סגור

המשק ממשיך להתאושש: שיעור האבטלה במאי - פחות מ-10%

עמד על 9.6% - שפל מאז פרוץ משבר הקורונה. לפי הלמ"ס, שיעור האבטלה בחישוב המצומצם, בו משתמש האוצר, ירד ל-6.7%. לפי ההערכות, לאחר סיום תשלומי דמי האבטלה בתחילת יוני, יירד שיעור המובטלים בצורה ניכרת - שכן רבים ייאלצו לחזור ולחפש עבודה

המשק ממשיך להתאושש. לראשונה מתחילת משבר הקורונה, אחוז המובטלים בחישוב המרחיב של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ירד מ-10%, ועמד במחצית הראשונה של מאי על 9.6%. אחוז המובטלים בחישוב המצומצם, בו משתמש האוצר, ירד ל-6.7%. כך עולה מנתונים מסקר כוח האדם שמפרסמת היום (ב') הלמ"ס. עם זאת, סביר להניח שבמחצית השנייה של מאי, בה נערך מבצע שומר החומות, מגמת הירידה בשיעור האבטלה נבלמה.
בשל הקרבה לסוף יוני, המועד בו מסתיימים תשלומי דמי האבטלה למובטלי הקורונה, לנתוני מאי כבר אין השפעה על התשלום. כל מובטלי הקורונה יקבלו דמי אבטלה עד סוף יוני, אם כי רובם יקבלו רק 90% החל מה-26 במאי. בשבוע שעבר פורסם כי שר האוצר ישראל כץ מתכוון להאריך את תשלום דמי האבטלה בחודש עד שלושה חודשים, בצמוד לגיל ולמספר הילדים. ההסדר הזה רלבנטי, כמובן, רק אם כץ ימשיך בתפקידו. שר האוצר המיועד בממשלת השינוי, אביגדור ליברמן, הבהיר לא פעם שהוא נגד הארכת החל"ת - להוציא קבוצות ייחודיות.
הלמ"ס מפרסמת שלושה נתוני אבטלה עיקריים בתקופת הקורונה:
אחוז הבלתי מועסקים (מובטלים בהגדרה הקלסית – אנשים ללא מקום עבודה שמחפשים עבודה) ירד מ-5.3% במחצית השנייה של אפריל ל-5%, שהם 199 אלף איש, במחצית הראשונה של מאי. לנתון זה מעט מאוד משמעות בתקופת הקורונה, בגלל הכמות הגדולה של אנשים בחל"ת וכן של אנשים שפוטרו ואינם מחפשים עבודה. זאת, אם בגלל ההנחה שאי אפשר למצוא עבודה ואם בגלל דמי האבטלה שניתנים עד יוני. בנוסף, הנתון החצי חודשי של הבלתי מועסקים נתון לתנודות גדולות ובלתי מוסברות. ממילא, קשה מאוד להסתמך עליו להערכת מספר מחפשי העבודה ללא מעסיק במשק.
אחוז הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל שבוע הסקר מעבודתם ירד מ-7.9%, שהם 323 אלף איש, במחצית השנייה של אפריל, ל-6.7%, שהם 268 אלף איש, במחצית הראשונה של מאי. ההגדרה של נעדרים בכל שבוע הסקר מעבודתם אמורה לאתר את הנמצאים בחופשה ללא תשלום. הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל השבוע זהו הנתון המצומצם, באמצעותו מודד משרד האוצר את האבטלה.
1 צפייה בגלריה
משרדי שירות ה תעסוקה 3.6.18
משרדי שירות ה תעסוקה 3.6.18
שירות התעסוקה
(צילום: באדיבות שירות התעסוקה )
הנתון המרחיב של הלמ"ס כולל את הבלתי מועסקים, אנשים שנעדרו כל השבוע מעבודתם וכן אנשים שאיבדו את מקום עבודתם בתקופת הקורונה ואינם מחפשים עבודה. זהו הנתון הקרוב יותר למצב בשטח. שעור האבטלה לפי החישוב המרחיב ירד מ-10.6%, שהם 446 אלף מובטלים במחצית השנייה של אפריל, ל-9.6%, שהם 399 אלף איש, במחצית הראשונה של מאי. סביר להניח שלאחר סיום תשלומי דמי האבטלה ביוני, הנתון הזה ייקטן בהרבה - שכן רבים יאלצו לחזור ולחפש עבודה.