סגור

התחזקות חנויות הסטוק משנה את מפת הקניונים

הקורונה חלפה, אבל לא בלי להותיר סימנים. הפופולריות של חנויות הסטוק קיבלה דחיפה רצינית בשנה האחרונה, ומובילה אותן כעת להרחבה משמעותית של שטחים במרכזי המסחר, על חשבון רשתות האופנה שעברו תהליך הפוך ומצמצמות נוכחות

הקורונה אולי חלפה, אבל לא בלי להותיר סימנים על תמהיל החנויות במרכזי הקניות. ובמוקד השינוי: טרנד חנויות הסטוק, שהתעצם בתקופת הקורונה ומשרטט כעת מחדש את מפת הקניונים ומרכזי הקניות הפתוחים עם התפשטות החנויות הללו על שטחים גדולים יותר על חשבון שטחי רשתות האופנה.

כך, למשל, קניון אושילנד בכפר סבא של חברת אושירה, שעוד טרום הקורונה התקשה להתמודד עם ריבוי שטחי המסחר, מחליף שוכרים ומשקיע 20 מיליון שקל בבינוי מחדש — זאת לאחר שחנויות האופנה קסטרו, וואנס, חנות ספייסס ומתחם הג'ימבורי נסגרו, ואת מקומם תתפוס חנות ענק של מקס סטוק שתתפרס על 5,300 מ"ר. החנות תושק בתחילת 2022.
3 צפייה בגלריה
מימין אורי מקס הראל ויזל רועי ונונו ו אדיר ונונו
מימין אורי מקס הראל ויזל רועי ונונו ו אדיר ונונו
מימין אורי מקס הראל ויזל רועי ונונו ו אדיר ונונו
(צילומים: אוראל כהן, דימה טליאנסקי, אלעד גרשגור)
בנוסף לכך מקימה הרשת, שבשליטת קרן אייפקס, חנות בראשון לציון בשטח של 5,500 מ”ר ברוטו; והיא מרחיבה את נוכחותה גם באזור הדרום עם פתיחת סניף באזור התעשייה בשדרות על שטח של 2,000 מ”ר וסניף של 1,200 מ”ר במרכז הקניות החדש דמרי סנטר בדימונה.
במקביל ג’מבו סטוק הישראלית, שבבעלות רועי ונונו, החלה לפתוח סניפים במרכזי הערים וצפויה להשקיע 12 מיליון שקל בפתיחת חנויות ומרכז לוגיסטי. בתל אביב שכרה הרשת שטחים בשלושה מקומות: בדיזנגוף סנטר תקים הרשת סניף על שטח של 140 מ”ר; בלונדון מיניסטור 130 מ”ר; ובשינקין תקום חנות של 150 מ”ר. בנוסף לכך מקימה הרשת את בית ג’מבו ברמת גן, שישתרע על כ־2,500 מ”ר, בשלוש קומות, והוא יכלול מרלו”ג בשטח 800 מ”ר שישלח חבילות לכל הארץ, סניף בקומת הקרקע בשטח של 1,200 מ”ר, ומשרדי החברה והמטה של הקבוצה בשטח של 500 מ”ר.
נערכים לכניסתה של רשת ג'מבו היוונית
זול סטוק, שבבעלות אדיר ונונו וסהר כוכבי, נרכשה על ידי רשת המזון יוחננוף ומתרחבת גם היא בתוך סניפי רשת המזון, אך גם עם סניפים עצמאיים בגודל של 1,500-500 מ"ר. זול סטוק לא תיכנס לקניונים בגלל דמי השכירות הגבוהים בהם. "אנחנו לא יודעים לשלם שכירויות של קניונים", אומר ונונו. "אם אכנס לקניונים, לא אצליח לתת לצרכנים שלי מוצרים במחיר נמוך. יש שני שחקנים בשוק הזה, זול סטוק ומקס סטוק". לרשת יש 62 סניפים ועוד תשעה סניפים בהקמה. בכל אחד מהם יושקעו 1.5-1 מיליון שקל בממוצע, ועד ספטמבר ייפתחו כל תשעת הסניפים שיוקמו בין היתר בבני ברק, בחיפה, בטבריה ובירושלים.
מלבד כל אלה, השוק נערך גם לכניסתה של רשת ג’מבו היוונית, שקבוצת פוקס קיבלה את הזיכיון לפתיחת חנויות שלה בישראל. פוקס כבר חתמה על שטחים לחנויות שחלקן ישתרעו על 10,000 מ”ר, שטחים שבענף הקמעונאות לא נפתחו רבים כמותם בישראל.
3 צפייה בגלריה
סניף מקס סטוק
סניף מקס סטוק
סניף מקס סטוק
(צילום: עמית שעל)
"אחרי שהקהל בישראל התנפל על אתרים בינלאומיים כמו אמזון ועלי אקספרס כחלופה זולה לחנויות הקמעונות המסורתיות, הוא התחיל להגדיל קניות בחנויות הסטוק ואלו צמחו בהיקפים גדולים, ובפרט בתקופת הקורונה, שבה החנויות הללו ניצלו את היעדר הפיקוח עליהן”, מסביר תמיר בן שחר, מנכ”ל חברת הייעוץ הכלכלי צ’מנסקי בן שחר. קהלי היעד מעדיפים לקנות מוצרים ספציפיים בחנויות מתמחות להלבשת הבית, אבל את כל ההשלמות — מוצרי אמבטיה, ציוד למשרד, משחקים לילדים ופיצ’פקס — הם רוכשים בחנויות הסטוק, שמציעות מחיר נמוך לאורך כל השנה, בניגוד לרשתות הממותגות שמקיימות מבצעים עונתיים.
"עד היום רשתות הסטוק הסתפקו בעיקר בחנויות רחוב או במרכזי קניות פתוחים, שבהם דמי השכירות נמוכים. בדומה למתרחש בשוק הסופרמרקט, 'חנויות המחיר' הגדולות שפועלות בשטח 3,000-2,500 מ"ר ממוקמות מחוץ לערים, ונוסעים אליהן במיוחד. בשכונות, ליד הבית, ממוקמות חנויות הנוחות וחנויות יקרות, קטנות, ובשטחים של 200 מ"ר עד 1,500 מ"ר.
3 צפייה בגלריה
תמיר בן שחר מ משרד היעוץ השיווקי צמנסקי בן שחר
תמיר בן שחר מ משרד היעוץ השיווקי צמנסקי בן שחר
תמיר בן שחר
(צילום: אלעד גרשגורן)
“רשתות הסטוק הבינו שיש להן ביקושים גוברים מצד הקהל, ובמקביל גם לקניונים יש צורך למצוא דיירים חדשים ולשדרג את התמהיל ולהפוך אותו לטרנדי ומיוחד. לכן הן פותחות חנויות במרכזים העירוניים, בקניונים וברחובות הערים”.
לדבריו, בעוד חנויות אופנה פרטיות מתקשות לשרוד, ורבות מהן הפסיקו לפעול בקורונה, רשתות גדולות דווקא מגדילות חנויות בקניונים והופכות חלק מהשטח למחסן אחורי שמקל בשילוח מיידי ומהיר: "חנויות האופנה הרגילות מצמצמות את שטחי החנויות, ולהערכתי גם הרשתות הארציות, שטרם הפנימו את הצורך בהקטנת שטחי החנויות שלהן ומבזבזות הוצאות ותורמות להכנסות בעלי הקניונים, ישנו התנהלות בעתיד. חנויות האופנה תפסו פעם 60%-50% מהיצע שטחי הקניון, ולהערכתי הן יתפסו לכל היותר 40%-30% בלבד בעתיד הקרוב. בינתיים חנויות הסטוק מגדילות שטחים על חשבון רשתות האופנה".