סגור

ישראל הציבה יעד עלוב לצמצום פליטת הפחמן

לפי התוכנית הראשונה של משרד האנרגיה, ישראל תפחית 30% מהפליטות עד 2030 ו-80% עד 2050, רחוק מאוד מהיעדים בעולם. בנוסף, טיוטת הצעת חוק של המשרד להגנת הסביבה הציבה יעד להפחתת 73% מהפליטות עד 2050, אולם אין לה היתכנות בגלל חוסר תפקוד הממשלה

בכל הנוגע למאבק במשבר האקלים, יש לישראל מקום של חוסר כבוד ברשימת המדינות שלא ממהרות לפעול. כעת יש רק שתי תוכניות מקומיות לצמצום פליטות, אף אחת מהן לא מרשימה בהיקפה: תוכנית שפרסם באפריל משרד האנרגיה מציבה יעד עלוב של הפחתת פליטות במשק האנרגיה לבדו ב־30% עד 2030 וב־80% עד 2050 - רחוק מאוד מהתחייבויות של מדינות אחרות או מהיעדים שקבעו מדעני אקלים (50% עד 2030, איפוס מלא עד 2050); טיוטת הצעת חוק אקלים, שגיבש המשרד להגנת הסביבה, מדברת על הפחתת פליטות בכלל המשק של 73% עד 2050, ומציבה יעד לא שאפתני של גיבוש תוכנית לאומית להפחתת פליטות עד סוף 2025.

להצעת החוק אין שום היתכנות כל עוד אין בישראל ממשלה מתפקדת. בינתיים, ההיסמכות על תקציב המשכי מובילה להמשך ההשקעות בתשתיות נפט. תרחיש שבו ישראל מפסיקה השנה את ההשקעה בתשתיות אלו, כפי שממליצה IEA, אי אפשר לדמיין.

1 צפייה בגלריה
פליטת גז חממה מתאן התחממות גלובלית
פליטת גז חממה מתאן התחממות גלובלית
פליטת מתאן
(צילום: רויטרס )
כל זה, עוד מבלי לעסוק בחוסר המוכנות של ישראל להשפעות משבר האקלים: ירידה חדה בכמויות המשקעים, בצורות ממושכות ועלייה משמעותית בטמפרטורה הממוצעת שמורגשות כבר עכשיו.
אלו ישפיעו על אספקת המים, על התברואה בישראל ואף על המצב הגיאו־פוליטי. תהליכים אלו דורשים הערכות ארוכת טווח בדמות תוכנית אסטרטגית והשקעות משמעותיות. אך מהלכים לכיוון זה שואפים כעת לאפס.