$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

המשקיעים בוכים: יזמי עמק הסיליקון לא מתקרבים לכסף רוסי

מהלכי הריגול הממשלתי של פוטין שברו את האמון שבין סטארט-אפיסטים ומשקיעים מרוסיה, אובר מציגה פנים חדשות ומנומסות, הפקות הווידאו של אמזון מקרטעות ויוטיוב נלחמת בסרטונים שמלמדים איך לשדרג רובים

יוסי גורביץ 14:0910.10.17
אנחנו לא קשורים

 

תחום היצוא העיקרי של רוסיה הוא רוסים; זה היה כך ב-150 השנים האחרונות, החל מימי שלטון הדיכוי של הצאר שהפיץ גולים רוסים ברחבי העולם, עבור בשטף העצום של גולים רוסיים עם ההפיכה הבולשביקית, שנבלם זמנית על ידי סגירת הגבולות והחל שוב עם קריסת ברית המועצות. לזכותה של האחרונה יש לומר שהיא השקיעה בחינוך - בערים הגדולות, על כל פנים - וכתוצאה מכך להרבה מאוד רוסים היה מה להציע כשרוסיה התדרדרה בשנים 1992-1993 לסחר חליפין.

 

רוסיה של פוטין משקיעה מאמץ ניכר בהחזרת הגולים הללו הביתה - זו היתה אם כל בריחת המוחות - אבל בהצלחה חלקית בלבד. תוחלת החיים הקצרה ברוסיה של פוטין, והעובדה שהשלטון התחלף מקלפטוקרטיה (משטר גנבים) מושחתת לקלפטוקרטיה מושחתת יותר לא ממש מושכת אנשים לחזור.

 

יש קהילת גולים רוסיים גדולה למדי בעמק הסיליקון, בת כמה עשרות אלפים, והם מתלוננים לאחרונה שכל הדיבורים האלה על חבלה של האקרים רוסים בבחירות פוגעת בהם. יזם אחד רכש כנסיה קתולית והתכוון להקים בה "מקדש האקינג"; המשקיעים שלו רמזו לו בעדינות שזה לא שם מוצלח במיוחד בימים אלה.

 

 

נעים מאוד, אני השותף שלך נעים מאוד, אני השותף שלך צילום: veteranstoday

 

 

 

משקיעים רוסים מגלים שיזמי סטארט-אפ אמריקאים נרתעים מלקחת את הכסף שלהם, עד כדי שאלות בוטות האם מדובר בכסף "נקי". אף אחד לא רוצה לגלות פתאום שיש לו שותף סמוי בדמות ולדימיר פוטין. גולים רוסים שעובדים בחברות נתקלים בדרישות לבדיקת סיווג בטחוני, ולהגבלות על סוג המידע שהם יכולים לראות. אחרים מדווחים על יחס חברתי עוין מצד עובדים אמריקאים. ההתנהלות הזו חדשה יחסית: עמק הסיליקון הרוויח משמעותית מהאינפוזיה של גולים רוסיים (אולי הידוע שבהם הוא סרגיי ברין, מייסד גוגל) בשנות התשעים.

 

אחרים מדווחים על הטיה הפוכה: ההנחה שאם אתה רוסי שעובד בתחומי מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה אתה האקר יוצא דופן עם מצפון גמיש. לעתים שתי ההטיות מתערבבות: אנשים רוצים האקרים רוסים, אבל בו זמנית נוקטים צעדי הגנה מפני העובדים החדשים שלהם. לחלק מהגולים נמאס לשמוע בדיחות על האקרים רוסים עשר פעמים ביום או עשר פעמים במסיבה.

 

הפרחים לפוטין; המולדת הישנה תמיד ידעה איך להשאיר עליך חותם גם אחרי שעזבת.

 

מה, עד לשם הגיעו?

 

נישאר ברוסיה - ובחקירת השימוש שעשתה בשירותים מקוונים כדי להשפיע על בחירות אשתקד; יועץ המדיה החברתית של פוטין הוא, כמסתבר, איש מסודר ומעודכן מאוד. בבחירות האחרונות הוא לא הזניח אף פינה. גוגל הודיעה אתמול (ב') שהיא מצאה מודעות מודיעין רוסיות אצלה, ועכשיו מיקרוסופט מודיעה שהיא בוחנת את האפשרות שהיו מודעות כאלה גם בבינג, מנוע החיפוש שלה.

 

בינג לא מוכר לרוב המשתמשים הישראלים ובצדק. מנוע החיפוש הזה לא משקיע במשתמשים שמחוץ לארה"ב, ונתח השוק העולמי שלו בתחום החיפוש הוא תשעה אחוזים בלבד. אבל בארה"ב שיעור ההצלחה שלו גדול משמעותית יותר. בתחילת 2016, ההערכה היתה שהוא מחזיק ב-21% משוק החיפוש בארה"ב, ובאוגוסט 2017 מיקרוסופט טענה שהוא מחזיק ב-33% ממנו.

 

חלש בעולם, פעיל בארה"ב. בינג חלש בעולם, פעיל בארה"ב. בינג

 

 

אז באוגוסט-ספטמבר 2016 הוא כנראה החזיק ב-25% או יותר, שזה די מכובד. נכון, החברה שמרוויחה יותר מכולם מבינג היא עדיין גוגל - היא יכולה לומר למחוקקים שהיא לא מונופול, כי בינג עוד קיים - אבל אם אתה רוצה לכסות את כל הספקטרום בארה"ב, אז השקעה בבינג היא דבר מתבקש.

 

במקביל, הודיעה פייסבוק שהיא מצאה מודעות רוסיות גם באינסטגרם. החברה מצאה ששישה אחוזים מהמודעות הרוסיות שהיא זיהתה בפייסבוק הופיעו גם באינסטגרם. המספרים המדויקים של החשיפה לא ברורים, אבל נראה שהסכום שפוטין יועצי מדיה חברתית בע"מ הוציאו על אינסטגרם היה זניח, 6,700 דולר.

 

אינסטגרם? אנחנו חוצים את קו המגוחך פה. מה השלב הבא, חשבונות סנאפצ'ט של ה-GRU? פינטרסט של תמונות פוטין עם טיגריסים מסטולים? חשבון סראחה שבו סוכן SVR מעמיד פנים שהוא חבר קונגרס דמוקרטי ומבקש מאנשים למתוח עליו ביקורת אנונימית?

 

אובר החדשה והמנומסת

 

מיד לאחר שכופף את ידו של המנכ"ל הקודם קלאניק, יצא המנכ"ל הנוכחי של אובר, דארה קוסרשאהי, ללונדון בנסיון להסיר את מר הגירוש של אובר מהעיר. הוא לא הצליח, בינתיים, אם כי הוא שכנע את ראש העיר לומר כמה מילים טובות על החברה.

 

המבחן הבא היה בנורווגיה. כמו כמעט בכל מקום, אובר התנהלה שם בניגוד לחוק והפעילה שירות תוך צפצוף על התקינה המקומית. העקרון היה פשוט: לעבור על החוק ככל האפשר עד שהחברה תהפוך לפיצ'ר מבחינת חלק ניכר מהצרכנים, שישמיעו קול זעקה גדולה ומרה כשינסו לאכוף את החוק על אובר.

 

סגנון חדש לגמרי. קוסרשאהי סגנון חדש לגמרי. קוסרשאהי צילום: איי פי

 

 

לאחרונה הכריזה נורווגיה על כך שאובר, אפעס, פועלת באופן בלתי חוקי במדינה - עד כאן, כצפוי. בשלב הזה, אמורה היתה אובר להודיע שהיא תשלם את הקנסות של הנהגים שלה ושהיא מתכוונת לערער על ההחלטה עד בית הדין העליון של הגלקסיה. הפעם זה לא קרה.

 

קוסרשאהי הודיע שאובר תפסיק את פעילותה בנורווגיה, עד שנורווגיה תעביר חוקים שיאפשרו את פעילותה. לא ברור מתי זה יקרה, אם בכלל, אבל לקוסרשאהי אין עניין ללכת ראש בראש עם החוק. החברה אמרה בהודעה רשמית, תוך ציון שינוי המדיניות שמוביל קוסרשאהי, שהחברה למדה בדרך הקשה שהיא חייבת להשתנות. הסיבה להחלטה של נורווגיה היא הצורך שלה לעמוד בתקינה של האיחוד האירופי, אם היא רוצה להשאר חלק מהשוק המשותף (נורווגיה איננה חלק מהאיחוד האירופי), ולתקינה האירופית יש כבר נסיון רע למדי עם אובר.

 

קוסרשאהי מנהל כאן משחק ארוך טווח. לא בטוח שחבר המנהלים קצר הרוח שלו יעמוד איתו לאורך כל הדרך.

 

קצרצרים

 

1. הפקות הווידאו של אמזון מקרטעות: אף שהחברה משקיעה מדי שנה כ-4.5 מיליארד דולר בפיתוח תכניות מקוריות משלה, ההצלחה שלה חלקית במקרה הטוב. בשנה שעברה היו לה תכניות שזכו בפרסי אמי, אבל מספר הצופים שלהן היה מצומצם. השנה אין לה אף תכנית שזכתה באמי, ולמרבה הפאדיחה נחשפה העובדה שהחברה ויתרה על האופציה להפיק את "מעשה השפחה". מפיקים בהוליווד מתלוננים על צורת העבודה הלא מקובלת של החברה ועל היחסים הרעועים של המנהלים שלה עם צוותי ההפקה. לפני מספר חודשים תיאר ג'ף בזוס את צוות ההפקה העצמאי של החברה כאנשים חכמים ממנו. לא בטוח שהוא עדיין חושב כך. בחברה אומרים שהם מתכוונים לשנות את מצורת הפעולה; את התפיסה הראשונית שלהם, של קביעת תוכן על פי נתונים, הם כבר זנחו.

 

פספוס של אמזון פספוס של אמזון צילום: George Kraychyk

 

 

2. טוויטר מחקה מודעה של חברת קונגרס אמריקאית, מארשה בלאקברן, בטענה שהיא "משלהבת יצרים". על פי המודעה של בלאקברן, שמנסה כעת לרוץ לסנאט, חברת הקונגרס מנעה "מכירת איברי תינוקות שהומתו בהפלה", מה שלא היה ולא נברא. זו נראית כמו תגובת יתר של טוויטר, שמוצאת את עצמה בתקופה האחרונה תחת אש בשל המסרים הימניים הפסיכיים שהיא מעודדת. בלאקברן זיהתה את ההזדמנות ומיד קראה לתומכיה בטוויטר להתייצב לצידה "מול עמק הסיליקון".

 

3. הרוצח מלאס וגאס, סטיבן פאדוק, השתמש בחלק מכלי הנשק שלו בכלי שנקרא Bump Stock, סוג חדשני של קת שבשל התנועה שלה מייצבת נשק חצי אוטומטי ומאפשרת כך להגביר משמעותית את קצב האש האפקטיבי. המעמד החוקי של Bump Stock מעורפל, וחנויות נשק שפרסמו סרטונים לשימוש בו הסירו אותם אחרי הפיגוע וחדלו מלמכור אותם. ביוטיוב לא הסתפקו בכך, והודיעו על איסור כללי על סרטוני Bump Stock, כמו גם על סרטוני שמסבירים כיצד לשדרג עצמאית כלי נשק כך שיהיו קטלניים יותר החברה שינתה לצורך כך את תנאי השימוש שלה, אבל עדיין אפשר למצוא לא מעט סרטונים כאלה ביוטיוב.

 

4. חברת תרופות אמריקאית מצאה תרגיל מעניין במלחמת הפטנטים: Allergan, שניסתה להגן על התרופה שלה מפני הליך שלילת פטנט, העבירה את הזכויות על הפטנט לשבט יליד, שבט המוהוק מסנט רגיס. מעתה, החברה "רק" אוספת את התמלוגים על הפטנט, ששייך לשבט ומעניק לה את התמלוגים בנדיבותו. ומאחר ולעמים ילידים (מה שנשאר מהם) יש מעמד של מדינה זרה, טוען השבט שאי אפשר לבחון את הפטנט "שלו" בבית משפט לפטנטים. עורך הדין שעלה על התרגיל הזה צריך לקבל את פרס פי טי בארנום למצוינות בתחום הבולשיט המשפטי, אבל בסנאט לא מתרשמים ושוקלים הצעת חוק שתבטל את המעמד האקס-טריטוריאלי של עמים ילידים לצרכי פטנטים.

 

 

 

5. שחקנים במשחק המחשב Batman: The Enemy Within ספגו הפתעה לא נעימה כאשר נתקלו במהלך המשחק בדמותו אנדריי קרלוב, הדיפלומט הרוסי שחוסל בגלריית אמנות באנקרה בשנה שעברה על ידי מאבטח טורקי. חברת המשחקים פשוט השתמשה בתמונת גופתו של קרלוב כדי לציין גופה של אדם שנהרג במהלך שוד יהלומים. גיימרים חשפו את הנושא והעלו צילום מסך לטוויטר; החברה, Telltale, מיהרה להתנצל על השימוש בתמונה והודיעה שהיא מסירה אותה מכל הגרסאות. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x