סגור

בלעדי
המוסדיים יתנגדו לשכר כחלון ביונט קרדיט

תנאי התגמול של כחלון - שכוללים שכר בעלות של 8.3 מיליון שקל בשנה - יעלו להצבעה בעוד חודש בדיוק. על מנת שהשכר יאושר, יש צורך ברוב שבמסגרתו לפחות 2% מבין בעלי מניות המיעוט, שמחזיקים ב־26% מיונט קרדיט

הגופים המוסדיים צפויים להצביע נגד אישור תנאי התגמול של שר האוצר לשעבר משה כחלון כיו"ר חברת האשראי החוץ־בנקאי יונט קרדיט, כך נודע ל"כלכליסט". תנאי התגמול של כחלון - שכוללים שכר בעלות של 8.3 מיליון שקל בשנה - יעלו להצבעה בעוד חודש בדיוק, ב־23 ביוני. על מנת שהשכר יאושר, יש צורך ברוב שבמסגרתו לפחות 2% מבין בעלי מניות המיעוט, שמחזיקים ב־26% מיונט קרדיט.
הגוף שמחזיק בנתח הגדול ביותר בחברה הוא בית ההשקעות איילון (3.45%) המקבל ייעוץ בנושא מחברת עמדה שטרם קבעה את עמדתה. עם זאת, קרן עמרם, מנכ"לית קרנות הנאמנות של איילון, אמרה ל"כלכליסט" כי "אנחנו מתנגדים לשכר בעלות של יותר מ־3.5 מיליון שקל בשנה באופן אוטומטי. בלי קשר לעובדה שמדובר בכחלון — נתנגד. לא נשנה את דעתנו בגלל טלפונים שמטרתם לשכנע".
1 צפייה בגלריה
משה כחלון מסיבת עיתונאים אסטרטגיית היציאה משבר קורונה
משה כחלון מסיבת עיתונאים אסטרטגיית היציאה משבר קורונה
שר האוצר לשעבר משה כחלון
(צילום: לע"מ)
במערכת הפיננסית נשמעת ביקורת על השכר שכחלון מבקש, משום שכשר אוצר הוא הוביל לאישור חוק הגבלת שכר הבכירים במערכת הבנקאית, שקבע תקרה של 3.5 מיליון שקל בשנה.
גופים מוסדיים נוספים שמחזיקים במניות יונט קרדיט הם מיטב דש, הפניקס, הראל, פסגות ומגדל. בחברת אנטרופי, שמייעצת למיטב דש בנושא, צפויים להתנגד גם כן. באנטרופי מסבירים שטרם ניתחו את נתוני החברה לעומק, אולם כבר מתריעים כי אישור השכר ייצור עיוות בענף הפיננסים. שכן במצב כזה יו"ר של חברת אשראי חוץ־בנקאי קטנה, שנסחרת בשווי שוק של כ־185 מיליון שקל, ישתכר משמעותית יותר ממקביליו בחברות גדולות יותר. כמו כן, השכר המבוקש לכחלון חורג ממדיניות התגמול של יונט קרדיט עצמה, ובאנטרופי נוטים להתנגד במצבים כאלו, אם כי יש לכך חריגים, למשל, הראל ויזל בפוקס.
עד למועד האסיפה ינסו בעלי השליטה ביונט קרדיט — צחי עזר, שי פנסו ושלמה אייזק (74% יחד) — להשיג את הרוב הדרוש מבין מבעלי מניות המיעוט על מנת לאשר את תנאי השכר של כחלון. "יהיו כאלה שיבינו מה שר אוצר לשעבר, עם קשרים והבנה עמוקה במערכת הבנקאית, יוכל לעשות למען החברה, ויכול להיות שהם יסכימו לשכר", אמרו בכירים בחברה. נימוק נוסף שיעלו בעלי השליטה מול יתר בעלי המניות הוא שעיקר התגמול של כחלון הוא הוני. מדובר על אופציות לרכישת מניות במחיר מוזל, כאשר ההטבה נאמדת בשווי של 6.1 מיליון שקל. זו עלות מרכיב האופציות המוענקות לכחלון כחלק מתנאי העסקתו לשנת כהונתו הראשונה. את האופציות יהיה ניתן לממש לאורך חמש שנים בכפוף ליעדים בהיקף תיק האשראי של החברה בעת המימוש. חלק מהאופציות יבשילו בתוך שנתיים אם תיק האשראי של החברה יעמוד על יותר מ־250 מיליון שקל; נתח נוסף לאחר שלוש שנים אם התיק יעלה על 290 מיליון שקל; והמנה האחרונה אם היקף תיק האשראי יעבור את ה־800 מיליון שקל. כיום תיק האשראי של יונט קרדיט מסתכם ב־170 מיליון שקל, כך שהיעד של כחלון לקבלת מלוא התגמול הוא להגדיל את התיק פי כמעט 5 בתוך חמש שנים. מעבר לתגמול ההוני, השכר המבוקש של כחלון מורכב מדמי ניהול של 1.3 מיליון שקל בשנה ומענק של 864 אלף שקל.
רכיב התגמול ההוני אמנם מותנה ביעדים, אך גם הוא חורג ממדיניות השכר של יונט קרדיט. מדיניות זו קובעת כי התגמול ההוני יכול להיות גבוה ב־150% מרכיבי המזומן בשכר, ואילו בתנאי השכר המבוקשים לכחלון הרכיב ההוני גבוה ב־270% מרכיב המזומן.