סגור

ועדת דהן ממליצה: להאריך את דמי האבטלה מיולי בחודש עד שלושה

על פי המלצות הוועדה שמינה שר העבודה והרווחה איציק שמולי, כל מובטל יקבל תוספת של 50% מתקופת הזכאות המקורית שלו או עד שנגיע ל-7.5% אבטלה. בפועל, כיוון שהאבטלה לפי החישוב המצומצם כבר הגיעה במרץ ל-9.5%, סביר שה-7.5% יגיע לפני יולי

ועדת מומחים בראשות פרופ' מומי דהן מהאוניברסיטה העברית, שמינה שר העבודה והרווחה איציק שמולי, ממליצה להאריך את תשלום דמי האבטלה למובטלי הקורונה מיולי ואילך בחודש עד שלושה בהתאם לגיל ולמצב המשפחתי. עם זאת ההארכה תסתיים אם יגיעו דמי האבטלה על פי החישוב המצומצם של הלמ"ס ל-7.5%. לפי החישוב המצמצם עמדה האבטלה במרץ על 9.5% וייתכן שתגיע ל-7.5% עוד לפני יוני.

הוועדה שמונתה בתקופת הקורונה בחנה את ההיערכות לחזרה לעבודה עם תום הערכת דמי האבטלה בסוף חודש יוני. שמולי הודיע שהוא תומך במסקנות הוועדה ומציע לממשלה לפעול על פי הן. בפועל הסדר דמי האבטלה לאחר יולי יקבע ע"י הממשלה הבאה או במו"מ בין שר האוצר ישראל כץ לאנשי כחול לבן.
הארכה של בין חודש לשלושה חודשים
העיקרון שהוועדה מציעה הוא חזרה מדורגת מהסדר החל"ת בהתאם לירידה בשיעור האבטלה, כך שמשך תקופת הזכאות לדמי אבטלה ותנאי הזכאות ייקבעו בהתאם לשיעור האבטלה במשק. על פי ההצעה, אם שיעור האבטלה יעמוד על שיעור של בין 7.5% ל-10%, תוארך אוטומטית תקופת הזכאות של כל המובטלים ב-50% מתקופת הזכאות הבסיסית. תקופת הזכאות הבסיסית נעה בין חודשיים לשישה חודשים ותלויה בגיל ובמצב המשפחתי. לכן המשמעות היא הארכה של בין חודש לשלושה חודשים.

2 צפייה בגלריה
פרופ' מומי דהן
פרופ' מומי דהן
פרופ' מומי דהן
(צילום: אלכס קולומויסקי)

הוועדה משתמשת בחישוב האבטלה המצומצם בו משתמש גם האוצר. החישוב הזה כולל בלתי מועסקים (אנשים ללא מעסיק שמחפשים עבודה) ומי שנמצאים בחל"ת אבל אינו כולל אנשים שאיבדו את עבודתם בקורונה ואינם מחפשים עבודה. ממילא חישוב האבטלה הזה אופטימי בהרבה מהמצב בשטח.
כאמור, בפועל שיעור האבטלה בחישוב המצומצם בחודש מרץ כבר ירד ל-9.5%. במחצית השנייה של מרץ הוא ירד ל-8.9%. בהתחשב בעובדה שאחרי פסח היתה צפויה ירידה גדולה נוספת באבטלה, אפשר לצפות שעד יוני האבטלה בחישוב המצומצם תרד מה-7.5% ולכן על פי המלצות הועדה לא תהיה כל הארכה. דהן אומר ש"אם נגיע לזה אקפוץ משמחה. כל אחוז זה 40 אלף איש שחוזרים לעבודה".
כמו כן מציעים חברי הוועדה שכל עוד שיעור האבטלה עולה על 7.5% ימשיך המוסד לביטוח לאומי לשלם מענק חזרה לעבודה לעובדים אשר שכרם נמוך יותר מכפי שהיה טרם משבר הקורונה, וכן להמשיך ולשלם קצבה למובטלים שמתחילים בלימודי הכשרה מקצועית לאורך כל תקופה ההכשרה. מאידך מציעה הוועדה לשלול דמי אבטלה לעובדים שמסרבים לחזור מחל"ת ולבטל את ההקלות על העובדים שיצאו בעתיד לחל"ת.


2 צפייה בגלריה
אבטלה ביטוח לאומי מובטלים חל"ת
אבטלה ביטוח לאומי מובטלים חל"ת
אבטלה ביטוח לאומי מובטלים חל"ת
(צילום: אלעד גרשגורן)
בנוסף מציעים בוועדה לקשור גם בין מצב התעסוקה במשק למתן היתרים להעסקת עובדים זרים כך שככל שעולה שיעור האבטלה במשק כך יופחתו מספר ההיתרים, וכן הגדלת אגרת העובדים הזרים והעלאת השכר המינימלי לעובדים זרים בהתאם לעלייה בשיעור האבטלה.
יו"ר הוועדה, פרופ' דהן: "ישנם כחצי מיליון מובטלים ועובדים בחל"ת שלא מרצון שמיצו את זכאותם לדמי אבטלה ויאבדו את מקור פרנסתם אם זכאותם תופסק מיידית. צרך ליצור איזון בין עידוד החזרה לעבודה לדאגה לרמת החיים של אנשים שיישארו מובטלים".
בוועדה שגיבשה את ההמלצות היו חברים גם הכלכלן פרופ' יוסי זעירא מהאוניברסיטה העברית, סמנכ"ליות הביטוח הלאומי אורנה ורקוביצקי וניצה קסי, סגן ראש אגף התקציבים לשעבר רונן וולפמן, מנהל האגף להכשרה מקצועית בזרוע העבודה ניצן ממרוד, לימור לוריא ואלעד זכות, שאף הן בכירים בביטוח הלאומי וראש מטה שר העבודה והרווחה, חי בדרה.