סגור

חשיפת כלכליסט
מדוע נטש רן עוז את מגדל, האולטימטום שהציב, והפשרה של יו"רית ישראכרט

כלכליסט חושף את הדרמה שליוותה את נטישת המנכ"ל החמישי בעשור במגדל: החל מאי־אמון ששרר בין שלמה אליהו לעוז והביא לפרישתו, דרך הכעס שעוררה העזיבה בדירקטוריון החברה ועד לדרישה למינוי בזק כמנכ"ל ישראכרט

תהליך מינוי מנכ"ל לחברת כרטיסי האשראי ישראכרט היה אחד הדרמטיים שידע שוק ההון המקומי בתקופה האחרונה. הוא גבה בדרך את פיטוריה של בכירה בלאומי, והותיר אחריו כאוס בחברת הביטוח מגדל, שאיבדה מנכ"ל שישי בתוך פחות מעשור ושנמצאת ממילא בתקופה רגישה.
אתמול בצהריים הודיע דירקטוריון ישראכרט בראשות תמר יסעור על מינויו של רן עוז לתפקיד מנכ"ל החברה. עוז יעזוב לצורך המינוי זה את תפקידו כמנכ"ל מגדל - חברה שהיא גדולה משמעותית מישראכרט. כאמור למינוי זה משמעויות לגבי מעמדה של יסעור, מצבו של עוז שהחליט לקבל את ההחלטה, והשלכות על מגדל ועל הכיוונים אליהם תצעד ישראכרט.
עוז לא היה אמור להתמנות אתמול. התהליך של המינוי היה אמור לארוך עוד מספר ימים, אפילו שבוע שבועיים. אבל חשיפת המגעים בכלכליסט אתמול בבוקר טרפה את הקלפים והובילה למחול שדים שבסיומו מונה עוז כבר בצהריים.
עוז נדהם מהפרסום וכך גם מרבית חברי דירקטוריון ישראכרט. במגדל איש לא ידע על המגעים. עוז הרים טלפון לאיש הקשר שמולו התנהל בישראכרט והבהיר: "זה דלף. אין ברירה. או שאתם סוגרים איתי עד הצהריים או שאני מודיע לשלמה אליהו שאני נשאר במגדל".
תמר יסעור יו"ר דירקטוריון ישראכרט ניסתה לאתר את הדירקטורים בחברה לישיבה טלפונית. המשימה לא היתה קלה. חלק התעוררו קצת מאוחר, חלק היו בפעילות ספורט. בסופו של דבר הצליחה לארגן ישיבה בזום לשעה 9.30. הישיבה ארכה שעתיים וחצי ובסיומה נבחר עוז פה אחד. הוא התקשר עוד קודם ליפתח רון טל יו"ר מגדל הנכנס והודיע על התפטרותו.
5 צפייה בגלריה
מימין שלמה אליהו רן עוז ו תמר יסעור
מימין שלמה אליהו רן עוז ו תמר יסעור
מימין: שלמה אליהו, רן עוז ותמר יסעור
(צילום: עמית שעל, רמי זרנגר)
1. קירחת מכאן ומכאן: לאומי משבש את התוכניות של יו"ר ישראכרט
כאשר תמר יסעור נכנסה לתפקידה כיו"ר ישראכרט לפני חצי שנה, הערכות בשוק היו שהיא תמנה בתוך זמן קצר יחסית מנכ"ל חדש במקום רון וקסלר שכיהן בתפקיד שש שנים. היות וישראכרט היא חברה ללא גרעין שליטה, יסעור היא הדמות הדומיננטית בחברה, וקביעת זהות המנכ"ל למעשה תכריע איך תיראה הקדנציה שלה בחברה, ובעיקר מה יהיו גבולות הגזרה בינה לבין המנכ"ל.
יסעור, לשעבר מנכ"לית לאומי קארד ובכירה בבנק לאומי, רוצה להיות יו"ר דומיננטית. על כן מיכל קיסוס הרצוג, שכיהנה עד לשבוע שעבר כמנכ"לית פפר של בנק לאומי נחשבה למועמדת הפייבוריטית שלה. לשתיים היכרות מוקדמת מימיהן בבנק לאומי, כשקיסוס הרצוג אף היתה העוזרת האישית שלה, והן נחשבות לבעלות קשר טוב.
אלא שתהליך מינוי מנכ"ל בחברה ללא גרעין שליטה הוא תהליך רגיש ופורמלי שעובר דרך ועדת איתור. קיסוס הרצוג טרם זומנה רשמית להופיע בפני הוועדה, אולם הפרסום על כך שקיסוס נחשבת למועמדת לתפקיד, הרס את התוכניות. מנכ"ל בנק לאומי חנן פרידמן לא אהב זאת בלשון המעטה, ודרש ממנה להתחייב להישאר לפחות שנה בלאומי. משסירבה, הוא זומנה לשימוע - צעד שנחשב לאגרסיבי ושנוי במחלוקת, ופוטרה בשבוע שעבר.
סערה זו, שנחשפה ב"כלכליסט" פגעה בסיכויה להתמנות לתפקיד בישראכרט. קיסוס הרצוג מצאה עצמה נכון לעכשיו קירחת מכאן ומכאן, מלאומי ומישראכרט אם כי היא עשויה עדיין לקבל תפקיד סמנכ"ל בכיר בישראכרט. מועמדת נוספת שלפי הערכות הייתה מועדפת על יסעור היא הילה ערן־זיק, שיסעור גם כן מכירה מימיהם המשותפים בעבר בלאומי.
אלא שיסעור אינה לבד בהחלטותיה. בדירקטוריון ישראכרט העדיפו דווקא דמות דומיננטית יותר, ובעלת ניסיון בניהול חברה גדולה, כלומר - מנכ"ל מכהן. בשבוע האחרון, גם באמצעות איש עסקים חיצוני עלה שמו של רן עוז כמועמד אפשרי. אמנון דיק שנאבק מול יסעור על תפקיד היו"ר, והוא חבר בוועדת האיתור, היה זה שעמד מאחורי הבאת רן עוז אותו הוא מכיר עוד מבזק, שם עבדו יחד. במוצ"ש הופיע עוז בפני ועדת האיתור. הוא השאיר רושם טוב, אולם שום דבר לא סוכם לגבי העסקתו. האירועים קרו למחרת.
מניית ישראכרט עלתה ב־2.8% אתמול, בתגובה חיובית למינויו של עוז. הבשורה המשמעותית במינויו היא שלישראכרט מגיע בסופו של דבר לא רק מנכ"ל מנוסה, אלא גם דומיננטי, בוגר שורה של קרבות ומאבקים במגדל. כך שהתחזיות שיסעור תהיה יו"ר דומיננטית, ואולי אף מנכ"לית־על, כבר לא יתממשו. יסעור מן הסתם תמכה במינוי של עוז, אבל לא ברור אם יש לה סיבות להיות מאושרת ממנו לאור העובדה שמדובר במנכ"ל דומיננטי שכבר הוביל להדחת יו"ר במגדל, ולא היסס להתעמת עם בעל השליטה בחברה.
2. זה לא הכסף: 4 מיליון שקל בשנה, אלא השקט מהסערות במגדל
ההחלטה של עוז לעזוב את מגדל אחרי פחות משנתיים לטובת ישראכרט, איננה טריביאלית. מגדל היא אחת מחברות הביטוח הגדולות, מנהלת נכסים בהיקף של 280 מיליארד שקל, ונסחרת לפי שווי של 4.7 מיליארד שקל. ישראכרט היא אמנם חברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל, החולשת על קרוב למחצית מהשוק, אך היא קטנה משמעותית ממגדל בהיקפי הפעילות, ושווי השוק שלה הוא 2.4 מיליארד שקל.
יתרון אחד שטמון במעבר הוא חוק שכר הבכירים - מגדל כפופה למגבלות החוק, שמשמעותם בפועל היא שכר שנתי בעלות של 3-3.5 מיליון שקל, ואילו ישראכרט לא כפופה לו. אולם עוז ככל הנראה לא ישתדרג משמעותית בשכר. לפני מספר חודשים אושרה תוכנית התגמול למנכ"ל ישראכרט, שהובהר כי תחול על המנכ"לים קדימה.
5 צפייה בגלריה
מיכל קיסוס הרצוג
מיכל קיסוס הרצוג
מיכל קיסוס הרצוג
(צילום: אולפן כלכליסט)
לפי התוכנית עלות השכר השנתית המקסימלית למנכ"ל תעמוד על 3.95 מיליון שקל. לשם השוואה אשתקד עמדה עלות שכרו של עוז על 3.2 מיליון שקל במגדל, כך ששדרוג משמעותי ככל הנראה לא צפוי לו. מה שככל הנראה הכריע את הכף היה מעמדו של עוז בעיקר מול בעל השליטה במגדל שלמה אליהו, ואי־הוודאות בנוגע למערכת היחסים הצפויה לו עם היו"ר החדש בחברה יפתח רון טל.
לעוז היו שנתיים סוערות במגדל. בתחילה עוד הצליח לחמוק מהעימותים שהיו בעיקר בין אליהו ליו"ר לשעבר ניר גלעד. אולם בשנה האחרונה נקלע לעימות קשה מול היו"ר הקודם מוטי רוזן שנכנס לתפקיד לסערה, ובין השניים נוצרו באופן מיידי חיכוכים על סמכויות.
עוז איים בהתפטרות, אליהו רצה ששניהם יישארו, ובסופו של דבר עוז קיבל גיבוי מהדירקטוריון ומהממונה על רשות שוק ההון משה ברקת, וניצח. רוזן נאלץ להתפטר ולהסתפק בתפקיד דירקטור. אליהו לא אהב את הניצחון הזה, והעדיף שעוז ילמד להסתדר עם רוזן. מאז נחלש מעמדו של עוז אצל אליהו. אליהו, שכוחו רוסן על ידי ברקת, הרגיש שעוז "משתלט" על מגדל ולא מתחשב בדעותיו.
5 צפייה בגלריה
אמנון דיק
אמנון דיק
אמנון דיק
(אוראל כהן)
כשאליהו מתחיל לאבד אמון במנהליו, כולם יודעים איך זה מסתיים. עוז הבין כנראה את הכיוון אליו הדברים הולכים, וגם ידע שלא יוכל שוב לאיים בפיטורים אם לא יסתדר עם היו"ר החדש, שאמנם טרם נכנס לתפקידו, אך נחשב דומיננטי. לכן, שבע משנתיים של מלחמות, הוא החליט להקדים תרופה למכה, וכשהגיעה הזדמנות לתפקיד בכיר אחר, לקח אותו בשתי ידיו.
עוז התקשר גם לאליהו אתמול בבוקר. אליהו כעס על המהלך. לטענתו בדור שלו היה מקובל שמנהל קודם מתפטר ורק אז מודיע לשוק - אני פנוי. עוז לא הזכיר את אליהו במכתב ההתפטרות שהוכן מעט בחופזה וברגע האחרון. הוא ציין במכתב כי הופתע מההצעה שקיבל. "ההחלטה לחזור לישראכרט באה מרצון אישי לסגור מעגל בארגון שאני מעריך ואוהב, שמשלב מיקוד בפיננסים וטכנולוגיה, ושימשתי בו שנים דירקטור ויושב ראש הדירקטוריון. אני מניח שזה תופס אתכם בהפתעה, האמת גם אותי". במגדל העזיבה לא עברה בשקט. היו דירקטורים שזעמו על עוז: "נתנו לו את הגב מול מוטי רוזן. דאגנו לכך שישאר והיו"ר יעזוב, ועכשיו הוא מפנה את הגב כשרק מונה יו"ר חדש. זה לא לעניין", אמרו.
3. דרושים יציבות ושקט: מי ירצה לנהל את מגדל אחרי כל התהפוכות
ייתכן ומבחינת אליהו העזיבה של עוז היא הקלה מסוימת, אך בדירקטוריון מגדל לא רואים זאת בעין יפה. הדירקטוריון הוא ממילא חבוט שעבר שנים לא קלות של תחלופה גבוהה של יו"רים ומנכ"לים, של טענות מרשות שוק ההון בנושאים של ממשל תאגידי, שאף הביאו לבדיקה וטיוטת דו"ח של הרשות. וכעת גם המנכ"ל בו נתנו אמון עוזב אותם. מגדל היא אמנם חברה גדולה, ותפקיד המנכ"ל שלה נחשב יוקרתי, אולם אחרי כל הסאגות של השנים האחרונות, ובעיקר לאור הקדנציות הקצרות של המנכ"לים שלה, יהיה מאתגר להביא שם רציני לתפקיד המנכ"ל. אחת האפשרויות היא כמובן למינוי פנימי מתוך מגדל.
5 צפייה בגלריה
מימין משה ברקת ראש רשות שוק ההון ו יפתח רון טל יו"ר מגדל ביטוח המיועד
מימין משה ברקת ראש רשות שוק ההון ו יפתח רון טל יו"ר מגדל ביטוח המיועד
מימין: משה ברקת ראש רשות שוק ההון ויפתח רון טל
(צילומים: טל שחר, עמית שעל)
אמנם החוק אינו מחייב הקמת ועדת איתור, אולם מבחינת ממשל תאגידי נהוג לקיים תהליך שכזה, גם אם הוא רחוק מלהיות הפתרון האידיאלי. כמו כן לאור ההיסטוריה של מגדל בענייני הממשל התאגידי, ספק רב אם ברקת יאהב את הרעיון הזה, ויאפשר אותו. וכאילו כל זה לא מספיק, צריך לזכור שבמגדל גם צפוי להיכנס יו"ר חדש - רון טל שאינו מכיר לעומק את החברה וגם אין לו רקע בענף הביטוח. עם תנאי הפתיחה האלה, רון טל ימצא את עצמו מהיום הראשון תחת אחת ההחלטות הכי חשובות בקדנציה שלו - מינוי מנכ"ל. ורצוי מנכ"ל מעולם הביטוח.
מגדל זקוקה ליציבות, ולשקט מבעל השליטה. סיכוי טוב שהאיש החזק במגדל יחזור להיות שלמה אליהו, בעל השליטה, אחרי עזיבת עוז. אליהו יוכל ליישם את התפיסה שלו בחברה בקלות רבה יותר דרך הדירקטוריון בראשות רון טל ומנכ"ל "נוח" שייבחר. עוז הביא לחברה שדרה ניהולית חדשה כמעט לחלוטין, ומנהלים אלה יחכו להתפתחויות בחברה.
4. מינוי ראוי: אך האם יביא את הבשורה שהמשקיעים מחכים לה
עוז (54) נחשב למנהל מנוסה. הרקע שלו מגיע מתחום הכספים. הוא כיהן בעבר בין היתר כסמנכ"ל הכספים בבזק, נייס ובבנק הפועלים. וכן כיהן בתפקידים בכירים בבנק דיסקונט, בהם יו"ר חברת כרטיסי האשראי של הבנק - כאל.
הקדנציה שלו במגדל היתה קצרה. הוא ידע לאן הוא נכנס. לאורך שנותיו של אליהו במגדל התחלפו 11 מנכ"לים ויו"רים, והמאבקים הללו בטח שלא סייעו בהתנהלות החברה. עוז החל במהלכים לניעור חברת הביטוח שאיבדה בכורה ונתח שוק לאורך השנים, בהם התייעלות, מיקוד עסקי ושיפור ניהול ההשקעות. אולם טרם הספיק לקטוף את הפירות על כך. כשברקע כמובן היתה הקדנציה מלאה בסערות: בעל שליטה שלמה אליהו נגד היו"ר ניר גלעד, שהובילה גם לחזית של אליהו מול יו"ר רשות שוק ההון משה ברקת, ולסיום פתח עוז חזית בעצמו מול היו"ר מוטי רוזן, בסיום נאלץ רוזן להתפטר.
אין ספק שעוז הוא מינוי ראוי, אך מחכה לו אתגר לא מבוטל בישראכרט - חברה יציבה הרבה יותר מבחינת הנהלה וממשל תאגידי, אבל היא מחכה למהפך. מאז הונפקה החברה לפני שנתיים, היא הניבה תשואה אפסית לבעלי המניות. האם עוז יסתפק בשיפור תוצאות בנאלי באמצעות התייעלות והאצת הצמיחה באשראי. או שהוא בכל זאת יצליח להביא בקדנציה שלו בשורה, יצליח להביא את ישראכרט להוביל את המהפכה בעולם התשלומים, יכניס אותה לתחומי פעילות חדשים ויידע לנצל היטב את כמות המידע הרב שיש בחברה על לקוחותיה - מחצית מהציבור - לתרגום להכנסות.
בורסת השמות למנכ"ל הבא: יוסי בן ברוך בין המועמדים
יוסי בן ברוך המשנה למנכ"ל מגדל, צפוי להתמנות לממלא מקום מנכ"ל מגדל עד לבחירת מנכ"ל קבוע, תפקיד שגם אליו הוא יהיה מועמד. בן ברוך הגיע למגדל מחברת אליהו, עם רכישת השליטה בחברה ב־2012 על ידי שלמה אליהו.
שני שמות מעניינים נוספים הם רונן אגסי, מנהל החטיבה העסקית בבנק לאומי, שהיה מועמד לניהול חברת הביטוח כלל, ושגיא יוגב שפרש לאחרונה מתפקיד מנהל הביטוח הכללי בחברת הראל.