סגור

סין בצעד הבא לעבר היואן הדיגיטלי: אנט תאפשר תשלומים במטבע

חודש אחרי שבייג'ינג הודיעה רשמית כי היא מתכננת להנפיק מטבע יואן דיגיטלי: אנט גרופ, שבשליטת ענקית המסחר המקוון הסינית עליבאבא, תאפשר לחלק מעשרות מיליוני משתמשי הבנק המקוון שלה לשלם באמצעות המטבע; 60 מדינות מפתחות כיום גרסה דיגיטלית של המטבע הרשמי שלהן, ארה"ב לא אחת מהן


הממשלה בבייג'ינג מתקדמת עם השקת המטבע הדיגיטלי של סין – היואן הדיגיטלי. לפי דיווחים ב-CNBC הבנק המקוון של אנט גרופ – הזרוע הפיננסית של עליבאבא – יאפשר לחלק ממשתמשיו לקשר את חשבון הבנק שלהם עם היואן הדיגיטלי. כך, יתאפשר למשתמשים לשלם באמצעות המטבע דרך הארנק הדיגיטלי של הבנק המקוון השייך לאנט. לפלטפורמת Mybank של אנט יש כ-35 מיליון משתמשים נכון לסוף 2020.


היום ניתן להשתמש ביואן הדיגיטלי שמכונה e-CNY בשורת עסקים פיזיים שמשתתפים ב"פיילוט", וגם באפליקציית המסחר הפופולארית JD.com. באפריל דווח כי הבנק המרכזי הסיני אישר ל-JD.com לשלם לחלק מעובדיו באמצעות היואן הדיגיטלי.

1 צפייה בגלריה
כסף מזומן יואן שטרות סין בנקאית סינית
כסף מזומן יואן שטרות סין בנקאית סינית
בנקאית סינית מחזיקה בשטר של 100 יואן
(צילום: גטי אימג'ס)

לפי דיווחים של סוכנות הידיעות "רויטרס" מפברואר, גם WeBank, הבנק הדיגיטלי של טנסנט, יקח חלק בפיילוט של היואן הדיגיטלי. בממשל הסיני מציינים כי למטבע רמות פרטיות גבוהות, בטענה כי הבנק המרכזי לא יודע את זהות המשתמשים ביואן הדיגיטלי. יחד עם זאת, הממשלה כן תוכל לקבל נתונים אלו מהמוסדות הפיננסיים שמעבדים את התשלומים ומנהלים את חשבונות הבנק - אם יתבקשו לכך.
בחודשים האחרונים החלו לפרוס בסין מהדורה ניסיונית של המטבע הדיגיטלי ברחבי המדינה. סין מקווה להיות בעלת הבנק המרכזי הראשון בעולם שמנפיק מטבע דיגיטלי והיא מתכננת להרחיב משמעותית את השימוש ביואן לקראת אולימפיאדת החורף שצפויה להתקיים השנה בבייג'ינג.
בשנים האחרונים פעלו בסין לרסן את פעילות שוק הקריפטו, בין היתר כדי לבסס מטבע קריפטוגרפי בשליטת המדינה. עד היום מטבעות בשוק הקריפטו היו משוחררים מריבונותן של מדינות ופעמים רבות בהעדר גורם מסדר אחד. ביזור זה היה גורם מניע ראשוני לבניית התשתית הטכנולוגית שמאפשרת את קיומן של מטבעות הדיגיטליים – הבלוקצ'יין.
מאז שהפך הבלוקצ'יין לגחמת מפתחים מעטים וליברטאנים, התחילו מדינות לראות את הערך שבאימוץ מטבע דיגיטלי בניהול מדינה. בסין יצא הפרויקט לדרך עוד ב-2014 כדרך להדוף את ההשפעה של המטבעות הקריפטוגרפים העולים – בעיקרם הביטקוין. כמו כן במטרה להגביר הכלה פיננסית, לסייע במלחמה בהלבנת הון, ובסופו של דבר גם לצמצם את השימוש במזומן.
לפרויקט צפויות להיות גם כמה תופעות לוואי נחשקות עבור הממשלה הסינית, כמו למשל קבלת נתונים בזמן אמת על ביצוע עסקאות, מה שיאפשר מעקב צמוד יותר אחרי האוכלוסייה הכללית וכל עסקה פיננסית שאלו יבצעו ואולי אף למנוע ממתנגדי משטר לבצע פעולות כלכליות בסיסיות.
המעבר לכלכלה דיגיטלית מוחלטת אף יסייע בהגברת שימושיות המטבע המקומי בעסקאות בזירה הבינלאומית, ואולי אף ימתן את השפעת דומיננטיות הדולר ויקל על סין מהשלכות של סנקציות בינלאומיות.
היום היואן הסיני מהווה 2% מהרזרבות העולמיות בעוד שהדולר מהווה כ-60%. באותה מידה ממש, שליטה אבסולוטית מסוג זה על כל הטרנסאקציות הכלכליות, עלולות להוות גורם סיכון מרתיע עבור עסקים בינלאומיים. זאת במקרה שבו הממשל יחליט להוריד את המתג על המטבע ולמנוע מסיבותיו שלו שימוש שנועד לחברה מסוימת או מדינה אחרת.
על כל מקרה מדובר באירוע מהותי בכלכלה הבינלאומית וכזה שארה"ב קשובה לו במיוחד. בחודשים האחרונים גם יו"ר הפד ג'רום פאוול ושרת האוצר ג'נט ילן התייחסו לאפשרות לבנות דולר דיגיטלי. "אנחנו לא צריכים להיות ראשונים כאן, אנחנו צריכים להיות הכי טובים", אמר פאוול. "הגיוני שהבנקים המרכזיים (בעולם) יסתכלו על הנפקת מטבעות דיגיטליים ריבוניים", אמרה ילן בפברואר.