סגור

המדינות העשירות חוסמות הצעה שתאפשר האצה של ייצור חיסוני הקורונה

מדובר בהצעה שהוגשה לארגון הסחר העולמי ע"י הודו ודרום אפריקה לוויתור זמני על פטנטים הקשורים להליך הייצור, ולפיכך להאיצו ברמה המקומית; ארה"ב, קנדה ובריטניה הן בין המתנגדות


ארה"ב, קנדה ובריטניה הן בין המדינות העשירות שחוסמות אקטיבית הצעה לוויתור על פטנט, שאמורה להאיץ את ייצור החיסונים העולמי נגד קורונה. הדברים מגיעים בשעה שמספר מקרי הקורונה העולמי נוסק לרמתו הגבוהה ביותר עד כה, ועד כה מתו במגפה כ-3 מיליון בני אדם, וארגון הבריאות העולמי (WHO) מעלה קול זעקה לגבי "אי השוויון המזעזע" בהפצת החיסונים.


חברי ארגון הסחר העולמי אמורים לקיים פגישה וירטואלית היום בה יערכו שיחות לגבי השאלה האם לוותר זמנית על זכויות הפטנט על חיסוני וטיפולי קוביד 19. ההצעה חסרת התקדים, שהוגשה במשותף ע"י הודו ודרום אפריקה באוקטובר, גובתה ע"י יותר ממאה מדינות מתפתחות. מטרתה היא לאפשר את ייצור התרופות והחיסונים באופן מקומי וכך להאיץ את קצב החיסונים העולמי.

1 צפייה בגלריה
קורונה חיסונים חיסונים ב פולין
קורונה חיסונים חיסונים ב פולין
חיסון קורונה בפולין
(צילום: אי.פי.אי)

כעת, שישה חודשים אחרי הגשת ההצעה, היא ממשיכה להיחסם ע"י מספר קטן של מדינות – בהן ארה"ב, האיחוד האירופי, בריטניה, שווייץ, יפן, נורווגיה, קנדה, אוסטרליה וברזיל.
"במגפת הקורונה אנו חווים שוב בעיות של מחסור, שניתן להתמודד איתן באמצעות הרחבת ייצור החיסונים, וזאת ע"י ויתור זמני על זכויות הקניין הרלוונטיות", כך אמרה ד"ר מריה גווארה, מזכירת הרפואה הבינלאומית של ארגון רופאים ללא גבולות, "אנו מדברים על הצלת חיים בסופו של דבר, ולא בהגנה על מערכות".
דחיפות הוויתור על זכויות קניין מסוימות על רקע המגפה הודגשו ע"י ה-WHO, מומחי בריאות, איגודים מקצועיים, מנהיגים עולמיים לשעבר, קרנות צדקה בינלאומיות, זוכי פרס נובל וארגוני זכויות אדם. אם הוויתור יאומץ ע"י המועצה הכללית של ארגון הסחר העולמי, צעד זה יוכל לעזור למדינות ברחבי העולם להתגבר על החסמים המשפטיים שמונעים מהן לייצר בעצמן חיסונים נגד קוביד 19, וכך להאיץ את קצב החיסון.
לעומת זאת, גורמים העוסקים בסחר בתחום התרופות מתנגדים למהלך. בשנה שעברה פרסם תומאס סואני, מנכ"ל הפדרציה הבינלאומית של יצרני ואיגודי התרופות, הודעה לפיה החלשה של המסגרות הלאומיות והבינלאומית בתחום הקניין הרוחני היא "מסוכנת ותביא לתוצאה הפוכה". הוא קרא להתמקד במדע ובחדשנות במקום "לפרום את השיטה שתומכת בהם".