סגור

המכרז לקרנות פנסיה ברירת מחדל: המרוויחים הגדולים - צעירים ובעלי שכר נמוך

לפי המכרז שפרסמה היום רשות שוק ההון, דמי הניהול מההפקדות השוטפות יירדו, ואילו דמי הניהול מהצבירה יתייקרו והחוסכים שצברו סכומים משמעותיים בפנסיה יצטרכו לשלם יותר; הפניקס וגופים חדשים יוכלו להתמודד במכרז

יו”ר רשות שוק ההון ד"ר משה ברקת פרסם היום את תנאי המכרז השלישי של הרשות לבחירת קרנות ברירת מחדל, לקראת צאתו בנובמבר. קרן פנסיה ברירת מחדל היא קרן שהעמיתים מצטרפים אליה אוטומטית כשהם מגיעים למקום עבודה חדשה. המאפיין העיקרי של קרנות אלו הוא דמי הניהול הנמוך, וב־2020 עברו 8.2 מיליארד שקל מקרנות הפנסיה הרגילות לקרנות ברירת מחדל.
ברקת הציג שינוי מהותי בתנאים לעומת המכרז הקודם שנערך ב־2018 על ידי הממונה לשעבר דורית סלינגר. השינוי המרכזי הוא בתמהיל דמי הניהול. בפנסיה יש שני סוגי דמי ניהול: דמי ניהול מצבירה (על הסכום שהצטבר למשך השנים בחיסכון), ודמי ניהול מהפקדות (על הפקדה חודשית) לפי תנאי המכרז, נקבע כי דמי הניהול המינימליים על הצבירה יעמדו לכל הפחות על 0.15%. לעומת 0.05% במכרז הקודם. כיום בקרנות ברירת המחדל של אלטשולר שחם ומיטב דש הם עומדים על 0.1% ו־0.05% בהתאמה.
2 צפייה בגלריה
יו"ר רשות שוק ההון משה ברקת ומנכ"ל הפניקס אייל בן סימון
יו"ר רשות שוק ההון משה ברקת ומנכ"ל הפניקס אייל בן סימון
יו"ר רשות שוק ההון משה ברקת ומנכ"ל הפניקס אייל בן סימון
(צילום: אוראל כהן, ענבל מרמרי)
מנגד, דמי הניהול מהפקדה צפויים לרדת: רף המקסימום יעמוד על 1%, כשכיום הוא עומד על 1.5%־2.5% . בנוסף המכרז יבטיח דמי ניהול קבועים בשיעור 0.3% מרגע הפרישה לפנסיה והילך.
המשמעות של השינוי בתמהיל היא שעמיתים צעירים, שלא הספיקו לצבור חיסכון פנסיוני משמעותי, ועמיתים ששכרם נמוך עד בינוני, ישלמו דמי ניהול נמוכים יותר בהשוואה לקרן ברירת מחדל היום. לעומת זאת עמיתים בעלי שכר גבוה שצברו כבר סכום משמעותי בחיסכון הפנסיוני, צפויים לשלם דמי ניהול גבוהים מהקיים היום בקרנות הברירת מחדל, אם כי עדיין אלה דמי ניהול נמוכים יותר מהממוצע בפנסיה.

לטובת המרוויחים מעט

על פי רשות שוק ההון, ההוזלה בהפקדות על חשבון ייקור דמי הניהול נובע מרצון להתאים את קרנות ברירת המחדל לעמיתים עם שכר נמוך ובינוני. עמיתים אלו מאופיינים בצבירה נמוכה ולכן החשיבות העיקרית לגביהם היא שמירה על דמי ניהול נמוכים בהפקדות. בענף סבורים גם כי העלאת דמי הניהול נעשית במטרה להגביר את הרווחיות של קרנות הפנסיה, לאחר ששתיים מהן, הלמן אלדובי ופסגות, הפסיקו את פעילותן ונכסיהן נמכרו בשנה האחרונה.
חידוש נוסף במכרז הנוכחי הוא שהרשות תיתן עדיפות במכרז גג לגופים בעלי נתח שוק של עד 10% מכלל הפקדות הפנסיה לזכות במכרז. מי שעונים על הקריטריון הם מנהלי קרנות ברירת המחדל הקיימים אלטשולר שחם ומיטב דש, אך גם הפניקס שלה קרן הפנסיה הקטנה מבין חברות הביטוח. כך שייתכן שלראשונה נראה גם את אחת מחברות הביטוח המסורתיות נכנסות לפעילות בתחום. הפניקס מפגינה בשנה האחרונה נסיון להתרחבות, עם רכישות וכניסה לפעילויות חדשות.
לעמיתים שנמצאים היום בקרן ברירת המחדל של אלטשולר שחם ומיטב דש, מובטחים דמי ניהול מוזלים בתנאים הנוכחיים עד 2028. אם שני הגופים ישתתפו ויזכו במכרז, מצטרפים חדשים לא יוכלו לקבל את התנאים של המכרז הקודם אלא של המכרז החדש בלבד. המשמעות היא שלעמיתים שצברו סכום משמעותי בחיסכון הפנסיוני, ושוקלים לעבור לקרן ברירת מחדל, עדיף לעשות זאת בזמן הקרוב, ולא להמתין עד לסיום המכרז הנוכחי, שכן דמי הניהול אז יהיו יקרים יותר לעומת רמת המחירים בקרנות אלה היום: אלטשולר שחם גובה היום 1.49% מההפקדות ו־0.1% מהצבירה ומיטב דש גובה 2.49% מההפקדות ו־0.05% מהצבירה. זה הבדל מהותי מממוצע דמי הניהול שנגבה בשוק (1.95% מההפקדות ו־0.19% מהצבירה).

פתח לגופים חדשים

הרשות תאפשר גם לגופים שאין להם פעילות בתחום הפנסיה לגשת למכרז. ההערכות הן ששני גופים שעשויים להתמודד הם בתי ההשקעות מור וילין לפידות. מור, שנסחרת בבורסה אף הודיעה לאחרונה כי היא מתכוונת להיכנס לפעילות בפנסיה וקרן ברירת מחדל היא דרך נוחה להיכנס לפעילות בתחום.
לצד זאת מתכוונת הרשות לדרוש מגופים אלה להציג תוכנית בכל הקשור לתפעול ושירות. כלומר ההכרזה על הזוכים במכרז לא תתבסס רק על דמי ניהול נמוכים, אלא גם על יכולות להעניק שירותים ראויים. ברשות שוק ההון אף מציינים כי החלטתם להעלות את רף המינימום בדמי הניהול מהצבירה נבעה מהרצון לוודא שהמחיר לא יהיה נמוך מדי, מה שעלול לפגוע ברמת התפעול וההתנהלות של הקרן.