$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": בנקים לא יורשו לתת משכנתה של יותר מ-60% משווי הנכס

נגיד בנק ישראל רוצה להגביל את המימון שיורשו הבנקים להעניק לרוכשי דירות חדשים, עקב העלייה בסעיף הדיור במדד המחירים. המשמעות: רוכשים ייאלצו להביא יותר כסף מהבית. עם זאת, הריבית לחודש יוני צפויה להישאר ברמה של 2.5%

אמנון אטד 06:5621.05.12

נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר מודאג מהמשך העלייה בסעיף הדיור במדד המחירים, וצפוי להודיע בקרוב על הכבדה נוספת על נוטלי המשכנתאות. בניגוד לצעדים בכיוון זה שהפעיל בנק ישראל בעבר, הפעם הכוונה היא לנקוט צעד מכביד במיוחד: הגבלת שיעור המימון (LTV - Loan To Value) שיורשו הבנקים למשכנתאות להעניק לרוכשי דירות חדשים.

 

שיעור המימון הוא היחס שבין גובה המשכנתה לדיור שייתנו הבנקים, לבין מחיר הדירה. היחס המרבי לא נקבע, וההערכה היא שהוא ינוע בין 60% ל־70%. משמעות ההוראה היא שרוכשי דירות יידרשו בעתיד להביא מהבית לפחות 30%–40% משווי הדירה שירכשו. בעבר ניסה בנק ישראל לפגוע במשכנתאות במימון של יותר מ־60% בדרך של ייקור משכנתאות אלו לבנקים.

 

סטנלי פישר סטנלי פישר צילום: עמית שעל

 

הסיבה לנקיטת הצעד הנוסף בתחום המשכנתאות היא המשך העלייה בסעיף הדיור במדד המחירים, שעליו דיווחה הלמ"ס בשבוע שעבר. סעיף הדיור, המודד למעשה את השינויים בשכר הדירה, עלה בחודש שעבר ב־0.8% והשלים עלייה מצטברת של 4.6% ב־12 החודשים האחרונים. מדד מחירי הדירות בפועל, שאינו כלול במדד המחירים הכללי, עלה בפברואר־מרץ ב־0.3%, והשלים עלייה שנתית של 2.2%, בהמשך לעלייה של 13.9% ב־12 החודשים הקודמים.

 

המגבלה החדשה תצטרף לשורת ההגבלות שהטיל בנק ישראל על נוטלי המשכנתאות בשנה וחצי האחרונות. האחרונה בהן, שפורסמה בסוף אפריל בשנה שעברה, הגבילה את חלקה של המשכנתה בריבית משתנה לשליש מסך המשכנתה שמעניק הבנק ללווה. בבנק ישראל מגדירים את הצעדים המינהליים בתחום האשראי לדיור כצעדים "מאקרו־יציבותיים" (Macro־Prudential).

 

 

מדובר בצעדי מנע לתופעה שבה כשל מערכתי בתחום פעילות אחד, כמו למשל ענף הדיור, גולש לתחומי פעילות נוספים במשק ובהם המערכת הבנקאית הנתונה לפיקוח בנק ישראל. במקרה של המשכנתאות, החשש של בנק ישראל הוא שהמשך העלייה במחירי הדירות מגביר את האפשרות לירידה חדה במחירן בעתיד. התפתחות אפשרית כזו מגבירה את הסיכון לכך שהרוכשים יתקשו לעמוד בתשלומי המשכנתאות, דבר שיהווה איום על יציבות הבנקים.

 

בדיון הריבית האחרון, שנערך בסוף החודש שעבר, כבר ציינו חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל כי "בחודשים האחרונים נרשמה התאוששות מסוימת בהיקף המשכנתאות שניתנו ובמספר העסקאות בשוק הדיור. הוועדה ערה לשינויים ולהתפתחויות, ותמשיך לעקוב אחרי ההתפתחויות בשוק ותשקול נקיטת צעדים, אם יהיה צורך".

 

בניגוד להתפתחויות בסעיף הדיור, בנק ישראל אינו מודאג כעת ממדד המחירים הכללי, למרות העלייה החריגה (0.9%) שנרשמה בו בחודש שעבר. להערכת חברי הוועדה המוניטרית, מדובר במדד עונתי שרושם עליות חדות מדי שנה, שאליהן נוספו הפעם גם עליות בסעיפי האנרגיה והדיור. גם בתחום הציפיות לאינפלציה אין לבנק ישראל ממה להיות מודאג: אתמול פרסם הבנק כי ממוצע תחזיות האינפלציה ל־ 12 החודשים הבאים של האנליסטים השונים במשק ירד בשבוע האחרון ב־ 0.3%, לרמה של 2.3%. גם האינפלציה הצפויה לשנה קדימה שמחלץ בנק ישראל מנתוני שוק ההון ירדה לאחרונה לרמה זהה. מסיבה זו ההערכה היא שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תחליט בתחילת השבוע הבא להשאיר את הריבית לחודש יוני ללא שינוי, ברמה של 2.5%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x