$
קריירה

The Leaders

תנועת מטוטלת: "החל עידן של הקלות ברגולציית הבורסה"

לאחר תקופה של הכבדה רגולטיבית שהביאה לירידה במספר ההנפקות שחר זיו, שותף מנהל ב־BDO זיו האפט, מזהה תהליך הפוך: "כשיש מקום לפרשנויות ואפשר להקל אז להקל. השינוי הזה מתחיל לקרות, גם אם הוא לוקח זמן"

מעין מנלה 08:2308.05.17

"אף אחד לא יודע להעריך בדיוק את שווי חברות הטכנולוגיה, גם לא המשקיעים המתוחכמים ביותר", אומר שחר זיו, שותף מנהל בפירמת הייעוץ וראיית החשבון BDO זיו האפט, שאליו התלוותה הסטודנטית רוני גרינברג מבית הספר למנהל עסקים במכללה למינהל. "הערכת שווי היא הרי ממוצע כל התרחישים האפשריים, אך בסוף יקרה רק תרחיש אחד, שהוא לא ה'תרחיש הממוצע', אלא יהיה בוודאות טוב יותר או רע יותר מההערכה. לכן בחברות טכנולוגיות מדובר באתגר, וככל שהן צעירות יותר האתגר גדול יותר. בוודאי כאשר ההיסטוריה מלמדת שגם כשמדובר ב'כוכבים' של קרנות ההון סיכון, על כל אחד שיצליח יהיו שמונה או תשעה שייפלו".

 

לפרויקט The Leaders 4 ליחצו כאן

 

לדברי זיו, למרות האלטרנטיבות למימון, עדיין יש מקום להנפקות בבורסה של חברות טכנולוגיה. "יש ירידה בכל העולם במספר ההנפקות, שזה תהליך שנובע מכך שיש הרבה כסף פרטי והכבדה ברגולציה. לדעתי, יש להבדיל בין משקיעים מקצוענים גדולים לבין משקיעים שרוצים לדלג על מתווכים ולהשקיע ישירות בחברות. יש תהליכים של התכנסות שאת תחילתם אנחנו רואים כבר היום. הבורסה מאפשרת פלטפורמות רזות יותר למשקיעים שרוצים השקעות אלטרנטיביות. למשל מי שרוצה להשקיע בנדל"ן, הבורסה מתכנסת ליצור מוצר היברידי שישתמש בפלטפורמה של הבורסה ובפיקוח של הבורסה, אבל עדיין יישמר אינטימי וקטן. זו מטוטלת שהולכת לצד אחד אחרי הרגולציה והסנטימנט השלילי בשוק, ואני חושב שהמטוטלת התחילה לזוז לכיוון ההפוך".

 

הנפקה לפי אבני דרך

 

כדוגמה לשוק קטן מביא זיו את השוק האוסטרלי, שם פירמת הייעוץ וראיית החשבון שהוא עומד בראשה אחראית לנתח גדול מאוד מההנפקות. "השוק האוסטרלי מסנן בצורה ראויה וסבירה את מי שאין לו אופק טכנולוגי אמיתי, ומצד שני הוא מאוד פתוח לטכנולוגיה, אין סיבה שהשוק הישראלי לא יהיה כזה", הוא אומר.

"חברות רבות שהיעד הסופי שלהן הוא הנפקה גדולה, למשל בנאסד"ק, חוששות שהנפקה קטנה בשוק משני תחסום אותן בעתיד מההנפקה הגדולה, וזו טעות. הן חושבות שאם הן מכוונות לגודל הזה, אז הנפקה בשוק משני, הסינגפורי, האוסטרלי, הישראלי, עשויה לרמז שהן לא יכלו להגיע לשוק הגדול. זה לא המצב, בהרבה שווקים מתחילים וצומחים לשוק הבא".

 

יתרה מכך, לדעתו "מי שמנפיק פעם אחת ולא עושה אחר כך שימוש באמצעי של שוק ההון כדי להתפתח מחמיץ את המטרה של שוק ההון. זה לא חד־פעמי, המטרה היא לבוא ולגייס, בין אם זה חוב או הון, ועל ידי זה לממש את המטרות העסקיות של החברה.

 

"במקרה של החברות הטכנולוגיות, לבורסה האוסטרלית יש מבנה שמאפשר הנפקה באבני דרך והגדלת השווי לאורך הדרך. לדוגמה אם חברה מאמינה שנתנו לה שווי נמוך מדי, המבנה מאפשר להכיר בשווי גבוה יותר במקרה שעומדים בתנאים, כמו מספר הפצות או קבלת אישורים רגולטוריים מסוימים כמו אישור תרופה. במקרה כזה מכירים בשווי הגבוה יותר, אף שההנפקה כבר בוצעה".

 

רו"ח שחר זיו והסטודנטית רוני גרינברג. "יש להתאמץ שההנפקה תקרה" רו"ח שחר זיו והסטודנטית רוני גרינברג. "יש להתאמץ שההנפקה תקרה" צילום: אוראל כהן

 

מה צריך לקרות כדי שהבורסה בארץ תהיה אטרקטיבית יותר?

"אני בטוח שהמהלך שצריך לעשות כולל לא רק את הבורסה, אלא את הבורסה ורשות ני"ע יחד. השאלה שצריך לשאול היא אם רואים את הבורסות המקומיות כמכשיר חשוב לפיתוח כלכלת המדינה. אני משוכנע שכן. ההתחלה היא תפיסת המנפיק כלקוח, שמשמעותה להתאמץ שההנפקה תקרה. במקומות שיש בהם פרשנויות ואפשר להקל אז להקל. זה שינוי שאני חש אותו שהחל לקרות, אבל לוקח זמן לדברים לחלחל".

 

בחודש שעבר הגיעה קרן ריט לרגע של ההנפקה שאותה ליווה זיו. "זה היה תהליך של שלוש שנים, ופתאום ברגע אחד זה קורה. רגעים שבהם מתממש משהו לכדי רגע מכונן עם הלקוח הם הרגעים שמרגשים אותי. לכל מנהל יש מה שעושה לו את זה, אצלי זה החידוש והחדשנות לעשות משהו מפתיע".

 

לאחרונה פיתחתם מיזם של אוטומציה רובוטית. זה מאוד רחוק מעסקי הליבה שלכם.

"עסקי הליבה שלנו הם כל מה שהנהלת החברה נדרשת לה. הארגון שלנו בא לענות על הצרכים של ההנהלה, ובכל פעם שאנו מוצאים פער אנו באים לענות עליו. הרובוטיקה באה לענות על הפער בתחום התפעול. כשאנחנו באים לייעץ איך לייצר את קו הייצור טוב יותר היה פעם פער והיום יש רובד נוסף, התפר של התהליך שבו יהיה יעיל לשלב בין האדם למכונה".

 

פועלים בעולם הסייבר

 

התוכניות של זיו לעתיד הפירמה כוללות התרחבות בעולם הטכנולוגי באמצעות הפלטפורמה של הפירמה הבינלאומית. "יש יתרונות יחסיים בעולמות שקשורים לתוכן שלנו ולנגיעה בהרבה לקוחות. אם ניקח את עולמות הליבה שלנו, שהם גם הניהול וגם הממשל התאגידי והמימון, ואת הפריסה הגלובלית של הרשת אפשר לראות שיש לנו נכסי בסיס שאנחנו יכולים למנף בעולם הטכנולוגי. מכיוון שבעולם הטכנולוגי יש הרבה שחקנים, נפעל במקומות שבהם יש לנו יתרון יחסי, כמו ב־BI (מודיעין עסקי) או עולמות הסייבר".

 

אחרי כחמש שנים שבהן עסק בביקורת כרואה חשבון החליט זיו להמשיך ללמוד ולעבור לעולם המימון: "מבחינת הקריירה שלי זו היתה החלטה משמעותית מאוד, ומאז אני עוסק בתחום של ייעוץ פיננסי מעמיק והתפתחתי בתחום הזה", לעומת זאת, הוא מצטער על כך שמעולם לא חי ועבד תקופה מסוימת בחו"ל. "עבודה בחו"ל היא מאוד מעשירה, ואם לא יקרו צעדי האנטי־גלובליזציה שאני באמת לא רואה אותם קורים כל כך מהר, אז ישראל הפכה להיות שחקן מאוד גלובלי. אני אישית עובד בשמונה מדינות, אתה חי תרבויות שונות, וזה דבר מאוד מעניין ומורכב. אבל אני חושב שלעבוד ולחיות פיזית בסביבה בינלאומית אחרת זה תורם מאוד, ואני מצטער על כך שלא עשיתי את זה", הוא אומר.

 

מה אתה מייעץ לסטודנטים בתחילת דרכם?

"החלטות ראשוניות בקריירה וגם בלימודים קובעות הרבה, באופן בלתי מורגש לפעמים, את מה שיקרה לנו חמש, עשר ו־15 שנה קדימה. ההחלטות האלה מנווטות את שלל התרחישים האפשרים, ואחרי זה המקריות אינה באמת מקרית. אני יושב עם הרבה אנשים שנמצאים בתהליכי שינוי קריירה. לקפוץ לעולם תוכן או ענף אחר זה לא פשוט".

 

שחר זיו (49)

תפקיד: שותף מנהל ב־BDO זיו האפט

מצב משפחתי: נשוי + 2

מגורים: תל אביב

השכלה: בעל תואר ראשון בחשבונאות ובכלכלה ותואר שני במימון וחשבונאות מאוניברסיטת תל אביב

תפקיד קודם: מנהל קבוצת הייעוץ של BDO זיו האפט

בטל שלח
    לכל התגובות
    x