סגור

מאי הנורא: שוק הקריפטו מסכם עוד שבוע תנודתי

חדשות רעות בעיקר מסין טילטלו החודש את שוק המטבעות הדיגיטלייים - הביטקוין מחק עד כה במאי 37%; בשפל שלו בשבוע שעבר איבד יותר ממחצית משוויו ונפל עד למחיר של 30 אלף דולר, והשבוע הוא לא מצליח להתרומם; האת'ר דווקא מתחזק השבוע ב-10%, למרות ירידה יומית של 10%; הביטקוין נחתך היום ב-8% עד למחיר של 36 אלף דולר

המשקיעים בשוק המטבעות הווירטואליים רוצים לשכוח את חודש מאי ולדהור לעבר יוני: הביטקוין, האת'ר, הדוג'קוין ושאר המטבעות הדיגיטליים מסכמים חודש מטלטל (שיסתיים ביום שני הבא), ושבוע מתון, שייחשב להישג לעומת קודמו.


ברקע למגמה הלא ברורה בו נמצא השוק: ההגבלות החדשות מצד סין, ארה"ב שמקשיחה עמדות ואחד בשם אלון מאסק שעשה סיבוב פרסה ביחס לקריפטו (ואז חוזר בו) - כל אלה הקפיאו את דמם של המשקיעים שחוו מפולת חודשית, שהתמקדה בעיקר בשבוע שעבר, עם דיווח שלילי על הקריפטו כמעט בכל יום, לעתים אף פעמיים ביום (סין, הונג קונג).

1 צפייה בגלריה
ביטקוין לוהט קריפטו מטבע וירטואלי
ביטקוין לוהט קריפטו מטבע וירטואלי
הביטקוין נפל בשבוע שעבר עד למחיר של 30 אלף דולר
(צילום: שאטרסטוק )

אך גם השבוע לא שב הקריפטו למסלול שהתרגל אליו עד כה ב-2021. תנודתיות נרשמה גם השבוע, ושיאה היום עם ירידה חדה - הביטקוין נחתך ב-8% עד למחיר של 36 אלף דולר (שוויו עתה כמעט 50% פחות מהשיא). סה"כ נרשמת במטבע ירידה שבועית של 2.6%. בסיכום חודשי רושם המטבע עד כה נפילה של 37%.
האת'ר, המטבע השני בגודלו לפי שווי שוק, נסוג היום ב-10% למחיר של 2,500 דולר למטבע (השיא עומד על 4,382 דולר). אך בסיכום שבועי דווקא מתחזק המטבע ב-10%. הדוג'קוין נחלש ב-8% לשווי של 31 סנט למטבע, אף הוא פחות ממחצית משיאו. הריפל נופל היום ב-12%.
ביום שני האחרון עוד קיוו המשקיעים לשינוי מגמה אחרי זינוק במטבעות (הביטקוין קפץ ב-11%), אך מאז ועד אתמול המטבע דשדש והיום כאמור רושם ירידה חדה ומתקרב לרמה הנמוכה שרשם בשבוע שעבר.

סין, ארה"ב, אבל בעיקר סין
השוק נחנק מדיווחים שליליים: בשישי שעבר הודיעה סין על הגבלה אפשרית של כריית המטבע בשטחה. כשבמקביל, סגן ראש הממשלה הסיני Liu He קרא להגביר את הרגולציה על שוק המטבעות הדיגיטליים: "הכרחי למשול ביד חזקה על אופן כריית הביטקוין ואופי המסחר בקריפטו בכלל, ולהיות נחושים למנוע זליגה של סיכונים שמחוללים משקיעים עצמאיים לסביבה כולה", אמר.
יומיים קודם לכן הודיע הבנק המרכזי בסין (People’s Bank of China) כי השימוש במטבעות וירטואליים כחלק מהמסחר במדינה אסור, מכיוון שהם אינם מטבעות סחר חליפין אמיתיים. ההכרזה של הבנק הסיני הובילה למחיקה של טריליון דולר משווי שוק מטבעות הקריפטו, ביום אחד.
בעקבות הדברים, הביטקוין איבד מחצית משוויו מאז השיא שרשם - צלל עד מחיר של 30 אלף דולר. השיא כאמור עומד על כמעט 65 אלף דולר למטבע. מטבעות פופולריים נוספים כמו האת'ר והדוגקוין רשמו נפילות דומות.
באותו יום שהודיעה סין כי היא בוחנת הגבלה של כריית המטבע, יצאה הודעה מהונג קונג, טריטוריה נוספת שנמצאת בשליטת סין: בהודעה נמסר כי פלטפורמות מסחר במטבעות וירטואליים הפועלות שם יידרשו לרישיון - והן יוכלו לספק שירותים רק למשקיעים מקצועיים המחזיקים בתיק ששוויו לפחות 1.03 מיליון דולר, כך לפי דיווח ברויטרס.
ארצות הברית תרמה אף היא את חלקה בנפילות של שוק הקריפטו באותו שבוע, עם הודעת משרד האוצר כי יערב את מס הכנסה - ישית מיסוי על כל תשלום בקריפטו של מעל ל-10 אלף דולר.
מי שהאיר מעט על השוק החבוט הוא גולדמן זאקס בסקירה חיובית על הקריפטו: בסקירה מעודכנת ששלח גולדמן זאקס למשקיעים, נאמר כי הביטקוין דומה לכל נכס אחר להשקעה.
"הביטקוין נחשב עתה נכס להשקעה לכל דבר. יש בו רמת סיכון חריגה, אחד הגורמים לכך הוא העובדה שמדובר במשהו חדש יחסית שנמצא בשלב האימוץ", ציין מאתיו מק-דרמוט (Mathew McDermott), ראש המחלקה הגלובלית לנכסים דיגיטליים בגולדמן זאקס.
אך מי שבעצם הצית את הסנטימנט השלילי בשוק הוא מנכ"ל טסלה אלון מאסק, שאמר בתחילת השבוע שעבר כי יצרנית הרכב הקפיאה את האפשרות לרכוש את כלי הרכב שלה תמורת ביטקוין. מאסק שלח לאחר מכן הודעות סותרות בנוגע לקריפטו. בציוץ אחד הוא רמז כי טסלה מכרה את אחזקותיה בביטקוין (בשווי 1.5 מיליארד דולר), ובציוץ מאוחר יותר הוא הבהיר שהיא לא עשתה זאת.