הכנסות אפל זינקו ב-36.4% והגיעו לשיא רבעוני של 81.43 מיליארד דולר, בעוד הרווח הנקי כמעט והכפיל את עצמו אחרי שרשם עלייה של 93.2% בזכותה נכנסו לקופת החברה 21.74 מיליארד דולר. זאת, בעיקר הודות לצמיחה מרשימה במכירות דגמי האייפון החדשים (או, ליתר דיוק, העדכניים. במונחים של מכשירי טכנולוגיה הם כבר זקנים) שעלו ב-49.8% ל-39.57 מיליארד דולר, והתחזקות מרשימה בסין שם עלו ההכנסות ב-58.2% ל-14.76 מיליארד דולר.

4 צפייה בגלריה
אפל משיקה אייפון 12 בצבעים
אפל משיקה אייפון 12 בצבעים
אייפון 12
(צילום מסך: אפל)

הכנסות גוגל, בינתיים, עמדו על 61.88 מילארד דולר, עלייה של 62%, כשהרווח הנקי רשם עלייה מדהימה של 166.2% ל-18.53 מיליארד דולר (יותר הרווח ענקי מהרווח הנקי). את התודות חייבת גוגל בעיקר להכנסות מפרסום, שעלו ב-68.9% ל-50.44 מיליארד דולר. ההכנסות מפרסום ביוטיוב עמדו על 6.37 מיליארד דולר, זינוק של 83%.
מיקרוסופט הסתפקה בעלייה צנועה יותר, אך עדיין מרשימה, של 21.3% בהכנסות ל-46.15 מיליארד דולר ו-47% ברווח הנקי ל-16.46 מיליארד דולר. בפעילות החברה ברבעון שחלף בלטה במיוחד חטיבת הענן שלה, שהכנסותיה עליו ב-30% ל-17.4 מיליארד דולר, ומשכו למעלה את שאר פעילות מיקרוסופט.

4 צפייה בגלריה
מימין טים קוק מנכ"ל אפל  ו סנדר פיצ'אי סונדר פיצ'אי מנכ"ל גוגל 2
מימין טים קוק מנכ"ל אפל  ו סנדר פיצ'אי סונדר פיצ'אי מנכ"ל גוגל 2
מימין: טים קוק מנכ"ל אפל וסונדר פיצ'אי מנכ"ל אלפבית וגוגל
(צילום: בלומברג)

פייסבוק תפרסם את הדוחות שלה רק הלילה ואמזון תפרסם אותן מחר, אבל אלא אם יהיו הפתעות גם הם צפויים להיות מרשימים במיוחד. משהו השתנה בשנה האחרונה, ענקיות הטכנולוגיה עברו סף מסוים של צמיחה וגדילה, ולפחות לעת עתה יש רושם שהן לא הולכות אחורה. הן בדרך לעידן של שליטה מוחלטת בהכנסות, רווחים, תחרות, תשומת לב של משתמשים, סיקור תקשורתי, עיסוק חקיקתי ואסדרתי ומה לא.
כמעט קשה לזכור שבאפריל 2020, בתחילת המגפה, כשתחושת אבדון מרחפת מעל כולם, התנבא מייסד ומנכ"ל אמזון אז, ג'ף בזוס: "זו התקופה הקשה ביותר שאי פעם התמודדנו אתה. אם אתם בעלי מניות באמזון, אנחנו מציעים לכם להתיישב". אבל מי שהתיישב, לא נאלץ לשבת מתוח על קצה הכיסא. הוא יכל להתרווח בנוחיות ולראות את המניות מזנקות, ומזנקות, ומזנקות (הגם שבמקרה של אמזון זה היה במידה רבה על גבם של עובדים מוחלשים).
לאפל לבדה יש מספיק כסף כדי לתת לכל אדם בארה"ב 600 דולר
609 אלף אמריקאים מתו מהקורונה, ציינו בניו יורק טיימס בשבוע שעבר, מסעדות, חדרי כושר, מוזיאונים, חנויות ומלונות נסגרו. טיסות ומוסדות תרבות שותקו. מיליונים הפכו למובטלים, פשיטות הרגל הגיעו לשיא של עשור. אבל השווי המשותף של אפל, גוגל, מיקרוסופט, אמזון, אפל, טסלה ואנבידיה גדל ב-70% ל-10 טריליון דולר – ב-2002 זה היה הגודל הכולל של שוק המניות בארה"ב. לאפל לבדה יש מספיק מזומנים כדי לתת לכל אדם בארה"ב 600 דולר. חברות טכנולוגיה שהנפיקו ב-2020 גייסו פי 2 יותר מחברות שהנפיקו שנה קודם לכן. לפי פורבס, יש כיום 365 מיליארדרי טכנולוגיה, לעומת 241 לפני המגפה.
מסיבות מובנות, השירותים והמוצרים של חברות הטכנולוגיה היו מבוקשים מאוד בימי השיא של המגפה. אבל גם עתה, אחרי שהחיים החלו לחזור לשגרה ומגבלות רבות הוסרו, התחושה היא שעברנו נקודת אל-חזור והביקוש לא שוכך אלא דווקא מתגבר. "אפשר לקרוא לזה חצי-מזל – להיות בזמן הנכון ובמקום הנכון – וחצי אסטרטגיות טקטיות של חברות שזיהו שזו הולכת להיות הזמדנות של פעם בחיים", אמר לניו יורק טיימס דן אייבס מ-Wabsh Securities. "מה שבעבור רוב התעשיות היה רוחות נגדיות בעצמה של הורקין, התברר ככד זהב בעבור חברות טכנולוגיה".

4 צפייה בגלריה
מארק צוקרברג מייסד מנכ"ל פייסבוק יולי 2019
מארק צוקרברג מייסד מנכ"ל פייסבוק יולי 2019
מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק
(צילום: בלומברג)

אבל השינוי הורגש לא רק בתעשיית הטכנולוגיה, אלא גם בממשל. התגובה הנדרשת למגפה, אומרים מומחים, שינתה תפיסות מבוצרות ומיושנות שביססו תפיסה של הימנעות המדינה מהתערבות יתר בכלכלה. אבל עכשיו, משאלו התערערו מתחילים גורמים שונים לגלות עניין רב יותר בהתערבות בשוווקים לא תחרותיים דיים – דבר שניכר במינויים של רגולטורים לוחמניים מצד ממשל ביידן וחקיקה דו-מפלגתית שמקדם הקונגרס. "כשהממשלה פעלה בדרך נחושה להציל את כולם מטביעה, אידיאולוגיית השוק החופשי מתה", אמרה סטייסי מיטשל, מנהלת Institute for Local Self-Reliance. "אנשים מבינים עכשיו שהממשלה יכולה לקבל החלטות שמרכזות כוח והון, או שהיא יכולה לעצב שווקים ותעשיות באופן שמספק הטבות בצורה רחבה יותר".
שינוי בגישה כלפי ענקיות הטכנולוגיה
השינוי מורגש גם ברמה המקומית, כולל במדינות רפובליקניות שרק לפני שנים אי אפשר היה לדמיין אותן נוקטות במהלכים כלשהן להגבלת פעילות של חברות. אוהיו, למשל, תובעת את גוגל בטענה שהחברה צריכה להיות כפופה לרגולציה של ספקית תשתית ציבורית כמו חברת חשמל או טלפון. פלורידה העבירה חוק (אנטי-חוקתי כנראה) שמונע מפלטפורמות חברתיות מלהגביל פעילות של פוליטיקאים. המניעים לא תמיד נקיים משיקולים פוליטיים, אבל השינוי בתפיסה מורגש בכל זאת.

4 צפייה בגלריה
אפליקציית פייסבוק
אפליקציית פייסבוק
פייסבוק
(צילום: שאטרסטוק )

"הפכנו מפיראטים לצי", אמר ביוני המשקיע האגדי מארק אנדרסן, כשהוא מתייחס לסרט הקאלט "הפיראטים מעמק הסיליקון". "אנשים אולי אוהבים פיראטים כשהם צעירים וקטנים, אבל אף אחד לא אוהב צי שמתנהג כמו פיראט. וכיום, תעשיית הטכנולוגיה נתפסת כצי שמתנהג כמו פיראט".
השאלה הגדולה היא מה הלאה. גם אם הצמיחה בפעילות ענקיות הטכנולוגיה תאט ברבעון הקרובים, השנה וחצי האחרונות, מציין דייוויד סטרייטפלד בניו יורק טיימס, מילאו את קופות חברות הטכנולוגיה בכמות מרשימה של מזומנים שמאפשרת להן לבצע מהלכים אגרסיביים. אלו יכולים לכלול רכישות משמעותיות, פיתוח מוצרים חדשים, כניסה לשווקים מפתיעים, וכמובן השקעה משמעותית בעורכי דין ולוביסטים במטרה לבלום חקיקה ואסדרה נגד החברות.
נקודת המפנה עברה
המזומנים האלו הם נכס חשוב, שיישאר בידי החברות גם אם השנה הקרובה תהיה מרגשת פחות מבחינת צמיחה. אפילו אם תהיה קצת נסיגה לאחור. הם מאפשרים להן לבצר את עצמן נגד תחרות ורגולציה, נותנים להן חופש פעולה משוחרר מדאגות מיידיות, מאפשרים להן להגיב במהירות למתחרים חדשים שמנסים לאיים עליהם או להכנס במהירות לתחומים חדשים ומבטיחים ולקבע את הדומיננטיות שלהן שם.
זה לא תרחיש בלתי נמנע – מתחרה צעירה וזריזה יכולה להפתיע עם שוק שענקיות הטכנולוגיה פספסו, ועד שהן מתעוררות לקבע את מקומה בו בצורה שתקשה עליהן להזיז אותה – אבל 18.5 השנה האחרונות הפכו אותו למאוד מאוד סביר. נקודת המפנה כבר עברה. חברות הטכנולוגיה של היום הן יצורים שונים, גדולים יותר, חזקים יותר, מהירים יותר, מכפי שהיו לפני שנה. שינוי הכיוון ידרוש מאמצים כבירים, אם הוא בכלל אפשרי.
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.