$
אינטרנט

ביל שרייר: האיש שיצר במו ידיו את העיר השקופה ביותר בארה"ב

שרייר, סמנכ"ל הטכנולוגיות של עיריית סיאטל, הצליח להפוך אותה לעיר החלומות של הממשל הפתוח. בראיון ל"כלכליסט" הוא חושף את הסוד: "אנחנו פשוט אגרסיביים מאוד"

עומר כביר 08:1629.04.12
אם גופי הממשל בישראל מחפשים מודל מוצלח של שקיפות שיכול לשמש להם מקור השראה, כדאי להם להפנות את מבטם אל סיאטל. העיר האמריקאית הזו נחשבת לאחת המתקדמות בעולם בכל הקשור ליוזמות שקיפות, ונראה שבצדק.

 

ביל שרייר, סמנכ"ל הטכנולוגיות של סיאטל ביל שרייר, סמנכ"ל הטכנולוגיות של סיאטל צילום: ג'ון קוק / GeekWire.com

לצד שירותים סטנדרטיים כמו תשלום חשבונות חשמל ומים באתר העירייה, יכולים תושבי העיר שבמדינת וושינגטון לבדוק זמינות אופניים בתחנות ההשכרה העירוניות, לבקש שינוי בגודל הפחים ברחוב ולקבל עדכונים בטוויטר על סגירות כבישים או הפסקות חשמל. וזו רק רשימה חלקית.

 

עוד כתבות בנושא:

המסע לצדק חברתי מתחיל בחופש מידע    

דמיינו לרגע שאתם יודעים

 

מי שאחראי על הפיכתה של סיאטל לעיר המובילה בארה"ב ביוזמות ממשל פתוח הוא ביל שרייר, סמנכ"ל הטכנולוגיות של העיר מאז 2003. פעילות המחלקה שהוא מנהל, המונה כ־200 עובדים, זכתה להכרה של גופים רבים, בהם המרכז לממשל דיגיטלי, שבחר את אתר האינטרנט של seattle.gov לאתר הממשל העירוני הטוב בארצות הברית.

 

קשה שלא לקנא בתושבי סיאטל. ישירות מהבית, הם יכולים לגלוש למפה המציגה דיווחים על פשעים המתרחשים בעיר ויכולים להוריד דו"חות שחיברו שוטרים שהגיעו לזירת האירוע. אם זה לא מספיק, יכולים התושבים לגלוש לעמוד שבו ייחשפו בקלות לכלל התוכניות העירוניות, לפרוטוקולים של ישיבות מועצת העיר ולניתוח התקציב העירוני. כדי לתכנן את המשך היום עם הילדים, הם יכולים להיכנס ל־MomMaps, מפה של אירועים לכל המשפחה ברחבי העיר.

 

"ראש העיר שלנו מעוניין בפתיחות ובשקיפות", מסביר שרייר את הכמיהה הסיאטלית להידוק הקשר בין התושב לרשויות. "העובדים שלי ואני פנינו למחלקות העירייה ועבדנו איתן כדי להעלות מידע לרשת, לפרסם דו"חות. זה מתאפשר בזכות התמיכה החזקה שלו".

 

כשהוא נשאל אם נתקל בהתנגדויות מצד מחלקות שונות לפרסם מידע, חושפת תשובתו את הפער התפיסתי בין סיאטל לרשויות בישראל. בעוד שגופי ממשל בארץ מתנגדים לחשוף מידע מחשש מביקורת, נתקלו שרייר ואנשיו בהתנגדויות מחשש לפגיעה בפרטיות.

 

"נתקלנו בבעיות בנושא העלאת רישיונות עסק לרשת", הוא מספר. "זה מידע ציבורי, שאפשר לקבל בעירייה. אלא שהמחלקה האחראית לא רצתה לפרסמו, כי הרבה אנשים משתמשים בכתובת שלהם ברישיון העסק או במספר הטלפון האישי".

 

 

ואיך פתרתם את הבעיה הזו?

"הגענו לפשרה שלפיה רישיונות העסק יפורסמו ברשת ללא חשיפת הפרטים האישיים. בשל החשש לפגיעה בפרטיות לא העלינו לרשת גם מידע על צריכת חשמל בבית מסוים".

 

עדכונים על שריפות

 

אחת היוזמות של שרייר היא אתר seattle.data.gov. האתר מרכז מספר רב של מאגרי מידע עירוניים, מדו"חות משטרה ועד התקציב העירוני, המתעדכנים וקיימים בפורמט שמאפשר למפתחים ליצור על בסיסם אפליקציות ושירותים. פעילות האתר הביאה ליצירת מגוון אפליקציות יצירתיות, כמו Notifyre, שמספקת למשתמש מידע בזמן אמת על שריפות שפורצות במקום מגוריו, על בסיס הודעות שהתקבלו במוקד 911.

 

"לא היינו העיר הראשונה שהתפתחה כך, אבל האתר שלנו זכה לתשומת לב גדולה יותר כי היינו מאוד אגרסיביים בכל הקשור לצירוף מאגרי מידע", מתוודה שרייר. "הדבר העיקרי שעומד לנגד עינינו זה פתיחות ושקיפות. תושבי סיאטל שילמו על כל המידע והנתונים האלו, ולכן הם צריכים להיות זמינים בעבורם. מגיע להם לבחון אותם בחופשיות ולהשתמש בהם. תועלת נוספת נובעת מכך שלממשל המקומי בארצות הברית יש מגבלות תקציב חמורות. אנחנו לא יכולים לשלוח שוטרים לכל מקום ולא לתקן כל מהמורה במהירות. מידע פתוח מאפשר לאנשים לשרת את עצמם, ולראות איך הממשל שלהם עובד.

 

מה האפליקציה האהובה עליך?

"אפליקציה בשם AutoDefender. כשאתה חונה ליד מדחן אתה יכול לבדוק באפליקציה מה הסיכוי לקבל דו"ח במקום הספציפי הזה, על בסיס מספר הדו"חות שחולקו שם. היא גם תדווח מה הסבירות שיגנבו לך את הרכב לפי המיקום והשעה, על סמך דו"חות משטרה".

 

לדברי שרייר, אתר מאגרי המידע שהקים בסיאטל הוא רק השלב הראשון בחזון שאפתני הרבה יותר. "יש קבוצה שכוללת את הערים הגדולות במדינה — סן פרנסיסקו, לוס אנג'לס, שיקגו, בוסטון, פילדלפיה, ניו יורק וסיאטל — וכולן עובדות יחד כדי ליצור מאגר מידע משותף בשם cities.data.gov. הרעיון הוא שנעלה לשם דו"חות פשיעה או היתרי בנייה מהערים השונות בפורמט זהה, כך שמפתחים יוכלו לכתוב אפליקציה אחת שתעבוד בכמה ערים. אני מקווה שברגע שהפרויקט יפעל, הוא ימשוך ערים אחרות, ואולי אפילו מדינות בארצות הברית, שיעלו לרשת את המידע שלהן".

 

ליוזמות השונות של ממשל פתוח בסיאטל היתה השפעה על הליכי קבלת החלטות בסיאטל?

"זה התחום הבא שאנחנו מתכוונים לטפל בו: איך לקלוט מידע טוב יותר מבוחרים, כדי ליצור חוקים שישפרו את הממשל העירוני ואת איכות החיים. אנו כבר עושים שימוש באתר בשם IdeaScale, שמאפשר לאנשים להעלות רעיונות בנושא או בעיה, להגיב עליהם ולהצביע על הרעיונות הטובים ביותר. עוד דבר שאפשר לעשות הוא לעודד תושבים להירשם לקבוצות מיקוד מקוונות, ולאסוף מידע על דעתם בנושאים ממוקדים. למשל, האם צריך לקבוע תקנה שאוסרת לקבץ נדבות ברחוב".

 

לינקולן היווה השראה

 

מה היוזמה הכי חשובה שלך בתחום הממשל הפתוח?

"יישום באתר העירייה המספק מפה שמציגה לתושב את כל הדברים שקורים בשכונתו. אפשר לראות את המיקום של המרכז הקהילתי או הספרייה בשכונה, וניתן לראות אילו פארקים יש בשכונה ואילו שירותים ניתנים בהם, דוגמת

שולחנות פיקניק ומגרש טניס. אפשר גם לראות רשימה של היתרי בנייה שניתנו, ולבקש להקים גן במיקום מסוים".

 

מה האידיאולוגיה שמנחה את שרייר בעבודתו? כמו אמריקאי טוב הוא שב עד לנשיא המיתולוגי אברהם לינקולן ונאום גטיסברג המפורסם שלו: "ממשל העם, בידי העם, למען העם", הוא מצטט. "הממשל העירוני הוא שלי, אני מצביע לנבחרי הציבור ויכול להשפיע על החלטותיהם ועל החוקים שמועברים. זה נכון ל־600 אלף תושבי סיאטל: יש להם זכות, ואף מחויבות, להצביע ולהשתתף בממשל שלהם למען שיפור איכות חייהם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x