סגור

יחד ממשיכים
"שילוב ערבים חייב להתקיים גם בשדה הפוליטי, לא רק בכלכלה"

"חברה משותפת היא אינטרס ישראלי, אך היא תתאפשר רק כשתקום מדינה פלסטינית", אומר אורני פטרושקה, יזם הייטק לשעבר, וכיום יו"ר משותף של יוזמות אברהם. "למרות השפל שבו אנו מצויים, הסיכוי לשיקום החברה טוב מתמיד"

"אני עד היום משמש יו"ר משותף של "יוזמות אברהם" הגוף המוביל בתחום יחסי יהודים ערבים בישראל — מה שהיה קרן אברהם. אם לא הייתי מאמין שחיים משותפים אפשריים לא הייתי ממשיך להיות מעורב", אומר יזם ההייטק אורני פטרושקה.
לדבריו המצב כעת מורכב כי יש קשר הדוק בין המצב בישראל לסכסוך הישראלי־פלסטיני בכלל. "אנחנו לא יכולים לדרוש מערביי ישראל להתעלם ממה שקורה במזרח ירושלים: כשיש בלגאן באל עקצא, או כשהם רואים מה שקורה בשיח ג'ראח, בשטחים או את מה שקורה בעזה.
"למנכ"ל המשותף של יוזמות אברהם, יש משפחה שחיה בעזה. הוא עובד פה על שילוב ושוויון לאזרחי ישראל, בשעה שקורה מה שקורה בעזה, אז גם על האנשים הכי מחויבים לנושא של שילוב ושווין זה משפיע. אגב, הם לא אוהבים את המונח דו קיום, כי דו קיום יש גם בין הסוס לבין רוכבו".
2 צפייה בגלריה
רכב עולה באש בעימותים ב לוד
רכב עולה באש בעימותים ב לוד
רכב עולה באש בעימותים בלוד, בשבוע שעבר. "להשפיע על קצב ריפוי החברה"
(צילום: איי אף פי)
פטרושקה מדגיש ש"קידום כלכלי הוא לא חזות הכל. העובדה שמדירים אותם מכניסה לקואליציה — מה שסוף סוף חדר לשיח בגלל מצוקה של בנימין נתניהו — מקוממת. למה שלא תהיה להם שותפות פוליטית במה שקורה פה?
"לכן למרות שראיתי את ההתקדמות בצד הכלכלי, עם התפעלות במה שקורה בעולם הבריאות, הרפואה וכו' ששם השילוב הכי מוצלח — התנאים לשוויון עדיין רחוקים מלהתממש".
פטרושקה מודה שאירועי הלינץ' האחרונים "טלטלו אותי — אבל לא הפתיעו אותי. אני ידעתי שאנחנו יושבים על חבית שיכולה להתלקח וזה מתלקח כשיש אינטרס. לדברים האלה יש מחזוריות מסוימות, אני זוכר את המהומות של אוקטובר 2000, ואת צוק איתן ב־2014 — שאזרחים ערבים לא יכלו ללכת לקניון ולדבר בשפתם. לפעמים אחרי משברים מגיעים למקום גבוה יותר או נמוך יותר מהפעם הקודמת".
2 צפייה בגלריה
איש העסקים אורני פטרושקה מהנדס ו יזם היי טק מ מייסדי כרומטיס
איש העסקים אורני פטרושקה מהנדס ו יזם היי טק מ מייסדי כרומטיס
אורני פטרושקה
(צילום: צביקה טישלר)
פטרושקה מוסיף ש"זו תקופת משבר אבל אני מאמין שנצא מזה. מה שאני רואה בשתי היממות האחרונות זה התגייסות אדירה של יהודים וערבים שמנסים לדון במשבר שאליו נקלענו, להוקיע את האלימות, לשפר את המצב — הרוב הדומם פחות דומם עכשיו, זו תופעה מצוינת בעיני.
על השאלה אם עוד שבועיים זה גם יהיה ככה. משיב פטרושקה בגישה אופטימית: "יש פה תקופות קשות אבל אנחנו נצא מזה. הנשיא המנוח שמעון פרס אמר שהאופטימי והפסימי מתים אותו דבר אבל חיים לגמרי אחרת. אני בוחר להיות אופטימי.
"נכון שזה רגע שפל חמור במיוחד, אבל התשתית לשיקום היא דווקא טובה מאי פעם. תראי מה שקרה בקורונה עם צוותי הרפואה הערביים, ההשתלבות שלהם בכלכלה, העובדה שמדברים על לשלב אותם סוף סוף בשותפות פוליטית, יש מגמות מאקרו שהן חיוביות, יש טענה שהתגובה הנוכחית היא אפילו תגובת נגד למגמות האלה. אנחנו יכולים להשפיע על הריפוי, ועל קצב הריפוי. חלק מזה הוא גם להילחם בחוק הלאום".
אשר לתפיסות שלו אומר פטרושקה שאלו "לא התערערו — כי לא אני חייתי באשליות לפני כן. יש איזו שאיפה בציבוריות הישראלית שערביי ישראל יתנתקו מהעם הפלסטיני ויהיו רק ישראלים, שיזדהו עם מדינתם, זו שנלחמת בבני עמם — וזה לא יקרה.
"ברור ששום דבר מהדברים שנאמרו כאן אינו מצדיק ללינץ'. אך יש גם אלימות מהצד היהודי — וגם זו סיטואציה קשה שיש לטפל בה. ועל כן בלי פתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני לא תיפתר הבעיה. הדברים קשורים אחד בשני. כשתהיה מדינה פלסטינית זו תהיה בחירה עבור הערבים להישאר ישראלים.