סקירה: מאונטיין ליון - גרסה חדשה ל-OS X של אפל
עדכון מערכת ההפעלה החדשה מבית אפל משדרג את חווית השימוש במק ומהדק את הסינרגיה בין ה-IOS של האייפון והאייפד למחשבי המק. בדקנו את שהתחדש במערכת ההפעלה ומצאנו אותה חכמה ונוחה במיוחד
אפל השיקה בשבוע שעבר את הגרסה האחרונה של מערכת ההפעלה שלה, ה-OS X. הגרסה החדשה עולה 19.90 דולר וזמינה להורדה בחנות האפליקציות של המק. לא ניתן לקנות אותה להתקנה על DVD או על דיסק און קי כמו הגרסה הקודמת. הורדנו אותה לבדיקה על מחשב מקבוק פרו מ-2011 עם מעבד מסדרת i7 ו-8 גיגה RAM.
על מנת שתוכלו להתקין אותה, אתם חייבים מק בעל מערכת הפעלה ליון או סנו לאופרד, שהן היחידות שמגיעות עם אפליקציית המק אפסטור דרכה רוכשים את הגרסה החדשה.
המחיר של המערכת הוא עקרוני מכיוון שהוא מרמז על רצונה של אפל לגרום למירב משתמשי המק לעבור למאונטיין ליון. הסיבה לכך היא פשוטה: אפל רוצה לתמרץ משתמשים לאמץ את מוצרי ה-iOS, האייפד והאייפון - ולחצות את הקווים. השקת הטאבלט של גוגל וההשקה הצפויה של הסרפס מבית מיקרוסופט טרפו את הקלפים והפכו את יריבותיה ההיסטוריות של אפל בתחום התוכנה ליריבות גם בתחום החומרה ובעיקר בתחום הטאבלטים.
ההיסטוריה חוזרת
מערכת ההפעלה של אפל למחשבי המק OS X נמצאת איתנו יותר מעשור. יצא לנו להשתמש בכל גרסאותיה מאז צ'יטה (OS 10.0) ועד מאונטיין ליון החדשה (OS 10.8). בכל פעם אפל עדכנה את המערכת כדי שתוכל לתמוך בטכנולוגיות ופיתוחים חדשים ומאונטיין ליון לא חורגת ממגמה זו.
ההתפתחות של OS X עברה כברת דרך אך תמיד הסתכמה בעדכון חוויית המשתמש במטרה לפשט את השימוש במחשב. שתי מגמות בולטות שהשפיעו על עדכון מערכת ההפעלה הן העלייה בתפוצת סמארטפונים ומחשבי לוח שהחליפו חלק מתפקודי המחשב - וחשיבותן העצומה של רשתות חברתיות למשתמש.
אפל עשתה מעשה חכם והחליטה להתייחס לשתי המגמות הללו בעיצוב הממשק של מאונטיין ליון. אם השילוב של טוויטר כבר היה קיים גם בגרסה הקודמת, הרי שעכשיו האינטגרציה כבר מעבירה הילוך ונמצאת בכל מקום במערכת ההפעלה, בנוסף אפל כבר הודיעה כי האינטגרציה עם פייסבוק תהיה זמינה החל מתחילת הסתיו.
חוויית שימוש
את האינטגרציה של עולם ה-iOS לתוך מאונטיין ליון, אפל לא עשתה באופן גורף בשביל לשמור על בידול מסויים. עם זאת ניתן לראות כי אפליקציות וממשקים שקיימים באייפון ובאייפד כגון אפליקציית הרשימות NOTES ואפליקציית התזכורות REMINDERS הפכו לאלמנטים נפרדים ועצמאיים. הם כמובן מסתנכרנים באופן מלא עם מקבילותיהם ב-iOS וזאת ללא שהמשתמש יזדקק למניפולציות העתק-הדבק מגושמות.
חידושים בולטים נוספים הם אינטגרציה של אפליקציית ה-Game Center מ-iOS, אפליקציית הודעות חדשה שמוסיפה תמיכה במכשירים ניידים וכן תמיכה מובנית בגוגל טוק ומרכז הודעות בסגנון iOS שמאפשרת לקבל הודעות פופ אפ בחלק העליון של המסך. לגרסה החדשה של מערכת ההפעלה יש גם תמיכה מובנית באפליקציות iWork בענן הציבורי של אפל iCloud וכן מערכת אבטחה חדשה בשם Gatekeeper (שומר סף) שמונעת הפעלה של תוכנות שאנן חתומות על ידי המפתח.
החידוש האחרון שמנינו נובע מכך שהאקרים מצאו דרכים להחדיר נוזקות גם ל-OS X. משתמשי מק שהיו עד לאחרונה חשופים פחות לאיומי אבטחה, עדיין אינם רגילים בשימוש בתוכנות אנטי-וירוס. כך שעל מנת לשמר את היתרון השיווקי שיש לאפל בתחום, החליטו מהנדסי התפוח לסגור את הגן של המק כמו ב-iOS.
בניגוד למערכת ההפעלה הניידת, אפל עדיין משאירה למשתמש את היכולת (והאחריות) להתקין תוכנות שהורדו ממקורות שלא אושרו על ידי אפל. יכול להיות שבהמשך אפל תבחר לבטל גם את האפשרות הזו ומכאן הדרך לג'יילברייק (פריצת המערכת לשימוש על ידי תוכנות צד שלישי) תהיה כנראה קצרה.
מהר יותר, חלק יותר
אחד המאפיינים הבולטים בגרסה החדשה היא מהירות הפעולה שלה. ליון הייתה אמנם גמישה וזריזה, אך מאונטיין ליון מהירה יותר בצורה מורגשת והדבר ניכר גם על המקבוק פרו שלנו שעובד עם כונן קשיח קלאסי ולא SSD כמו בדגמים חדשים יותר. כל האפליקציות פועלות חלק וחוויית השימוש נעימה ויעילה.
עוד חידוש מרענן הוא התמיכה המלאה של תוכנת המייל המובנית בעברית. אם בגרסאות קודמות, קידוד העברית יצר בעיות במיילים מסויימים והיישור לימין לא תמיד פעל. הרי שכאן, כל המיילים מופיעים עם יישור מלא לימין ולא יצא לנו להיתקל במיילים סוררים, לא משנה מה מקורם. עניין חשוב לכשלעצמו בתור דוברי עברית.
האינטגרציה עם טוויטר (ובעתיד עם פייסבוק) נעשית באופן מרשים. כל מה שיש הוא להזין את שם המשתמש והסיסמה באפליקציית העדפות המערכת וניתן לקבל גישה לטוויטר בקשת רחבה של אפליקציות כולל עם ספר הכתובות המובנה. כמובן שהדבר נעשה בתיווך הענן של אפל, כך שמידע זה נשמר שם. לידיעתם של חובבי הפרטיות. סביר להניח שהאינטגרציה עם פיסבוק תגיע לאותה רמה כך שיהיה ניתן למשל להפוך כל פעולה שאנחנו מבצעים במק לסטטוס וזאת מבלי להזדקק לכניסה פיזית לאתר דרך הדפדפן.
דברו אל המק שלכם
עוד חידוש של אפל הוא מנוע זיהוי הדיבור המובנה. כמו בסירי של האייפון והאייפד, אפל השמישה את מערכת זיהוי הדיבור של חברת ניואנס להקלדה קולית, זאת אומרת שאתם יכולים לדקלם את הטקסט למחשב והוא יהפוך אותו כבר למילים במעבד התמלילים. המערכת מזהה בינתיים רק אנגלית, צרפתית, גרמנית וספרדית, אך בעתיד ניתן יהיה לצפות גם לתמיכה בשפות נוספות.
מניסיון שערכנו המערכת עובדת היטב באנגלית וצרפתית ויכולה להתמודד גם עם מבטאים שונים, אך היא דורשת חיבור רשת מכיוון שתהליך הזיהוי נעשה על שרתי הסירי של אפל, כמו באייפון. ניתן לצפות כי בהמשך אפל תהפוך את סירי לזמינה גם למק ובכך תחזק את הסינרגיה עם iOS. בנוסף, הזיהוי אינו מיידי ומצריך זמן עיבוד של מספר שניות.
דבר אחרון שיש להתייחס אליו, היא השילוב של מחשבי המק עם הענן הציבורי של אפל. ה-iCloud שומר עותק של המיילים, ספר הכתובות, ה-iCal שהוא אפליקציית לוח השנה המובנית וכןכמו שציינו קודם, קבצי iWork שהינם המקבילה במקית של תוכנת אופיס של מיקרוסופט. עוד רעיון שאפל ייבאה מהאייפון והאייפד הוא שירות "מצא את האייפון" שמסוגל עכשיו לזהות גם את המק בנוסף, לנעול אותו וכן למחוק את הכונן שלו מרחוק בדיוק כמו עם האייפון.
סיכום
בשורה התחתונה, מדובר בשדרוג המעניין ביותר של OS X מאז לאופרד (10.5). המערכת גמישה, זריזה ויעילה. השדרוג עבר באופן חלק וכל התוכנות שהותקנו במחשב עם ליון עובדות גם בגרסה החדשה, אם יש לכם תהיות בנושא תוכנות בהם אתם משתמשים, אתם מוזמנים לבדוק את ההתאמה שלהן באתר "Roaring Apps" ולהחליט.