סגור

בלעדי לכלכליסט
משפחת רייכמן רוצה את אי.די.בי כדי להשלים את רכישת אקספון

משפחת רייכמן מציעה לנושי אי.די.בי פתוח הנפקה של סדרת אג"ח חדשה, בהיקף גבוה מהמזומן ושווי הנכסים של אי.די.בי, שעומדים על כ־450 מיליון שקל. המשפחה הקנדית רוצה להשתמש במזומן שבקופת החברה כדי לממן את עסקת אקספון

משפחת רייכמן הקנדית נערכת לכניסה לשוק ההון הישראלי באמצעות רכישת שלד או חברה ציבורית.
ל"כלכליסט" נודע כי המשפחה מנהלת מגעים לרכישת אי.די.בי פתוח מידי מפרק החברה, עו"ד אופיר נאור. ל"כלכליסט" נודע כי המשפחה מציעה למחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח סדרה חדשה של אג"ח, בהיקף גבוה יותר מהמזומן ושווי הנכסים בקופת אי.די.בי, שעומדת על כ־450 מיליון שקל.
בן המשפחה שמעיה רייכמן עומד בראש הפעילות בארץ, והוא אחד מיורשיו של איל ההון היהודי־קנדי פול רייכמן. יחד עם אבי נחמיה, מנכ"ל הפעילות הישראלית, הם מנהלים את המגעים מול עו"ד נאור.
תמורת העסקה עשויה לכלול מזומן ואגרות חוב בהיקף של 500‑600 מיליון שקל, מה שיבטיח למחזיקי האג"ח נתח משמעותי מהחוב המקורי של אי.די.בי כלפיהם, עוד מהתקופה שבה נשלטה בידי אדוארדו אלשטיין.
"מקווים להביא ערך מוסף שיעניין את המוסדיים"
"אנחנו בודקים מספר חלופות כפלטפורמה ליציקת פעילויות בתחום התקשורת והנדל"ן בארץ. אנחנו מקווים להביא ערך מוסף אמיתי, שמאוד יעניין את שוק ההון והמוסדיים בארץ, עם גישה קונסרבטיבית ובהיקפים מעניינים. אי.די.בי היא אחת החלופות", אישר נחמיה ל"כלכליסט". המשפחה שכרה משרדים באיזור הבורסה ברמת גן.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", גם חברת אקסלנס מקבוצת הפניקס מעוניינת לרכוש את אי.די.בי פתוח, לצורך הקמת פלטפורמת השקעות בחו"ל.
נכסי אי.די.בי כוללים מזומנים בשווי של יותר מ־300 מיליון שקל, 25% ממניות חברת התעופה והתיירות ישראייר, 26% ממניות חברת הנדל"ן IDBG, שמחזיקה בפרויקט המשרדים והמסחר טיבולי בלאס וגאס, 13% ממניות חברת קולו וזכויות תביעה כנגד החברות דולפין ואירסה שבשליטת אלשטיין, בשל חוב של 70 מיליון שקל.
3 צפייה בגלריה
מימין: אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס ו אופיר נאור מפרק אי.די.בי
מימין: אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס ו אופיר נאור מפרק אי.די.בי
מימין: אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס ואופיר נאור, מפרק אי.די.בי. גם הפניקס מתעניינת באי.די.בי
(צילומים: פאביאן קולדורף, עמית שעל)
ככל הנראה, מתכוונת משפחת רייכמן להשתמש במזומנים שבקופת החברה למימון רכישת חברת אקספון מידי חזי בצלאל תמורת 330 מיליון שקל. משפחת רייכמן רכשה את אקספון באמצעות חברת ווידלי מובייל (Widely Mobile) שבבעלותה.
עפ"י מתווה העסקה, היא תשלם 180 מיליון שקל עבור הפעילות הסלולרית ו־150 מיליון שקל על יתר הפעילות. אקספון תהפוך למפעיל וירטואלי, כלומר מפעיל סלולר שרוכש בסיטונאות זמן אוויר ממפעיל אחר.
עסקה זו יצאה לאור לפני כחודש. אקספון פנתה לבית המשפט, בתגובה לתביעה של סלקום נגדה בטענה לחוב של כ־60 מיליון שקל וכחלק מבקשה לעיכוב הליכים לצורך הגעה של החברה להסדר חוב.
אקספון טענה בפנייה לבית המשפט כי המכירה של החברה מידי חזי בצלאל למשפחת רייכמן מתבצעת "כדי להמשיך את מחויבותיה ללקוחות ולכלל הספקים", וכן כי בכוונתה לפרוע את מלוא חובותיה.
החברה פנתה לבית המשפט בבקשה שיוציא צו מניעה נגד סלקום, שלא יאפשר לה לטרפד את העסקה. אקספון ביקשה מבית המשפט צו עיכוב הליכים לצורך גיבוש הסדר חובות, אחרי שקיבלה את הסכמת בנק מזרחי־טפחות לעניין.
משפחת רייכמן החזיקה בעבר בחברת הביטוח אררט ועד 2017 גם במלון וולדורף אסטוריה בירושלים, אותו מכרה למישל אוחיון תמורת 160 מיליון דולר. המשפחה היא גם הבעלים של חברת פרי טלקום שמפעילה מפעיל סלולר וירטואלי בישראל.
אי.די.בי פתוח נשלטה בידי אלשטיין עד לפני כשנה. אלשטיין סירב להעביר למחזיקי האג"ח של החברה 70 מיליון שקל, אותם התחייב להעניק במסגרת הסכמות קודמות, ואלה לקחו אותו לבית המשפט, למרות שהשקיע בחברה 3 מיליארד שקל מאז רכש אותה ב־2014 יחד עם מוטי בן־משה.
3 צפייה בגלריה
שמעיה רייכמן
שמעיה רייכמן
שמעיה רייכמן
(צילום: עמית שעל)
נאור האריך את המועד להצעות עד ה־20 ביולי
החוב למחזיקי האג"ח של אי.די.בי עמד על כמיליארד שקל למחזיקי סדרות י"ד ו־ט"ו ו־830 מיליון שקל למחזיקי סדרה ט'. י"ד ו־ט"ו היו סדרות משועבדות, עם בטחונות, שמחזיקיהן קיבלו את מלוא החוב. זאת, לאחר שמניות משועבדות של החברה־האחות דסק"ש נמכרו ב־1.16 מיליארד שקל לצחי נחמיאס, האחים זלקינד ורמי לוי.
סדרה ט' נעדרה בטחונות ומחזיקיה הסתפקו נכון לעכשיו בכמחצית החוב. זאת, כתוצאה ממימוש הנכסים שנותרו בידיהם. כך מכרו 75% ממניות חברת התיירות ישראייר לבי.ג'י.איי של שלום חיים ורמי לוי תמורת 121 מיליון שקל, ונשארו עם 25% ממניות החברה בשווי 40 מיליון שקל לפחות.
אי.די.בי ונכסים ובניין שכרו ברוקר מקומי בלאס וגאס למכור את חברת IDBG או לחילופין את פרויקט טיבולי שבבעלותה ‑ מכירה שעשויה להניב לאי.די.בי כמה עשרות מיליוני שקלים. לאי.די.בי גם הפסדים צבורים, שעשויים לשמש את הרוכש לקיזוז כנגד רווחים שיירשמו בעתיד ממימוש נכסים.
המפרק והנושים עשויים להעדיף דווקא הצעה למכור את שלד החברה עם כלל נכסיה (או חילופין עם המזומנים לבדם), במידה שזו תיתפס כאטרקטיבית עבורם. נאור האריך את המועד להגשת הצעות עד ה־20 ביולי, לאור ההתענינות סביב החברה.