סגור

נתניהו: נשלים את המעבר לאנרגיות מתחדשות עד 2050

בנאומו בפסגת האקלים הבטיח ראש הממשלה שישראל לא תשרוף פחם עד 2025. הוא אמר עוד כי ישראל הציבה יעד שעד סוף העשור הנוכחי נפיק למעלה משליש מהחשמל שלנו באמצעות אנרגיה מתחדשת. נתניהו הזכיר גם את הטכנולוגיה הישראלית, שיכולה לסייע גם בעולם בשמירה על כדור הארץ. פרופ' עדי וולפסון: "מעבר מפחם לגז טבעי משאיר אותנו עדיין בדלקים פוסיליים"

ישראל תהיה ירוקה לחלוטין בעוד 29 שנים: ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר אחר הצהריים (יום ו') בפסגת האקלים שארגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, כי "התחייבתי להפחית את פליטת הפחמן הדו-חמצני ולהשלים בהצלחה את המעבר מדלקים פוסיליים לאנרגיה מתחדשת בישראל עד שנת 2050".


את נתניהו הציגה שרת האנרגיה האמריקאית, ג'ניפר גרנהולם. היא הסבירה שהמנהיגים שמדברים ביום השני של הוועידה הם כאלו שהמדינות שלהן מובילות פיתוחים טכנולוגיים או כאלו שמובילים בתחום ייצור האנרגיות המתחדשות.
נתניהו אמר בנאומו שהוקלט מראש: "אני יכול לבשר שכבר השגנו התקדמות מרחיקת לכת בשני תחומים: הפחתה משמעותית בתלות שלנו בפחם, והגברה משמעותית של ייצור אנרגיה שִמְשִית (סולארית). בתחום הראשון, ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם בצמצום צריכת הפחם. אם לא תהיינה נסיבות בלתי צפויות, בתוך ארבע שנים מהיום - כלומר עד 2025 - לא תתבצע יותר שריפת פחם בישראל. בתחום השני, במהלך חמש השנים האחרונות הגדילה ישראל את תפוקת האנרגיה שמקורה בקרינת השמש מ-2% לכמעט 10% בשנה זו. הצבנו לעצמנו יעד שעד סוף העשור הנוכחי נפיק למעלה משליש מהחשמל שלנו באמצעות אנרגיה מתחדשת".


בהמשך נאומו, התייחס נתניהו לפיתוחים הטכנולוגיים של ישראל: "אתגר משלים שמונח לפתחנו הוא אגירת אנרגיה סולארית. אני וממשלתי משקיעים מאמצים ניכרים בפתרון האתגר כדי להפוך את ישראל למדינה מובילה בעולם באגירת אנרגיה. הדבר יאפשר לנו לחולל מהפכה אמיתית בשימוש באנרגיה מתחדשת. מאות חברות הזנק ישראליות מתמקדות בפרויקט זה ובנושאים שקשורים בו. החברות הללו כבר קיבלו השקעות של מיליארדי דולרים, והן תקבלנה עוד. אני מאמין שהמדע הישראלי והיצירתיות הישראלית יאפשרו לנו לתרום את חלקנו למעבר העולמי לכלכלה נטולת פליטות של פחמן דו-חמצני".

2 צפייה בגלריה
שדה סולארי לוחות סולאריים אנרגיה ירוקה
שדה סולארי לוחות סולאריים אנרגיה ירוקה
שדה סולארי
(צילום: אתר החברה)

ראש הממשלה הזכיר גם את החדשנות הישראלית בתחום המים. "ישראל מחוללת שינוי כביר גם בתחום המים", הוא אמר. "השגנו פריצת דרך עולמית בפיתוח שיטות יעילות לניצול מים בחקלאות; זאת בעזרת המצאות חדשניות של טפטפות, מערכות של חקלאות הידרופונית ויישומים של בינה מלאכותית. ישראל נחשבת כמעצמה בכל הקשור לטיהור, למִחזור ולהתפלת מים. כ-93% ממי השפכים של ישראל מטוהרים, וכ-86% מהם ממוחזרים לשימוש בחקלאות".
נתניהו דיבר גם על שיתופי הפעולה עם המדינות שאיתם נחתמו לאחרונה הסכמי שלום. "אני מבקש להוסיף ששיתוף הפעולה הבין-מדינתי בנושא האנרגיה המתחדשת ובנושא המים תופס מקום מרכזי במארג הקשרים שאנו מטפחים עם איחוד האמירויות ובחריין", הוא אמר. "חתמנו על הסכמי שלום עם שתי מדינות אלו, ויחד אנו מרחיבים את שיתוף הפעולה ההדדי. ובכן, לא רק שאנו פועלים לסיים את התלות בדלקי מאובנים ולמצוא פתרונות למשבר האקלים – אנו מרחיבים את מעגל השלום הישראלי-ערבי, וזוהי גם כן בשורה מצוינת לאזורנו ולעולם כולו".

קרי: ההצהרות של מנהיגי המדינות מעודדות

את היום השני של הוועידה פתח שליחו של הנשיא ביידן לענייני אקלים, ג'ון קרי, שהגיע לוועידה עם עניבה ירוקה. הוא אמר כי ההצהרות של מנהיגי המדינות הן "מעודדות" והזכיר את הצורך לעצור את התחממות כדור הארץ. קרי הזכיר את הסכם פריז, שקבע כי יש לעשות הכל כדי למנוע התחממות של יותר מ-1.5 מעלות עד סוף המאה, בהשוואה למצב שהיה לפני המהפכה התעשייתית. נכון לעשיו כדור הארץ התחמם מאז ב-1.2 מעלות.
את הוועידה הווירטואלית, שנפתחה אתמול ומסתיימת היום, פתח נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, שאמר כי יש לפעול באופן מיידי כדי לעצור את התחממות כדור הארץ: "אף אומה לא יכולה להתמודד עם המשבר הזה לבד. כולנו צריכים לפעול. אז בוא נפעל, כי העתיד אומר לנו שזה העשור בו אנחנו חייבים לפעול, אחרת נישא בתוצאות חמורות מאוד. מעל עלייה של 1.5 תהיה תוצאה קשה: שריפות, הצפות, הריסת קהילות, פגיעה בבריאות. אין לנו ברירה - חייבים לפעול".

2 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
(צילום: אי.אף.פי)

הנשיא ביידן, שהכריז על הפחתה של 50 עד 52 אחוזים בפליטת גזי החממה עד 2030, אמר עוד: "אני רוצה לבנות תוכנית של אנרגיה נקייה. גם זו שאנחנו יכולים לבנות כיום וגם בעתיד. אי אפשר להכחיש את הסימנים לשינויי האקלים. אנחנו חייבים לפעול".
לאחר ביידן הכריזו בזה אחר זה מנהיגים מרחבי העולם על היעדים שלהם לצמצום פליטת גזי חממה. נשיא סין, שי ג'ינפינג, הצהיר: "נפעל כדי להגיע לאפס פליטות גזי חממה עד 2060". ראש ממשלת יפן, יושיהידה סוגה, הבטיח יעד של "אפס פליטות פחמן עד 2050". ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, התחייב: " עד 2030 נפחית את הפליטות ב-40%-45%. נגיע ל-0 פליטות עד 2050".
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ציינה כי "אין ספק שהעולם צריך יעדים משמעותיים להתמודדות עם שינוי האקלים. גרמניה הפחיתה את הפליטות שלה ב-40% בהשוואה ל-1990, ותהיה 55% פחות פליטות בהשוואה ל-1990 עד 2030. נשיא צרפת, עמנואל מקרון, היה הראשון שקרא להטיל מס על מזהמים: "אנחנו גם פועלים כדי להגיע ליד של 0 פליטות עד 2050. זאת גם דרך פתיחת הזדמנויות ומקומות עבודה". ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, קרא למנהיגים העולם לפעול יחד. "אני גאה שבריטניה עושה בדומה לארה"ב. היינו הראשונים להודיע על תוכנית 0 פליטות עד 2050".

"מיחזור אמירות"

פרופ' עדי וולפסון מהמרכז לתהליכים ירוקים במכללה האקדמית ע"ש סמי שמעון: "חוץ מלמחזר אמירות ולהבטיח דברים לא מחייבים, אין כאן כלום. וכל זאת מבלי שלישראל יש יעדי הפחתה ותוכנית ממשלתית מוסכמת ומאושרת בתחום.
"מעבר מפחם לגז טבעי משאיר אותנו עדיין בדלקים פוסיליים, ולהתגאות בכמעט 10% אנרגיה סולארית, כשבפועל מדובר ב-2020 על 6% במדינה שטופת שמש כמו ישראל, מבלי להצליח להגיע ליעד שהממשלה קבעה בתחום, זה בעיקר פייק.
ולסיום, שיתוף הפעולה עם האמירויות בתחום האנרגיה, כרגע, מתמקד בעיקר בפרויקט להעברת דלקים פוסיליים מהאמירויות לאירופה דרך ישראל עם הקו של קצא"א".