סגור

בלעדי לכלכליסט
שלמה אליהו לוחץ: ניסיון שני למינוי רון־טל ליו"ר

בעל השליטה במגדל מפעיל מכבשים כדי להביא למינוי ובדירקטוריון חוששים מדחיקת המנכ"ל הצידה. אתמול הוא תקף את הדירקטורים שהתנגדו למינוי, והיום יגיע רון־טל לישיבה בניסיון לקנות את אמונם

ההתנגדות של דירקטורים במגדל למינויו של יפתח רון־טל ליו"ר כבר עתה נובעת בראש וראשונה מהחשש כי רון־טל יאפיל על המנכ"ל רן עוז ויפגע בתפקודו.
רון־טל, המכהן כיו"ר חברת החשמל, יופיע היום בפני דירקטוריון החברה־האם מגדל אחזקות ביוזמת בעל השליטה שלמה אליהו. הוא ינסה להרשים את חברי הדירקטוריון ולשכנע אותם לאשר את מינויו ליו"ר מגדל ביטוח. אתמול נכשל הניסיון הראשון של בעל השליטה להעביר את המינוי.
3 צפייה בגלריה
מימין: שלמה אליהו בעל חברת הביטוח אליהו רן עוז
מימין: שלמה אליהו בעל חברת הביטוח אליהו רן עוז
מימין: שלמה אליהו ורן עוז
(צילומים: טל שחר, תומי הרפז)
זהו התפקיד המשמעותי בדירקטוריונים של הקבוצה ומי שייבחר ימלא את מקומו של מוטי רוזן, שאולץ לעזוב במרץ האחרון אחרי שלושה חודשים בתפקיד. אליהו נתקל באופוזיציה של חברי דירקטוריון מגדל אחזקות, רובם צידד בהצעה נגדית שבציג כרמי גילון, ראש השב"כ לשעבר וחבר חדש יחסית בדירקטוריון.
גילון הציע למנות יו"ר זמני לחצי שנה ואז לבחון את מועמדותו של רון־טל. משלהצעה זו הסתמן רוב, נעל אליהו את הישיבה בלי לקבל החלטות.
עם זאת הוחלט שבישיבה הקרובה יגיע רון־טל להופעה בפני הדירקטוריון של מגדל אחזקות, כדי שחבריו יתרשמו ממנו. אליהו כעס על חברי הדירקטוריון על שלא תמכו בדעתו.
בדירקטוריון מגדל אחזקות מכהנים חמישה נציגים שמונו מטעם אליהו וחברים גם בדירקטוריון מגדל ביטוח. החמישה הם גילון, גבי פיקר, אריה מינטקביץ', עוזי מוסקוביץ' וחיים רמון.
רמון היה זה שהוביל את ההצעה למנות יו"ר זמני לחצי שנה, והוא גם המועמד המוביל לתפקיד. הרעיון מאחורי ההצעה היא שהחברה זקוקה להתייצבות בחודשים הקרובים, ואת זה תוכל להשיג רק באמצעות יו"ר זמני מבין חברי הדירקטוריון הנוכחי, שמכירים את הנפשות הפועלות בה.


עוז ייצב את החברה ברמת המניה והתוצאות
אותם דירקטורים חוששים מהגעתו של רון־טל, שאותו הם מגדירים כ"מנכ"ל בפועל של חברת החשמל". לדבריהם, רון־טל ינסה לקחת סמכויות של מנכ"ל החברה על חשבונו של רן עוז, שמונה לתפקיד באוגוסט 2019. תחת ניהולו של עוז עלתה מניית מגדל ב־29% והחודש שווי החברה הגיע לכמעט 4.9 מיליארד שקל.
הפעם האחרונה שבה נסחרה החברה לפי שווי שוק שכזה היתה קיץ 2014. אליהו רכש את השליטה במגדל ב־2012 לפי שווי של 6 מיליארד שקל - פרמיה של 12% על שווי השוק של החברה באותה העת שעמד על 5.4 מיליארד שקל. תחת שליטת אליהו החברה לא ידעה נחת ושווי השוק שלה הגיע לשפל של קצת פחות מ־2 מיליארד שקל ב־2016.
עוז הצליח לייצב את החברה ולהביא אותה לתוצאות מרשימות יחסית ב־2020. מגדל סיימה את השנה ברווח של 537 מיליון שקל לעומת רווח של 640 מיליון ב־2019. עיקר השיפור נבע מהרבעון הרביעי של 2020, שבו הושג רווח של 552 מיליון שקל, שלמעשה העביר את החברה לרווחיות.

3 צפייה בגלריה
יפתח רון טל יו"ר חברת החשמל ועידת התחזיות
יפתח רון טל יו"ר חברת החשמל ועידת התחזיות
יפתח רון טל
(צילום: אולפן כלכליסט)

אליהו מתעקש על מינוי יו"ר קבוע - ומיד
אליהו רכש את השליטה במגדל בשלהי 2012 וידע קרבות רבים בשנים הראשונות שלו בה. זאת מול הממונה על שוק ההון והביטוח לשעבר עודד שריג, ובעיקר מול ניר גלעד, שהיה היו"ר עד 2020. גלעד התעמת מול אליהו על שורה של נושאים, עד שנאלץ לעזוב.
בישיבה ניסה רמון לשכנע את אליהו להעמיד את רון־טל לבחירה כדירקטור מן המניין, ולהעמיד אותו לבחירה ליו"ר רק כעבור חצי שנה, אחרי שהדירקטוריון יכיר אותו והוא עצמו יכיר את החברה מקרוב. הנימוק היה שבמקרה של מוטי רוזן, מהלך דומה של מינוי מיידי ליו"ר לא צלח. אליהו סירב ומתעקש על מינוי מיידי של רון טל כיו"ר. הוא אף דחה הצעה להחליט בעצמו מי מבין הדירקטורים המכהנים ימונה ליו"ר זמני.
כמי שהשקיע מיליארדים ברכישת השליטה, אליהו מעוניין להוביל את החברה בדרך שלו, והכוונה בראש וראשונה היא לשאלת הסוכנים. אליהו מאמין בעבודה עם סוכני ביטוח ואילו עוז סבור שהחברה צריכה להתמקד בפעילותה עם הסוכנויות שלה עצמה ובאמצעות מכירת ביטוחים ישירים.
חילוקי דעות אלה, סבורים בדירקטוריון, הביאו את אליהו למצב שבו הוא מתקשה לעבוד עם עוז. אחרי עזיבת רוזן, כך לדבריהם, היה אליהו שמח להיפטר גם מהמנכ"ל. עם זאת, עד היום אליהו לא התבטא בשום פורום נגד המנכ"ל ואף שיבח אותו.
אליהו התבטא בחריפות, גבי פיקר השיב
אתמול בישיבת הדירקטוריון של מגדל אחזקות הגיב אליהו בכעס רב כלפי הדירקטורים שהתנגדו למהלך שלו, והתבטא בחריפות בעיקר כלפי גבי פיקר, שהשיב לו במילים קשות. פיקר נחשב לאחד הדירקטורים היותר מקורבים לאליהו, וההיכרות ביניהם היא רבת שנים.
אליהו הפעיל לחץ על הדירקטורים מטעמו לתמוך במהלך, גם לאחר הישיבה ולקראת הישיבה היום. חלק מהדירקטורים חוששים כי תמיכה ברון־טל, אחרי ההתנגדות אתמול, תיתפס כאילו יותר מטובת החברה, טובתם האישית עומדת לנגד עיניהם. הקדנציה של החמישה מסתיימת בנובמבר ואז יכול אליהו להעמיד לבחירה דירקטורים אחרים מטעמו; זהו שוט שקשה לזלזל בו, לאור העובדה שהשכר עבור ישיבות דירקטוריון במגדל מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש.
ההערכות הן שלפחות חלק מהדירקטורים במגדל אחזקות שהתנגדו למהלך אתמול יתמכו בו היום, ושאליהו, ששם את כל כובד משקלו על ההחלטה, יצליח להעביר אותה. עם זאת, הדיון בחברה־הבת מגדל ביטוח שיתקיים בהמשך צפוי להיות שונה.