$
חדשנות

ההייטק בשירות ענף הבנייה

הפיתוחים החמים בתעשיית הסטארטאפים לא פוסחים על תחום הבנייה: להלן חמישה מוצרים חדשניים שישדרגו כל אתר בנייה

יובל גולן 09:4701.11.17

בשיתוף זירת הנדל"ן

 

על אף שנראה לעתים כי ענף הבנייה תקוע עדיין אי שם בשנות החמישים עם אותן שיטות של עבודת כפיים שהיו נהוגות כאן יובלות, מתברר שגם הוא עובר שינויים והתפתחויות. הדימוי של פועלי הבניין המערבבים מלט תחת השמש הקופחת כבר לא ממש מדויק. בישראל, אומת הסטארט-אפ, הדברים מקבלים משנה תוקף בצורה דרמטית, וטכנולוגיות מתקדמות ומוצרים חדשניים המוטמעים בכל תהליכי הבנייה קורמים עור וגידים ומשנים אט אט את הענף השמרן.

 

רחפנים באוויר

בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה משמעותית בשימוש ברחפנים במגוון תחומי החיים. אם עיקר פרסומם של הרחפנים הגיע משימושיהם הצבאיים הרי שהכלים המעופפים חודרים יותר ויותר לתחומים אזרחיים ומסחריים. כך ניתן למצוא היום שימוש ברחפנים בצילום אווירי של אירועים חברתיים, בצילום אירועי ספורט, בסיקור חדשות ובתחומי התובלה, החקלאות, המיפוי, והניווט. אחד השימושים היותר מפתיעים של הרחפנים נוגע לענף הבנייה. הרחפן חג מעל הבניין ומצלם את כל המבנה. כל נקודה מצולמת ממספר זוויות, התוכנה המותקנת ברחפן מנתחת את התמונה ומתרגמת הכל למידע המורכב מנתונים לפי פרמטרים – בורות, חפירות, גובה הבניין מהקרקע וכן הלאה. למשל, האם הכניסו מספיק ברזלים לעמודים, או האם תבניות היציקה נמצאות במקומות הנכונים, או איך בנויים הפיגומים בבנייה לגובה? אחד הסטארט-אפים הישראליים הבולטים בתחום הוא זה של חברת דרונומי (Dronomy). מדובר סטרט-אפ תוכנה הממוקד בבניית בסיס ידע בפרויקטים של בינוי באמצעות ניתוח נתונים הנאספים על ידי רחפנים. הרחפנים מבוססי הטכנולוגיה של החברה דוגמים נתונים המתקבלים באתרי בנייה ומייצרים מודלים תלת־ממדיים המסייעים בקבלת החלטות לגבי התקדמות הבנייה ואמצעי הבטיחות הדרושים.

 

רחפן של חברת דרונומי בפעולה רחפן של חברת דרונומי בפעולה צילום: SiteAware

 

עקוב אחר שינויים

מי שנכנס למשרד הנהלת אתר בנייה יכול להבחין בקלות במאות דפי תכניות בניין – החל בחשמל, דרך המיזוג וכלה בקונסטרוקציה. מדובר במספר גדול מאוד של נתונים שצריכים להיות מסונכרנים בצורה מושלמת, אבל בשטח, בדיוק בגלל הסרבול הזה, נופלות טעויות ונוצרים ליקויים. באתר בנייה דיגיטלי אפשר להזין את כל הנתונים הללו לטאבלטים שישמשו את כל מנהלי הבנייה באתר. בצורה זו אפשר בקלות לבצע שינויים בתכניות, לקבל תכניות חדשות ולבדוק התאמה של שינויים לבנייה בשטח. אחד הפיתוחים המעניינים בתחום זה הוא של חברת שייפדו (ShapeDo) המאפשר למנהלי פרויקטים בשטח לעקוב אחרי השינויים הרבים בתוכניות שלהם ולעבוד בכל רגע על התכנית המעודכנת ביותר.

 

דף תכנית בנייה דף תכנית בנייה צילום: ShapeDo

 

מצלמות עומק

באתרי הבנייה של העתיד ככל הנראה ייעשה שימוש במצלמת עומק המשדרת לטאבלט ייעודי את צילומי אתר הבנייה, תוך שהיא סורקת את כל שטח האתר ומשווה את הבנייה בפועל לתוכניות הבנייה שעל הנייר, קרי קונסטרוקציה, תפסנות, אדריכלות וכדומה. אחד הסטארט-אפים המעניינים בתחום זה הוא של חברת אסטרלינק (Astralink), אשר פיתחה מערכת בטכנולוגיית מציאות רבודה (Augmented Reality) שמונעת ליקויי בנייה באתרי בנייה בזמן אמת באמצעות טאבלט ומצלמת עומק במטרה להביא לחיסכון משמעותי בעלויות הבנייה. שיטת ניהול המידע נקראת BIM (או באריכות: Building information modeling) ומשמשת את כל המעורבים בבנייה: יזמים, קבלנים, מתכנתים ומפקחים לאורך כל הפרויקט, וגם לאחר סיום הבנייה, לצורכי תחזוקת המבנה.

 

שומרים על פועלי הבניין

נדמה שתאונות עבודה באתרי בנייה הפכו בשנים האחרונות לנפוצות כל כך עד כי נראה שידיעות על פועלי בניין שנפצעים או נהרגים במהלך עבודתם הפכו לעניין שבשגרה. אמנם קריסת חניון הברזל באתר בנייה בתל אביב בספטמבר 2016 עוררה רעש תקשורתי נרחב בגלל תוצאותיה הטרגיות – שישה הרוגים ו-24 פצועים – אבל לצערנו תאונות באתרי בנייה קורות מדי שבוע. אחד הפיתוחים המעניינים בתחום זה הוא הפלטפורמה של סייפגארד (Safeguard) – מערכת הכוללת אפליקציות מובייל ופורטל לניהול ביצועי בטיחות באתרי בנייה. המערכת הופכת פנקסי עבודה, כגון פנקס ההדרכה ופנקס העגורן, לדיגיטליים, מספקת תזכורות, התראות, דוחות חריגים ומדדי בטיחות.

 

המערכת של חברת סייפגארד המערכת של חברת סייפגארד באדיבות: סייפגארד

 

לראות דרך הקירות

מי מאיתנו לא היה רוצה להיות מסוגל לראות דרך קירות, בין אם לראות מה יש בתוך הקיר עצמו ובין אם בחללים סגורים? תאמינו או לא, אבל טכנולוגיה כזו כבר פותחה על ידי חברת Vayyar הישראלית. למוצר דמוי סמארטפון קוראים Walabot וזה מסוגל לספק הצצה דרך קירות במטרה לזהות וללמוד את היסודות שמהם הם מורכבים ואף לאתר ולעקוב אחר מיקומו של בן אדם בתוך מבנה. החיישנים סורקים את האובייקט ויוצרים תמונת תלת־ממד של תוכנו. כמו כן, החיישנים יודעים לזהות תנועה, מהירות, ולעקוב אחר מספר רב של אנשים באזורים גדולים.

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן