סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק

בדיקת כלכליסט
XPG Xenia Xe: לפטופ של אינטל בתחפושת סינית ובעיצוב של אפל מקבוק

עם חזות שמזכירה את מחשבי הפרימיום של אפל, מיתוג מוכוון גיימרים ותג מחיר לא זול במיוחד - מותג המחשבים החדש בשוק הישראלי מנסה לרקוד על כמה חתונות במקביל. הוא מצליח אבל לא בכולן

מספר מותגי המחשבים שזמינים בישראל מעבר לחמש ענקיות הטכנולוגיה (HP, לנובו, Dell, אסוס ואייסר) אינו מאוד מרשים שלא לומר מאוד דל. רוב המותגים הקטנים מתמקדים בנישות כגון עסקים (דיינבוק - טושיבה לשעבר) או גיימינג (MSI). אז כשמגיע מותג חדש לשוק, זו תמיד סיבה טובה לבדוק מה יש לו להציע שלאחרות אין. XPG הוא מותג חדש יחסית של אחת מיצרניות הכוננים והזכרונות הגדולות בעולם (ADATA). במקור החברה השיקה אותו כמיועד למחשבי גיימינג וכך גם היא מנסה לשווק את המחשב הנוכחי - למרות שמחשב לגיימרים הוא בהחלט לא. כדי לסייע לה להקים מערך ייצור מחשבים מאפס, ADATA הסתייעה באינטל ובתוכנית NUC שלה. זו, מעבר לייצור מיני-PC - אשר אחד מהם סקרנו כאן לאחרונה - גם מספקת ליצרניות קטנות ובינוניות חלק ניכר מהחומרה כמו גם סיוע בפיתוח המוצר.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
XPG Xenia Xe
(רפאל קאהאן)

ה-Xenia Xe הוא התוצאה של שיתוף הפעולה הזה ולמרות שלא מדובר במחשב שממותג תחת אינטל עצמה, XPG ניסתה לבנות מחשב שירכב על כמה חתונות במכה: מחשב עסקי, מחשב למי שרוצה שה-PC שלו יראה כמו מקבוק פרו או פשוט מעוצב. החברה מוכרת אותו גם כמחשב גיימינג, אבל ההגדרה הזו קצת מוזרה מכל מיני סיבות. נתחיל מכך שהמפרט כאן אינו של מחשב גיימינג, ואפילו לא מתקרב לכך. כמו כן לא מדובר במחשב בעל עיצוב "גיימרי" עם תאורה, מסך ומקלדת מתאימים לסוג השימוש הזה. זהו מחשב שנראה מיועד דווקא למי שעבר את גיל 25 ורוצה PC שלא נראה כמו חתיכת פלסטיק אנונימית. אז האם אינטל יודעת לפתח לפטופ טוב שעונה על צרכי המשתמשים המודרנים? בואו נבדוק.
עיצוב ומבנה: עיצוב מתכתי ומשקל לא קטן
העיצוב של המחשב אינו יוצא דופן או מיוחד. הגוף בנוי מאלומיניום כסוף בגוון מחשבי המקבוק של אפל וגם העיצוב הכללי, מיקום ועיצוב המקלדת, הטראקפד ותצורת המסך כולם מזכירים את מחשבי יצרנית האייפון. זה לא מפתיע. העיצוב של המקבוק, ושל מוצרי אפל רבים, מועתק בלי בושה על ידי יצרנים סינים וטייוואנים רבים. שתי סיבות לכך: כל מה שאפל נתפס כפרימיום באסיה וזו דרך להציע ללקוחות ללכת עם תחליף מעוצב חיצונית באותה הצורה אך שעולה פחות; העיצוב זמין וניתן לעשות בו שימוש במקום להשקיע בעיצוב עצמאי שלוקח הרבה זמן ולרוב גם יקר הרבה יותר. ואולם מהרגע שזונחים את נושא "דמוי אפל", מדובר בסך הכל במחשב נאה מאוד, שאינו סובל מעיצוב צעקני כפי שרגילים בעולם מחשבי הגיימינג או מוכווני גיימרים. זהו לחלוטין מחשב שמיועד למשתמשים בוגרים שעשויים לקחת אותו לעבודה או ללימודים.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מזכיר מאוד מקבוק פרו של אפל
(רפאל קאהאן)

הוא לא העבה ביותר בקטגוריה אבל הוא גם לא דקיק במיוחד. עם זאת הוא נוח לנשיאה ולמרות שמשקלו עומד על כ-1.65 ק''ג, הוא לא מרגיש כבד מדי. יתרון נוסף כאן הוא שהמטען שלו קטן וקומפקטי ולא קשה לסחוב אותו עם המחשב בתיק. מבחינת שקעים, תמצאו מימין שקע USB רגיל לחיבור דונגל של עכבר או מקלדת אלחוטית, שקע USB-C עם תמיכה בתקן ת'אנדרבולט 4 מהיר, שקע אוזניות ושקע לחיבור מנעול קנסינגטון - פיצ'ר ששמור בד''כ למחשבים עסקיים.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
צד ימין
(רפאל קאהאן)

בצד שמאל: שקע USB ו-USB-C נוספים וחיבור HDMI למסך חיצוני. זה לא הרבה מאוד שקעים אבל זה מספיק לשימוש שוטף. ניתן לחבר בקלות כונן (או שניים) חיצוני, מסך, עכבר ומטען במקביל כמו גם אוזניות בלי להידרש לתחנת עגינה חיצונית או למכפיל שקעים. הדבר היחיד שחסר אולי זה חריץ לכרטיס זיכרון חיצוני למי שמצלם.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
צד שמאל
(רפאל קאהאן)

המסך מחופה בזכוכית מבריקה שאולי נעימה מאוד לצפייה בסרטים אבל גם נוטה להבריק מאוד באור יום או בתאורת משרד. לצערנו אין כאן שום אפשרות לקבל תצורה אחרת עם מסך מט. השוליים של המסך דקים יחסית אבל לא הדקים ביותר שראינו. השול התחתון אפילו די עבה יחסית. בשול העליון מוטמעת מצלמת הרשת שמשמשת גם לפתיחת הנעילה בווינדוס Hello. זהו עיצוב גנרי למדי. זה אגב משהו שחוזר על עצמו בכל פריטי העיצוב כאן, אין הרבה מאוד תכונות ייחודיות ליצרנית.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
ווינדוס הלו מחפש אותי
(רפאל קאהאן)

כאמור מדובר בקו מחשבים חדש יחסית, אז אולי זה ישתפר בהמשך, אבל כרגע, המוצר הזה דומה מאוד לעשרות אם לא מאות מחשבים סיניים שניתן לרכוש באתרי האונליין השונים. עם זאת ישנן שתי תכונות ייחודיות. הראשונה היא שהרמקולים של המחשב אינם מותקנים למעלה למרות החיפוי המחורר שמעל המקלדת. XPG התקינה אותם בתחתית המחשב משני צידי הגוף. השבכה העליונה (ועוד אחת בתחתית המחשב) משמשת לאוורור הרכיבים הפנימיים. תוכנה נוספת שניתן למצוא כאן היא שתי רגליות ארוכות מגומי שרצות לרוחבו החלק התחתון של גוף המחשב ושמספקות יציבות מרשימה כמו גם מספיק רווח כדי לתת לרמקולים יותר עוצמה.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
שני רמקולים מתחת למחשב
(רפאל קאהאן)
מכיוון שמדובר במחשב שבנוי ממתכת, יש כמה חלקים שלהם שוליים חדים יחסית. זה לא ברמה של סכין או חוד, אבל בזוויות אחיזה מסוימות זה עשוי לא להרגיש נעים במיוחד. כמו כן לוגו החברה מודבק על גב המסך והוא די מבריק בעיקר בתאורת שמש. קל מאוד להסתנוור ממנו או אף לסנוור מישהו שיושב מולנו. זה לא חיסרון אדיר, אבל זה בהחלט עשוי להציק אם אתם עובדים בעיקר בחוץ או בתאורה חזקה. בסך הכל, מה שעובד בעיצוב של המקבוק עובד גם כאן, למעט המקלדת. זו פרושה בצורה מאוד נרחבת, הקלידים לא מאוד גדולים ויש הפרש די ניכר ביניהם. זו לא המקלדת הכי טובה שבה התנסינו, אבל היא גם לא גרועה במיוחד. מה שכן היא לא מדויקת במיוחד. הטראקפד מספק שטח פנים גדול ונוח לשימוש. איכות הרכיבים וההרכבה מצוינת. אין כאן חלקים עם רווחים או שמשמיעים רעשים מוזרים. מנגד העיצוב עצמו גנרי ולא מרגש. הוא אפילו קצת משעמם. כל עוד אתם חובבים את עיצובי אפל תיהנו ממנו כי מדובר בהעתק מוצלח מאוד, כולל ברמת איכות הבנייה.
חומרה: מעבד מצוין, סוללה חזקה ומסך בינוני
כראוי למחשב שהחומרה שלו פותחה על ידי אינטל מדובר במפרט מצוין למחשב נייד ב-2021. פלטפורמת המעבד היא טייגר לייק החזקה. אך המעבד עצמו הוא בעל צריכת חשמל נמוכה. תכונה שלה יתרון מצד אחד וחסירון מצד שני. היתרון: המעבד מסוג i7 או i5 מסוגל לספק למשתמש את העוצמה הנדרשת לרוב המשימות העיקריות כיום למעט כאלה שדורשות מחשבים מיוחדים. החיסרון: מכיוון שמדובר במעבדים שנועדו בעיקר למחשבים ניידים או בעלי תצורה ניידת, הם פחות חזקים מבחינת ביצועים. בעיקר אם אתם עובדים הרבה עם סוללה. זאת אומרת שמשימה כמו פתיחה של גיליון אקסל גדול (כמה מאות או אלפי עמודים ושורות) תיקח מעט יותר זמן מאשר במחשב בעל מעבד ללא צריכת חשמל נמוכה. זה לא שההבדלים מהותיים - מדובר בכמה שניות לכאן או לכאן - אך כשמחברים מאות משימות יומיות כאלה זה יכול להצטבר להפרשים של כמה עשרות דקות ביום. נגיד ההבדל בין לצאת הביתה מהמשרד בחמש וחצי או בשש.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
צריכת חשמל נמוכה ויעילה
(רפאל קאהאן)

ADATA היא כאמור יצרנית כוננים וזכרונות, ואלה שמותקנים כאן הם מתוצרתה כמובן. הכונן הוא מסוג NVME, מה שאומר שהוא קומפקטי יותר מכונן רגיל וגם מהיר יותר. הנפח שלו עומד על 1 טרה-בייט שזה די והותר לשימוש שוטף גם לתקופה ארוכה קדימה. אפשר למצוא שתי תצורות זיכרון פעולה, הראשונה בת 8 גיגה-בייט שעשויה להיות קצת מוגבלת בימינו והשנייה בת 16 גיגה-בייט שתרגיש יותר נוחה, בעיקר אם אתם מתכננים לשמור על המחשב לתקופה של מעל לשלוש שנים.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מסך סביר לסטרימינג אבל לא מעבר
(רפאל קאהאן)

המסך כאמור אינו מהמטובים שראינו. נתחיל מכך שהוא בעל רזולוציה FHD נמוכה יחסית לקטגוריית המחשבים בה ה-Xenia מתמודד. הוא אמנם יחסית בהיר, אבל לא בצורה יוצאת דופן. הפאנל שלו מבוסס IPS LCD בעוד שמתחרים רבים עוברים ל-OLED שהינו בעל צבעוניות טובה יותר. גם הרזולוציה לא גבוהה במיוחד גם אם זה לא ממש מפריע בשימוש שוטף. בסך הכל מדובר במסך שתמצאו במחשבים שעולים מחצית ממנו. לא ברור למה XPG ויתרו במחשב שמוגדר על ידם כמיועד למי שחובב סגנון חיים "גיימרי" על מסך באיכות טובה. בקיצור, אם אתם מחפשים מסך מעל הממוצע - זה הנוכחי לא יספק אתכם בשום דרך. חבל, כי הוא דווקא נעים כדי לצפות בתכני מדיה, אבל אם אתם מחפשים משהו איכותי יותר מתצוגה של סרט ביוטיוב או נטפליקס, כמו נאמר צפייה בסרט באיכות גבוהה, הוא לא יספק לכם את הסחורה.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
הצבעים טובים אבל הציפוי מבריק ולא יעיל בתאורה חזקה
(רפאל קאהאן)

אבל, מנגד הסוללה שלו מבריקה. באמת. היא אחת מהטובות בהן נתקלנו בשנים האחרונות. על הנייר המחשב הזה מסוגל לספק זמן עבודה של קרוב ל-16 שעות פעולה כפי שהיצרנית ואינטל אומרות. ובכן אני חייב לומר שהן לא טעו בהרבה. זה אולי זמן שימוש במעבדה, אבל בחיים האמיתיים זה לא הרבה פחות. הצלחתי אפילו להוציא ממנו כמעט יום עבודה שלם שכלל כ-10 שעות מסך ושימוש בדפדפן ועד כל מיני משימות משרדיות למיניהן. זה ממש לא רע בכלל. יש מחשבים ששובקים חיים אחרי 5-6 שעות של עבודה ללא מטען. כמובן שאם הייתי מריץ משימות עם דרישות חומרה גבוהות סביר להניח שהזמן הזה היה מתקצר, אך בשביל עבודה שוטפת, אשמח שכל מחשב בו אני עושה שימוש יציע לי טווח פעולה כזה.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
אינטל חושבת שזה גיימינג, אבל בינינו זה לא
(רפאל קאהאן)
עכשיו בואו נדבר קצת על הפיל בחדר מבחינת המיתוג. זהו אינו מחשב גיימינג. איך שלא תסתכלו עליו. המעבד הגרפי כאן הוא ה-iris Xe של אינטל. זהו שבב מובנה בתוך המעבד ואין לו באמת יכולות להריץ משחקי תלת ממד חדשים. הוא מספיק טוב להריץ אולי מיינקראפט או משחקי אונליין כגון פורטנייט או CS, וגם זה לא ברזולוציה הגבוהה ביותר. אינטל מודעים לכך ולכן עבדו עם מפתחי משחקים כדי שאלה יתאימו את הכותרים שלהם לפעולה עם השבב הגרפי הזה. ישנם כמה משחקים כמו באטלפילד 5 או מיינקראפט דאנג'נס שתומכים בזה, אבל הרוב המוחלט של המשחקים לא. בכל מקרה גם כאן לא מדובר במשחקים מאוד מתקדמים או חדשים במיוחד. זה לא המחשב הראשון בו אני נתקל בניסיון למתג אותו כגיימינג למרות שהוא לא כזה, אבל כאן זה די בוטה עד כמה יש הבדל בין המיתוג לבין המציאות.
תוכנה וממשק: ווינדוס 10 בלי תוספות ומקלדת לא טובה
מבחינת תוכנה אין כאן באמת משהו מיוחד ש-ADATA הכניסו למחשב הזה. יש כאן פאנל לניהול איכות הקול שממותג תחת NUC ופאנל ניהול הכרטיס הגרפי. אין במחשב הזה יותר מדי אפליקציות מותקנות מראש מעבר למה שמיקרוסופט דוחפת למשתמשים. אופיס, דפדפן אדג' או אפליקציות המולטימדיה. וזה מצוין. אין כאן אנטי-וירוס שמשתלט על המחשב כאילו רכשנו אותו איתו, אין כאן כל מיני אפליקציות משחקים או פייסבוק. בקיצור, המחשב מגיע חף מכל ניסיון שיווקי לדחוף אפליקציות למשתמשים. זה מבורך, מרענן והלוואי שיותר יצרניות היו הולכות בדרך הזו. כראוי למחשב אינטל, ווינדוס טסה לה בניחותא ונראה שמדובר בשילוב משמיים מהבחינה הזו.
14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מנהל הצלילים של אינטל
(רפאל קאהאן)

הממשק לעומת זאת יותר בעייתי. התייחסתי למקלדת בפרק העיצוב אך אני חוזר אליה כאן כי היא באמת לא מהטובות שהתנסינו בהן. עומק הלחיצה מאוד רדוד, היא לא מדויקת ובעיקר עוצמת ההתנגדות של המקשים מרגישה כמו הקלדה על מרשמלו. זו לא מקלדת לסופרים, עיתונאים או כאלה שעובדים איתה הרבה. או במילים אחרות זו לא מקלדת ליוצרי תוכן. גם לא לגיימרים אגב.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
המקלדת לא מוצלחת
(רפאל קאהאן)
בניגוד למקלדת גיימרים אין כאן פרישה שמקלה על ניהול פעולות במשחקים או אפילו הפרדה של מקשי WASD המשמשים לרוב להתניידות בתוך המשחקים. חבל, מקלדת טובה יכולה להפוך מחשב בינוני למעולה בעיקר אם הוא מיועד לעבודה ולא לשימושים פרטיים או בידוריים. כאן מדובר במחשב בעל מפרט מצוין שהמקלדת מורידה לו נקודות במבחן התוצאה.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
אבל הטראקפד מצוין
(רפאל קאהאן)

מעבר למקלדת יש כאן גם טראקפד (משטח עכבר) שעושה עבודה מצוינת. הוא מדויק, נוח לשימוש ובאופן כללי אחד מהטובים ביותר בהם נתקלתי לאחרונה. המסך מצויד בתמיכה במגע, זאת אומרת שאתם יכולים להשתמש בו כמו בטאבלט. אבל אליה וקוץ בה, המסך לא מתהפך על גבו, אלא יודע רק להיפתח בזווית של 180 מעלות. זאת אומרת שאפשר להניח אותו פתוח לחלוטין על שולחן אך לא לקבל תצורת טאבלט כמו במחשבים היברידיים. בכל אופן מדובר במסך מגע טוב שמזהה את האצבעות ומדייק מאוד באזורי המגע. שזה חשוב מאוד בווינדוס שכאמור עדיין לא מותאמת לפעול בסביבת מסכי טאץ'.
סיכום ואלטרנטיבות: מחשב מצוין ללא גיימרים
בואו נתחיל מהמסקנה המוזרה ביותר מזה שנים לגבי איכות של מחשב. זהו מחשב משרדי או לימודי מצוין, הוא מספק את כל מה שמחשב שמיועד לעבודה משרדית, ארגונית או ללימודים יכול להעניק. איכות בנייה מעולה ועמידה, ריבוי שקעים, שקע למנעול, טראקפד נוח ומעולה, מסך טוב גם אם לא הטוב ביותר, תמיכה במגע ומפרט חומרה חזק שיחזיק בקלות שלוש שנים קדימה. מה שאין כאן זו מקלדת איכותית שתשלים את התמונה. אבל אפשר גם לחבר מקלדת חיצונית אם אתם נוהגים לעבוד על שולחן ולא בדרכים. מה שהוא לא, זה מחשב לגיימרים, לא מבחינת העיצוב והחומרה או מבחינת הגרפיקה. עדיף היה ל-XPG לשווק אותו כמחשב אופיס איכותי מאשר כמחשב לגיימרים.

14 צפייה בגלריה
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב לפטופ מחשבים XPG Xenia Xe
מחשב מצוין לעבודה אבל פחות לשאר
(רפאל קאהאן)

ה-Xenia Xe נמכר בישראל בשתי תצורות, הראשונה עם מעבד i5 ו-8 גיגה-בייט זיכרון תעלה כ-6,390 שקל לפי מחירון היצרנית והשניה עם מעבד i7 ו-16 גיגה-בייט זיכרון פעולה תעלה כאלף שקל יותר. זהו לא מחיר זול. זה מעמיד את ה-Xenia מול ה-XPS15 של Dell שסקרנו לפני זמן לא רב, ושלו תכונות מאוד דומות אך מקלדת הרבה יותר טובה, מסך איכותי יותר וגוף קל יותר. גם אצל לנובו תמצאו מחשבים בסדרת ה-Thinkpad במחירים דומים ועם תכונות "עסקיות" הרבה יותר מובהקות. אצל אסוס המבחר קצת שונה אבל גם המחירים תחרותיים יותר. בקיצור, ה-Xenia מיועד לנישה ספציפית, כאלה שרוצים מחשב PC בעיצוב מקבוק אבל בלי לעשות שימוש במערכת ההפעלה של אפל. זהו מחשב מצוין אבל נקודות התורפה שלו (מקלדת, מסך בינוני ומשקל) מונעות ממנו להפוך למתחרה אמיתי למותגים הגדולים.
לכתבה זו פורסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של כלכליסט לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.