מהו סוד מסחרי ואיך מגנים על מידע עסקי מסווג?
בעולם העסקים רווי התחרות קיימת חשיבות רבה למידע ולתוצריו בכל חברה. חלק מהמידע של החברות מהווה סוד מסחרי וחלקו האחר הינו מידע עסקי מסווג ולהם משמעויות רבות
המונח עצמו נלקח מתוך חוק עוולות מסחריות ועל פיו סוד מסחרי הינו כל סוג של מידע עסקי שאינו שייך לכלל האנשים ואינו ניתן לגילוי בצורה קלה ופשוטה על ידי אחרים. במסגרת החוק ישנה התייחסות לכך שלסוד המסחרי משמעות ביכולת להשיג יתרון עסקי על פני המתחרים. ועדיין, בכדי שיוגדר ככזה, על בעליו לנקוט אמצעים סבירים שאמורים לשמור אותו כסוד. סוד מסחרי המוחזק אצל עסקים הוא יחיד ומהווה עמוד תווך להצלחתו וביסוסו הכלכלי של העסק. אי לכך, עסקים רבים יפעילו יותר מאמצעים סבירים בכדי לשמור על סוד מסחרי.
מה יכול להיחשב אצל עסק כסוד מסחרי?
בין היתר, הדבר יכול לכלול רשימת לקוחות אקסקלוסיבית וממודרת, שיתופי פעולה עסקיים בהווה וכאלו המתוכננים לעתיד. נוסחאות בעבור ייצור מוצרים ייחודיים, תוכנות מחשב, טכנולוגיות פיתוח חדשניות ועוד. דוגמאות אלו ייחשבו לסוד מסחרי כל עוד אותו מידע במסגרת העסק אינו ידוע לרבים, אין אפשרות לגלותו במסגרת החוק והתקנות ויש בו בכדי יתרון מסחרי.
חשוב להדגיש – מידע עסקי משמעותי שהעסק בו לא פעל ונקט אמצעים סבירים להגן על המידע ברשותו תישלל ממנו ההגנה המשפטית במקומות בהם המידע אודותיו נחשף. אותם אמצעים סבירים מקובלים בהגנה על סוד מקצועי כוללים בין היתר שימוש בכספות לנעילת מסמכים, הצפנת מידע, קביעת סיסמאות גישה למערכות השונות, קביעת דירוג הרשאות שונות ועוד. כאן ישנה משמעות רבה לעסקים רבים לעשות שימוש בשירותיו של עורך דין העוסק בתחום המשפט המסחרי, זאת בכדי שיעניק, מבעוד מועד, מעטפת הגנה משפטית לעסק כמו גם ביכולת לספק ולהמליץ על אותם אמצעים סבירים, אם לא יותר, אשר יבטיחו שהמידע העסקי ייחשב לסוד מסחרי.
את הסוד המסחרי אין אפשרות לרשום במאגרי מידע או בגוף מוסדי כלשהו וזאת בשונה מזכויות בתחום הקניין הרוחני. אי לכך, על בעל העסק לפעול באמצעות עריכה של הסכמי סודיות. אלו מאפיינים עסקים רבים ובהם דרישה להחתים כל גורם בעסק ומחוצה לו העלול להיחשף לסוד מקצועי כזה או אחר או לחלקו. לרוב, ימצאו עצמם חותמים על הסכמי סודיות עובדים של העסק אשר יחשפו לסוד המסחרי לעומק ולאורך זמן וכן נותני שירותים, שהמגע שלהם עם העסק הוא אמנם קטן יותר, אך גם כאן יש סיכוי שייחשפו במקרה או שלא במקרה לסוד מסחרי משמעותי. על עורך הדין להכיר לעומק את העובדים ונותני השירותים וזאת בכדי לנסח הסכם סודיות שיהיה פרטני ויוכל להתייחס לכל אדם הנדרש לחתום עליו.
בהסכם הסודיות חשוב שעורך הדין יפרט את כל סוגי המידע עליהם יש רצון להגן. כמו כן, חשוב לציין מהו היקף חובת הסודיות של אותו מידע (למשל - לא פעם יידרשו עובדים לשמור לעצמם מידע סודי כלשהו שידוע רק להם ולא לשאר העובדים). בתוך ההסכמים חשוב לציין את סכומי הפיצוי שאותם ידרוש העסק במקרה של הפרת סודות. על גובה הפיצוי לעמוד בקריטריונים אשר נקבעו בחוק ובפסיקה בכדי שיוכלו להוות סכום שיוכל להיות מרתיע ולבטח הולם את גודל הפגיעה.
הפרה של הסכם הסודיות על ידי העובדים בעסק או נותני השירותים מאפשר לבית העסק, יחד עם עורך דינו, לפנות לבית המשפט בעבור קבלת צו מניעה כנגד הצד הפוגע והחושף לפעול באקט של גזל מסחרי. כמו כן, יפעל העסק יחד עם עורך הדין לתבוע פיצויים כספיים ההולמים את הנזק והפגיעה בחשיפת הסוד המסחרי כולו או חלקו. עורכי הדין הפועלים בתחום זה מדגישים את האפשרות של העסק לתבוע פיצוי ללא הצורך בהוכחת נזק ובכך ליהנות מפיצוי מרבי של עד 100 אלף שקלים, כאשר מן הראוי לציין כי עוולות המתבצעות במסכת אחת של מעשים, כעוולה אחת לצורך קבלת פיצוי ללא הוכחת נזק.
עו"ד טל קדש עוסק במיסוי מוניציפאלי וליטיגציה מסחרית ומינהלית.